A Kempinksi aljában ritkán járok, utoljára talán egy mobilalkalmazás-fejlesztési konferencián voltam, melynek egyáltalán nem szabott gátat az a tény sem, hogy a témához azóta is annyi közöm van csak, hogy nyomogatom az azóta már virtuálissá vált billentyűket. De ez alkalommal más volt, célirányosan mentünk, egy jó vacsorára az ÉS-be.
Rögtön a Deák Ferenc utcai részen is leülhetünk a kitelepülős teraszra, de mivel az őszi esték már hűvösebbek, így benn kértünk asztalt, ahol már a bejárat előtt fogadnak minket, és a helyünkre vezetnek. A belső egészen egyszerűen gyönyörű, nagyon komoly dizájnnal, a falon ebbe illő grafika, grillpult mellette. Mindemellett észrevettem pár olyan asztalt is, melyekkel már a Baltazárban találkoztam. Itt sem lógnak ki a sorból, de ide inkább a fa illik - gondoltam, miközben megegyeztünk a pincérrel, hogy most alkohol nem lesz, viszont bodzás-szőlős limonádé, az jöhet.
A hotel közelségéből fakadóan a közönség nagyrésze külföldi, szerintem mi voltunk az egyetlen magyarok az este folyamán. Az étlapot böngészve mindenféle étellel találkozhatunk, és amíg nézelődünk, érkezik egy jó negyed, házilag készült, még meleg kenyér, hozzá egy kevés vajjal. Nem lenne szép azt mondani, hogy ez volt a vacsora legjobb fogása, de elég közel állt hozzá - nagyon durván jó volt.
Hagytuk magunkat rábeszélni egy kis előételre, és ugyan meg tudtunk több kaját kóstolni, ellenben már a burger közepére majdnem kidurrantunk, szóval vigyázzatok ezzel. A választás a házi kencékre esett, és ez tartalmazott egy kis kübli padlizsánkrémet, salsát, és körözöttet, hozzá pár, szintén házi kis péksüteménnyel. Nekem ebben a sorrendben is nyerték el a tetszésemet, a padlizsánkrém kicsit magosabb verzió volt, eszméletlen finom ízzel.
Két burgert kértünk végül, az egyik a klasszikus sajtos, a másik pedig a luxus libamájas lett. Közel öt perc sem telt el a kencék után, máris megérkeztek, egy direkt erre a célra dezignált deszkába épített tálon, melyben beépített helye volt a káposztasalátának; mini frituedény-imitációban egy nagy kazal sült krumpli, és persze a burger.
A zsömle elvileg sós briós jellegű, de kinézetében jobban emlékeztett egy fánkra, bár ízében ennél azért jóval semlegesebb volt. Természetesen ő is házilag készült. Alul mustár, felül pedig ketchup adta meg a szószságot.
Alulról nem volt túlkombinálva a történet: salátalevél, paradicsom (előbbiből talán egy kicsit sok is), és ezen pihent a hús. A sajtos verzióban tökéletesen medium, a májasban viszont elkerülte a figyelmem, hogy itt nem a húson, hanem benne figyel a máj - ilyet sem láttam még. A hús mindkét esetben erős marhaízt hordozott magában, néhol kicsit talán túl darabosan is, de ez lehet, hogy csak az én ízlésem, objektíven semmi kivetnivalót nem hordozott magában. A sajt cheddar volt, ennek megfelelően kellemes ízvilággal, a máj pedig szinte elolvadt a két hús között.
A káposztasaláta, bár elsőre kevésnek tűnt, egyáltalán nem az, köszönhető ez a tartalmasságának és a pont jó majonézes jellegének. A sült krumpli itt végre nem csak mutatóban van, sok és hosszú hasábot kapunk, melyek külseje ropog (bár nekem nem eléggé) a belseje pedig puha. Látszik, hogy fordítottak az elkészítésére gondot, így már csak valami plusz ízvilágot kéne belecsempészni, mert még sóval sem volt az igazi.
Ezen a ponton meg kell emlékeznünk András pincérről, mert dacára a kidurranásközeli állapotunknak, még ajánlott desszertet is - melyet naná, hogy kikértünk! Ez egy Rigó Jancsi volt "ÉS" módra, és egy nagy halom csokimousse-t kell elképzelni, benne csokoládé, és egyéb ropogós lapocskákkal, málnakocsonyával. Ez is állati finom volt, de mellé berendeltünk egy talicskát is, hogy valaki toljon haza majd a vacsi után.
Az árakról szólva: a sima sajtburger 2980, a luxus pedig 3680. Ez nem olcsó, de nézzünk körül, nézzük meg hol vagyunk, és máris érthető lesz az egész, arról nem is beszélve, hogy a zsömle + hús kombó minőségre azért elég erős párosítás. Az ÉS-t mindenkinek csak ajánlani tudom, aki elegáns környezetben szeretne elkölteni egy kiváló minőségű vacsorát, ötcsillagos kiszolgálással.
Adatlap
Nyitvatartás: 11.30-23.30
Cím: 1051, Deák Ferenc utca 12.
Honlap: http://www.esbisztro.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/ESBISZTRO
Telefon / asztalfoglalás: (1) 429 3990
4sq: http://goo.gl/tT4PSM