Pár éve magam is megjártam Skóciát, voltam Edinburghban, autóztunk a Felföldön, ittunk whiskyt, és szoknyás férfiakat tréfáltunk meg. Az élmény örök volt, és ennek sikerült talán egy kis szeletét most újra átélni a C/Kaledoniában, amely már a névválasztásnál is meg akarja tréfálni az embert, hiszen magában a hivatalos logóban is kétféleképpen írják le.
Belépve a pub két szintes, alul van a pult és a konyha is, felül pedig nem tudom micsoda, de amilyen ütemben hordták fel az ételeket, szerintem az isteneket etették ilyen bőszen. Helyet foglalva mi mással is indíthattunk volna, mint két, 10+ éves whisky-vel (vagy whiskey-vel, ezen nem fogunk összeveszni, amúgy itt egy jó kis írás róla, de ha tudtok még mást is, nyugodtan kommenteljétek be!), amihez érkezett egy kancsó víz, valamint jég is, gondolom hátha Titanicot szerettünk volna játszani. Kísérőnek mi más is lett volna, mint a szintén skót Belhaven, ami egy nagyon kellemes, lágy sör volt.
Reggel whisky, este whiskey, másnap meg a mentő visz ki.
Miután túlestünk a beavatáson, ki is kértük a Cheddar & Bacon burgert, hagyománytisztelő emberek vagyunk, nem is tudom, mit gondoltok. Időközben az étterem szép lassan kezdett megtelni, tizesével jöttek a társaságok, én meg a nagy ijedtségre kértem még egy Guinness-t, amit itt csapolva kaptam, újabb jó pont a helynek; ráadásul a habján is megfigyelhető az az érdekesség, amire már múltkor is felhívta Gee a figyelmem, miszerint ha beleiszol, úgy marad behomorodva - de csak ha jól van csapolva.
Nem is kellett sokat várnunk, olyan 15 percen belül meg is érkezett a burger, betekintést engedve a bacon-fedte sajt-hús vonulatra, mellé néhány szem burgonyával, és káposztasalátával. A krumpli igazán finom, jól fűszerezett, házi vágású steakburgonya volt (kekeckedő kommentelőknek üzenném, hogy valóban, létezik nem házi, sőt vadon élő burgonya is, csak nehogy egyszer megtámadják a hülyeséget írókat); egyedüli negatívum, hogy ez már megint nem volt túl sok, sőt. A káposztasaláta a szokásos, apróra vágott, majonézesebb jellegű volt. Érdekes amúgy látni, hogy mennyire ez lett a default mindenütt, és milyen ritkán adnak mást, szóval nagyítóval kell keresni azt, ahol túl mernek lépni a krumpli-coleslaw kétszögön a hamburger mellé.
Ha már megemlítettem, akkor folytassuk is ezzel: a lényeg következik. A zsemle, bár inkább kívülről volt megpirítva, mint belülről (vagy ennyire frissen készült), ez most nem volt zavaró, mivel a belseje nem lett szottyos. Ízre, állagra tökéletes volt, ha ilyenben adnák mindenhol a szendvicseket, a hamburger-forradalom Görgeyjeként örömmel kiegyeznék letenném a fegyvert első szóra.
A fedőt leemelve három szelet húsos, ámde mégis rendesen megsült bacon fogadott, majd a cheddar sajt, és a hús. Utóbbi hihetetlenül omlós volt, valószínűleg csak sütés előtt gyúrták össze, kiváló íz, állag, méltó párja a külcsínnek a belbecs. Alatta még saláta és paradicsom zárta a sort, meg talán hagyma is volt, de az valahogy mindig lemarad a fényképekről.
Árban 1350-től indul a Haggis burger, és olyan 1700-ig tart, ezt az étlapról sikerült lelesni, mert sajnos a honlap eléggé betegesen működik, hiányoznak menüpontok, stb. A mellékhelység szép nagy, benne vicces képregények a falra ragasztva, szóval a harmadik korsó söröm után sem unatkoztam nézelődés közben. Az árak nem olcsók, főleg ha az italokat nézzük, de a választék azért kárpótol ezért. A mindennapokban nem fogok idejárni, pont emiatt, de azért néha ne legyünk skótok skótnak lenni.
Adatlap
Nyitvatartás: 11-01 Cím: 1066 Mozsár utca 9.
Honlap: http://www.kaledonia.hu/
Facebook: http://goo.gl/Jz8oS
Telefon / asztalfoglalás: (1) 311 7611
4sq: http://goo.gl/sxxdt