Ki ne emlékezne Lázár Péterre és a Burger House láncra, amelyik korát megelőzve hozta el a kézműves burgereket Budapestre. A burgerezőről, amelyik fénykorában 6 étteremmel büszkélkedhetett, jómagam is többször írtam. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, Péter a kisfia születése, majd betegsége miatt visszavonult a vendéglátástól, de most visszatért és újra kapunk egy kis lehetőséget arra, hogy történelmi burgereket kóstolhassunk.
A helyszín a budakalászi Metro épülete, itt készülnek a jobbnál jobb burgerek. Az étlapon 11 hambi található, plusz a körítés, de folyamatosan érkeznek új tételek is, ilyen például a napokban felkerült smashed verzió is, amelyben a kortárs klasszikus került Burger House-féle értelmezésre.
Két hambit szeretnék bemutatni, ami mindkettőben közös a hús, és a zsemlye. Utóbbi egy logózott, szezámmal szórt, saját recept alapján készülő kellemesen könnyed darab. A húspogácsa Heston Blumenthal módszere alapján készül, tehát a hús ahogy kijön, szálirányban a darálóból, úgy kerül egyrészt tömbösítésre, és ebből vágnak keresztirányban 150 grammos pogácsákat. Ennek köszönhetően a hús szerkezete természetesebb, omlósabb, valamint nincs is akkora sülési veszteség.
Az egyik burger az, amit még 12 éve premier előtt kóstoltam és Péterek honosítottak meg: az Áfonyás burger. Ebbe a valódi gyümölcsös áfonyaszósz mellett grillezett camembert sajt, valamint saláta került - mindez az egyszerű és nagyszerű elvet vallva és követve. Amilyen egyszerű, olyan finom.
A másik burgernek egy kissé fura megoldást rendeltem, ugyanis a Meats burgerbe kértem még egy kis húst: az alapvetően a Pikáns burger részét képező ragut. Ez nem más, mint egy csípős kolbászos-sült paprikás-hagymás, házilag készülő ragu.
A Meats burger a húsimádók kánaánja: kerül bele marhahúspogácsa, házilag készülő tépett sertéslapocka, azaz pulled pork, sali, paradicsom, káposztasaláta, valamint egy jófajta szósz.
A húspogácsa nagyon finom, minimálisan ízesített, tökéletesen kivehető a marha karaktere és íze. A cafatos sertéssült finoman illeszkedik bele a kombóba, a zöldségek pedig biztosítják az ellenpontozását a 30 deka hús (plusz az extra ragu) emberes mennyiségének.
Köretnek még lehet kérni sült krumplit, illetve kápsalit, illetve burgerek terén is bőséges a választék és még a vegánoknak is van Beyond Meattel készülő verzió.
Péter szakmai múltja (többszörös magyar 2. helyezett és különdíjas, 2015-ös cseh burgerbajnok ) magasra tette a mércét, de ugyanolyan elhivatottsággal es magas minőségben folytatta ahol pár éve abbahagyta, feladva a leckét az új generációnak.
A Burger House-ból jelenleg csak rendelni lehet Budakalász, Békásmegyer, Pomáz és Szentendre területére, de ha ráüzentek Péterre, személyesen is be tudtok ugrani - minden nap 11-től este 8-ig várnak titeket. Mindenképp ajánlom a burgereket kóstolásra, ha valaki arra lakik, azért, ha pedig csak tenne egy kóstolást bevásárlás előtt, vagy bicajozás közben, akkor azért.
Nem túlzás azt állítani, hogy itt a burgertörténelem elevenedik meg, 2025-re hangolva. Hajrá!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/profile.php?id=61565549601544