Mi jut eszünkbe arról, hogy Big Daddy? Adam Sandler? Egy kislány védelmezője a Rapture-ön? Laca? Mindy apja a Kick-Assből? Az összes válasz helyes, de itt a blogon mostantól Albertfalva legjobb hamburgeresére gondoljunk, ami ráadásul budapesti szinten is nagyon megállja a helyét.
A Big Daddyhez a Budafoki kocsiszínnél kell leszállnunk, elhaladunk a Lángos Szaküzlet előtt, átmegyünk a Fehérvárin, és máris meg fogjuk látni a vidám színekbe öltözött bódét a park közepén. Itt régen a Gyros-sziget állt a Street View szerint, de ezzel a váltással szerintem mindannyian jól jártunk.
Beérve a kis házikóba rögtön a pult fogad szemben, 8-10 ember benn is le tud ülni, de jó időben odakint is van egy-két műanyag asztal. Egy klasszikus sajtburgert (Csízijó), és egy baconnel tuningolt változatot kérünk, hozzá sült krumplit és házi BBQ szószt. Ott készül minden előttünk, végignézhetjük az egész folyamatot, nincs semmi titok.
Olyan 5-8 perc múlva meg is jönnek a burgerek, és már az illatokból sejthetjük, hogy jó helyre jöttünk. Az első harapás után bizony csöpög a szendvics egy kicsit, ami mindig jó jel. A legjobb amerikai hagyományok mentén haladva a burger mellé érkezik két negyed kovászos uborka is - tetszik a bátorság, amivel ezt így lefordították az itthoni viszonylatokra!
A zsömle egyedileg készül a Big Daddy számára, és tényleg a legjobban talán a klasszikus zsömléhez lehetne jobban hasonlítani, mint a kalácshoz, bár minimális édességet felfedezhetünk benne. Könnyű szerkezetű, kapott egy kis pirítást is, ráadásul érződik rajta, hogy ugyanott , ahol a hús sült - kiváló! Kétfajta közül választhatunk, mind a sós, mind az édes nagyon jó textúrájú, telitalálat.
A bacont előre megkérdezték, hogy szeretem átsütve, ilyennel sem találkoztam még itthon, főleg, hogy a közepest sikerült is megvalósítani: ropogós, de nem száraz, húsos szalonnát kaptam a burgerembe (amikor másodszor voltam, akkor viszont nem volt kérdés, nem tudom, min múlik). Alul még burgerszósz, apróra vágott jégsaláta, és paradicsom ágyazott meg a legfontosabb elemnek, a húsnak. Itt talán az egyetlen probléma az volt, hogy a szósz túlzottan megpuhította a zsemlét.
Sokszor problémát tapasztaltunk olyan téren, hogy ha valamelyik hely olcsó, ott a hús vagy érezhetően rossz, vagy agyonfűszerezik, és nem érezni, hogy rossz, vagy a legegyszerűbb megoldás, hogy mirelit. Nos, figyeljetek. Itt a hús friss, jó minőségű, és nincs agyonvágva fűszerekkel sem! Elhiszitek ezt?? Én majdhogynem a mennybe mentem, amikor beleharaptam a teljesen átsült darabba: azzal az ízzel találkoztam, amilyet én is szeretek, és amilyet otthon szoktam magamnak csinálni. Gyakorlatilag bármilyen, jó minőségű darált marhahús ilyen, amit tényleg szívvel-lélekkel készítenek el - és itt ilyet kaptok.
A húsra került egy fél szelet cheddar is, és magamat ismételem, de ugyanaz a helyzet mint a hússal: érződik rajta a sajt jellegzetes íze, ráolvasztani is sikerült - most komolyan, mi kell még?
Köretnek sült krumplit rendeltünk, ami mirelit volt, de frissen készült, hozzá pedig egy nagyon jó ízmélységű házi barbecue szószt, ami paradicsomos-fűszeres jellegével olyan jól passzolt a krumplihoz (mindenhez!), hogy az utolsó cseppig kimártogattam.
A burgerek kétfajta kiszerelésben kérhetőek: a normálban 11 dekás a zsemle, és 8 a húspogácsa, az extrában pedig 22 a zsemle és 16 a hús. Ezt fejben tartva kezdődik a csoda, hiszen a legalapabb, fapados burgert már 550-ért elvihetjük! Igen, nem elírás, hozzátenném, mi is ilyet ettünk, és bár nem farkaséhesek voltunk, de a krumplival röhögve elég volt. A normál teteje a Jucy Lucy itteni változata a "Szalvéta zabáló" 950-ért, az extra pedig 2000 forint, de itt már 32 dekás a hús, pirított gomba, és tükörtojás is érkezik. Ezeken felül ehetünk gyrost, hot-dogot, vagy akár melegszendvicset is.
Időközben eljutottunk egy második tesztre is, ezúttal a Kis Vörös becenévre hallgatót kóstoltam, ebben a rostlapon pirított hagyma vitte a prímet - az isten szerelmére, nézzétek milyen gyönyörű! És finom!
Ez pedig a fentebb említett Láva - Töltött Burger. Ezt nem én ettem, de a tesztalanyoknak igencsak bejött.
Egyáltalán nem nehéz a dolgom az alig nyolc hete nyílt Big Daddy Burger Bár végső megítélésénél: ha egy házias, minőségi, és bizonyos fokig egyedi ötletekkel operáló burgert szeretnétek enni, ráadásul olcsón, akkor látogassatok el ide, most! Remélem bírni fogják a rohamot (ugyanitt ez egy figyelmeztetés is nekik, hogy tankoljanak fel!), mert ha valami, akkor ez megérdemli, hogy figyelmet kapjon. Rég éreztem ekkora lelkesedést utcai burgeres iránt (utoljára talán a Bodega volt ilyen), szóval ha arra jártok, teszteljétek ti is, és várom a véleményeteket a kommentekben.
Az pedig már csak bónusz a hozzáértés oltárán, hogy a Facebookon Serious Eats - A Hamburger Today és Richard Blais burgerlinkek vannak. Keblemre.
Adatlap
Nyitvatartás: 10-20.
Cím: 1116, Mezőkövesd út 2.
Honlap: -
Facebook: https://www.facebook.com/BigDaddyBurgerBar
Telefon / asztalfoglalás: -
4sq: http://goo.gl/gnLMBv