Fura dolog ez a hamburger, az ember hozzá van szokva, hogy megkapja kis noname bodékban, gyorséttermekben, bevásárlóközpontokban, marhából, sertésből, patkányból, csalamádéval. Nem is feltétlen az illusztris szakmák csúcsa burgerbloggernek lenni. De akkor, amikor egy 98 éve működő bisztróban olyan kiváló marhaburgert adnak, amire te is csak bólintani tudsz, bátran mondhatjuk ki azt, hogy egy lépéssel közelebb vagyunk a tökéletességhez.
A Déryné a Krisztina tér tőszomszédságának egyik emblematikus, hovatovább a sznobizmussal gyakran azonosított helye, melynek gyanúm szerint erősen táptalajt adhat az ott éjfél körül megjelenő törzsközönség is. Mivel korábban még nem jártam ott, az áraikat nem tudtam mihez kötni, de amikor megjelent egy kupon - igaz, csak este tíz utáni étkezésekre - biztos voltam benne, hogy eljött az én időm.
Szombat este, fél tizenegy felé jártunk az érkezéssel, és annak ellenére, amire számítottam, kinn és benn is bőven volt hely. A rendelésfelvétel máris érkezett, italnak pedig egy bodzás limonádét kértünk; benne szőlőszemekkel, és olyan élénkséggel, frissességgel érkezett, amilyet én már régen ittam. Lehet, hogy a sok menta volt az oka, nem tudom, de tökéletes ébresztés volt a harminc fokos melegben.
Aki már elhaladt az étterem előtt, az láthatta, hogy a külsőségekre nincs oka az étteremnek panaszkodni, gyertyák, lampionok, faberendezések, a háttérben a kivilágított templommal - olyan körülményeket adnak a vacsorának, melynél jobbat kívánni sem lehetne. A többi kajáról most nem fogok annyira írni, talán majd a másik blogomon, mindenesetre csak annyit, hogy egy remek hűsítő paradicsomleves, életem első, és legjobb pisztrángtatárja, valamint egy csodás kacsamell füstölt kolbászos (!) lecsóval voltak még a résztvevői a vacsorának. A lényeg mellett.
A burger fémtálcán érkezett, kis fémpohárban sült krumplival, céglogós zsírpapíron, mely össze volt csíptetve a szélén, igen ízlésesen tálalva. Először a krumplival kezdtem, melyet ha be kéne sorolni, akkor a "cipőfűző" fajtájúak közé esne: hosszabb, vékonyabb, ropogós darabok vártak az elfogyasztásukra. Valami eszméletlen jó íze volt, mondjuk alapból nyilvánvaló, hogy kézi vágású, nem mirelit, és mint később kiderült, kétszer is volt átsütve, magas hőmérsékleten, tehát ahogy a legoptimálisabb. Az eddig tesztelt helyek közül ki merem jelenteni, hogy itt kapható a legjobb köret, amit ettem, ráadásul a mennyiséget is komolyan vették, és egy tisztességes adagot kaptam.
Az első harapás a rendes méretű hamburgerbe sem okozott csalódást, mivel rögtön több dolog is nyilvánvalóvá vált. Az egyik, hogy a hús nem agyonfűszerezett (hála az égnek), hatalmas darab, és kérdés nélkül maximum mediumra sütötték át - szeretem, ha a konyha tudja definiálni magát, bár megnézném az egyszeri szőke ciklont koktélruhában (akikből most este minimum három is volt), aki elkezd reklamálni emiatt - bár ő inkább kagylót fog enni, az is igaz. A tárgytól viszont eltértünk.
A zsömle szezámmagos, és tuti házi készítésű, hiszen a Dérynében egy pékség is üzemel, ennek megfelelően tökéletes állagú, tömörségű, minimálisan édeskés, kalácsos jellegű, mely az átpirítással együtt éri el a tetőpontot. A felső rétegen egy paradicsompaszta húzódik, az alatt pedig egy emberes vastagságú cheddar sajt, bacon, és a hús, majd pedig paradicsom és saláta. Valahogy a sajt az egésznek az összefogója, olyan fantasztikus ízzel rendelkezik, amit mindig keres az ember, ha burgert eszik. Vele együtt érkezik a bacon, közepesen vastag, nagyon ízes. A hús árnyalatai a barnától az egészen sötétvörösig húzódnak a belseje felé, az állaga pedig ennek megfelelően eléri akár a krémeset is - aki ezt nem szereti, az itt fontolja meg a dolgot, de legalább is beszéljen a pincérével, én viszont imádom az ilyet, szóval csillagos ötös, alsó hangon.
A burger korrekt méretű, a korábban említett rendes adag krumplival együtt én úgy jóllaktam, mint a duda. Egy fajta hamburger van összesen, igaz, kérhető marhából és csirkéből, 2980-ért. A limó 850 volt, szóval az árak nem alacsonyak, de a minőséggel tökéletesen összhangban vannak. A honlapjuk annyira nem informatív, viszont az FB-n ezernyi igazán jó kép van életképekről, ételekről, szóval érdemes böngészgetni, garantáltan megéheztek. Sajnos a mellékhelységre elfelejtettem benézni, de álíltólag az is gyönyörű, úgyhogy a verdikt nem is lehet más, mint az, hogy este irány a Déryné, ne várjátok meg, amíg egy évszádazos lesz, és kóstoljátok meg a burgert. Egy élmény lesz, garantálom.
Adatlap
Nyitvatartás: 7.30-24.00
Cím: Krisztina tér 3., Budapest, Hungary, 1013
Honlap: http://www.bistroderyne.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/derynebisztro
Telefon / asztalfoglalás: (1) 225 1407
4sq: http://goo.gl/cWBii