Burger Blog

Ilyen luxust te még nem láttál!

2015. december 03. Jancsa Jani

Kijött már mindenfelé, hogy a világon milyen drága burgerek vannak, arannyal, kaviárral, meg anyám kínjával, de lássuk be, most csak ezért nem fogunk Londonba menni, akármilyen luxy is. Szerencsére nem is kell, mert a Tuning most megemeli a szintet, és megmutatja, milyen is az a valódi rongyrázás - mikor, ha nem karácsonykor!

12289522_485896161598525_8949818407155430598_n.jpg

Először is mutatom, mi lesz a menü, egyenesen a Facebookról:

Japán KOBE (nem összetévesztendő a wagyuval) marhából készült burger ami (egy 200 gr. Kobe húspogácsa, 40 gr. vadhússal a zsírtartalom kiegyenlítése végett), töltve fehér szarvasgombával, calvadosban érlelt libamájjal. Mogyoróhagymás majonéz iráni sáfránnyal, szarvasgombás kaviárgyöngyök, Pata Negra sonka, édesburgonya chips feketebors mártással, füstölt Maldon sóval, valamint a buci is egy sörrel készült fekete szarvasgombás csodabuci.

Az egyes összetevők külön-külön sem olcsók: a Kobe ára 250-500 euro/kg, a fehér szarvasgomba 1500-2500 euro/kg, a Pata Negra sonka ára 100-150 euro/kg, a kaviárról meg ne is beszéljünk. Felröppent egy olyan hír is, hogy a hatos asztaltársaságok kapnak egy üveg Dom Perignon Brut-ot is, mert miért ne. Meg házipáleszt, nyilván! A kaját amúgy a külföldön edződött Tóth László séf fogja prezentálni, akitől már korábban is ehettünk jókat, szóval most sem kell félni, hogy megremegne a keze.

12289593_485642374957237_5475527633030103138_n.jpg

Erre most mit mondjak? Nyilván ott a helyem! De mikor? A dátum 2015. december 22, este 7 óra, amikor is a tematikus este főszereplői a fentebb említett tételek egy burgerbe zárva. Nem túlzás azt állítani, hogy burgertörténelmi jelentőségű esemény lesz ez, amelyre jelentkezni a Tuningnál lehet. Ja és miért mondtam, hogy ez lesz az itthoni valaha volt legdrágább? Hát, mert az ára 200 000 forint helyett csaaaaaaak 40 000 - ami, kövezzetek meg, de tényleg nem sok ahhoz képest, hogy vehetnénk a jegyet Japánba ha Kobe-t szeretnénk enni.

12308360_485896824931792_2940508533636412580_n.jpg

Minden egyéb infó a Tuning Facebookján, aztán robbantsuk fel azt az ízatombombát!

Az 1. és 3. képeket a Tuning Facebookjáról kölcsönöztük.2. kép: Bagi István

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr778128992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.03. 20:23:56

Az ára tényleg nem sok az alapanyagok árához viszonyítva, azonban őszintén szólva nem igazán csigázott fel. Persze simán tévedhetek, de nekem az összetevők kiválogatásánál az a rendezőelv tűnik felbukkanni, hogy valakik csináltak egy listát a lehető legdrágább tíz élelmiszer-alapanyagból, majd véletlenszerűen kihúztak belőle ötöt-hatot, és így állt össze a hamburger. Nem nagyon meggyőző így első olvasatra.
Már csak az kell hozzá, hogy aranyfüsttel bevont buciban adják és swarowsky-evőpálcikával szúrják át, aztán lehet adni másfélmillióért.

Ott van a bokorban szedjed összefele 2015.12.04. 11:23:56

Nem lett volna rossz, de a bucinál nem látom, hogy milyen sörrel készült. Az a sör kaphatott volna valami jelzőt (úgy, mint Kobe, iráni, fehér, calvadosban érlelt, mogyoróhagymás, Pata Negra, akármit, de ez így komolytalan).

Erdélyi Róbert 2015.12.04. 11:24:20

@Before: Minden bizonnyal nem szántál rá sok időt, hogy megismerd burgerezőnk és annak szakmai, emberi múltját. Ami nem baj. De úgy érzem, hogy nem mehettek el szó nélkül, védve a ,,mundér becsületét". Elsők között vagyunk, ha nem az elsők, akik olyan alapanyagokkal dolgozunk nyitás óta, ami más burgerezőkre nem jellemző. Mertünk nagyot álmodni, és elkezdtünk olyan húsokkal dolgozni mint a 100% wagyu, nebraskai omaha, skót aberdeen, olyan kiegészítőkkel mint az iráni sáfrány, szarvasgomba, libamáj, fekete erdei sonka, különböző spéci öntetek, stb...Rengeteg munka, és egy pár nem sikerült burger került a kukába míg ráéreztünk, hogy mi passzol mivel. Nagyon sok tematikus estén vagyunk túl ahol nem ritkán 15000 ft. menü áron telt-házzal vettük az akadályokat és tapasztaltunk. Rengeteg visszajelzés alapján építkeztünk, és a tökéletességre törekszünk minden kiadott burgernél. És az 5******vélemény rólunk minden fontosabb portálon azt gondolom elég bizonyíték, hogy komolyan gondoljuk, és tesszük a dolgunkat nap mint nap.
Magasra tettük a lécet és ezen burgerrel szeretnénk megkoronázni a másfél év tapasztalásait.
Bírjuk a kritikát és szükség is van rá, hogy tudjuk hol tartunk, de azt, hogy nincs alapanyag ismeretünk ezt nem tudom elfogadni!
Maradok tisztelettel
Erdélyi Róbert
manager

deckard_r 2015.12.04. 11:24:27

Azt a barmot aki képes hamburger csinálni egy Kobe steakből...

capacete 2015.12.04. 11:24:34

Épeszű ember kobe marhát nem darálva, vadhússal keverve akar enni. Amúgy sem értem valaki miért akar szendvicsért (a.k.a. hamburger) vagyonokat fizetni, amikor Michelin-csillagos éttermekben is ehetne menüsorokat, de ez itt már tényleg trollkodás...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.12.04. 11:24:48

Sajnos pont nem érek rá, aznap lesz a céges bulink... :(

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2015.12.04. 11:24:52

Amikor ilyet olvasok, felmerül a kérdés, hogy mikortól lehet egy szendvicset hamburgernek nevezni, és vajon meddig?
Ha én otthon hamburgert készítek, abba megy a húspogácsa, szelet sajt, zöldségek meg mártás, mindez egy nagyobb zsömlében vagy buciban.
De valóban hamburger-e még, amikor olyan dolgok kerülnek még bele, hogy kaviár, arany, meg a többi?

Erdélyi Róbert 2015.12.04. 11:24:59

Kedves Before.
Minden bizonnyal nem szántál rá sok időt, hogy megismerd burgerezőnk és annak szakmai, emberi múltját. Ami nem baj. De úgy érzem, hogy nem mehettek el szó nélkül, védve a ,,mundér becsületét". Elsők között vagyunk, ha nem az elsők, akik olyan alapanyagokkal dolgozunk nyitás óta, ami más burgerezőkre nem jellemző. Mertünk nagyot álmodni, és elkezdtünk olyan húsokkal dolgozni mint a 100% wagyu, nebraskai omaha, skót aberdeen, olyan kiegészítőkkel mint az iráni sáfrány, szarvasgomba, libamáj, fekete erdei sonka, különböző spéci öntetek, stb...Rengeteg munka, és egy pár nem sikerült burger került a kukába míg ráéreztünk, hogy mi passzol mivel. Nagyon sok tematikus estén vagyunk túl ahol nem ritkán 15000 ft. menü áron telt-házzal vettük az akadályokat és tapasztaltunk. Rengeteg visszajelzés alapján építkeztünk, és a tökéletességre törekszünk minden kiadott burgernél. És az 5******vélemény rólunk minden fontosabb portálon azt gondolom elég bizonyíték, hogy komolyan gondoljuk, és tesszük a dolgunkat nap mint nap.
Magasra tettük a lécet és ezen burgerrel szeretnénk megkoronázni a másfél év tapasztalásait.
Bírjuk a kritikát és szükség is van rá, hogy tudjuk hol tartunk, de azt, hogy nincs alapanyag ismeretünk ezt nem tudom elfogadni!
Maradok tisztelettel
Erdélyi Róbert
manager

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.12.04. 11:25:13

Engem se nagyon hozott lázba, a leírás alapján nem az ízre, hanem az árra koncentrálnak.

szeme közé, laposan! 2015.12.04. 11:25:19

Becsomagolva, elvitelre is lehet majd?

Andy Wine 2015.12.04. 11:25:22

Kövezettek meg, nálam jobban senki sem szereti a Hamburgert, úgy en-bloc, de!! Kobe-ból darált hús csinálni hülyeség..

ComLo 2015.12.04. 11:25:37

Azért ha már a wikipedian járt valaki igazán el is olvashatná :

"Prior to 2012, Kobe beef was not exported. The first exports, in January 2012, were to Macau, then to Hong Kong in July 2012.[15] Since then, exports have also been made to the United States, Singapore, Thailand[16] and one chef in Canada.[17]"

Nem, Tuti hogy nem Kobe marhából készül a hús. A világon számtalan étterem (ha jól emlékszem egy pesten is) próbálkozott már, erősen túlárazottan adni "japán Kobe stílusú" húst. Ettől még lehetne jó, de ha valaki azzal kampányol hogy "Kobe marhát árulok", annak vagy tisztában kell lennie hogy hazudik, vagy nagyon nagyon amatőr (elég elterjedt tény, hogy csak pár shéf kap külfüldön ilyen alapanyagot).

Burgert csinálni belőle pedig olyan mint az orosz milliomosok az Alpokban. Megrendelték a párezer eurós francia borokat ... majd megitták kolával ...

A fickó 2015.12.04. 11:25:46

@Before: Hah, majdnem talált, az evőpálcika. Mert van olyan burger, amihez gyémántberakásos aranyfogpiszkálót is adnak. A legjobban a kopi luwak kávébabbal készített BBQ szósz tetszik. Ezt érezd ki belőle.:D

www.newsee.hu/tartalom/vil%C3%A1g-t%C3%ADz-legdr%C3%A1g%C3%A1bb-hamburgere

Egyébként úgy vagyok vele, hogy egy menü sorban el tudnám képzelni fogásonként az adott alapanyagokat fő, vagy akár mellékszereplőként, de egy burgerbe szuszakolva egyszerre. Már eleve ledarálni a kobe husit, aztán vad hússal keverni, hogy ne legyen olyan zsíros - basszus, pont az a lényege a kobe marha bizonyos húsrészeinek, hogy zsíros.:) Azt persze nem tudni, hogy kobe mellik részéből készülne az húspogácsa - nagy az a marha.:) Ráadásul, ahogy bőven számoltam 18-20.000 Ft körül lenne az alapanyag/burger, akkor miért is lenne 200.000 Ft egy burger?

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2015.12.04. 11:25:52

Kusól!

Pata negra es kobe (vaddal vaditva) szerintem nem elvetendo otlet, esetleg meg a szarvasgoma medvehagyma is megy. HOgy a libamaj, es plane a kaviar mit csinal ott, azt tenyleg nem tudom, es megrogzott halgyulolokent nem is akarom tudni.

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2015.12.04. 11:25:55

Tok jo lenne ha legalabb forrast vagy szerzot irnal a fenykepemhez,de a lejobb az lenne ha engedelyt kernel a hasznalathoz, kulonosen ha ilyen reklamhoz hasznalod. Vagy vedd le.

Phteven 2015.12.04. 11:25:58

A helyzet az, hogy ennyi minőségi alapanyagot "összeereszteni" teljesen fölösleges, mert csak elnyomják egymás ízét. Kb. mint amikor 3 nagyon csinos nő együtt indul bulizni. :-)

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2015.12.04. 11:32:55

@bagusz: megtortent, a post aljan talalhato, honnan vannak a kepek

bagusz · http://blog.truffle.hu/ 2015.12.04. 15:20:15

sajnos mivel említett facebook oldal sem kért engedély, ezzel nem lettem beljebb :( a szarvasgomba kép az én képem, kérlek írd oda készítette: Bagi István

altimus 2015.12.04. 15:20:23

Egy kobe steak-et valoban nem kellene "huspogacsava" degradalni. (Foleg, hogy a leiras szerint mas szinhussal kell feldobni a kobe marha daralt husat, mert gondolom tul zsiros lenne anelkul?) Nagy valoszinuseg szerint a kobe ertekenek nem igazan ez a legjobb felhasznalasi modja.

jahaha 2015.12.04. 15:20:29

a desszert lehetne makosteszta, aminek a keszitesehez a vizet 100 dollarosokon taplalt tuzon forraltak fel

maga az eredeti otlet kivalo pelda arra, hogy a penz es az izles nem korrelal...

bocsitibi 2015.12.04. 15:20:33

@Phteven: +1 , Nem vagyok szakmabéli, csak fogyasztó (aki nélkül persze nem lenne kínálat - bár ezt a kínálatot nem rám szabták), ellenben tényleg csak még 2-3 összetevő hiányzik, hogy igazából turmixban is fogyaszthasson az ember ilyet. legalább 4-5 különleges összetevő ami köré komplett tálakat szoktak volt építeni nem? És ez egybegyúrva. Elhiszem, hogy kísérleteztek sokat és rengeteg energiát beletettek a tökéletesítésbe, csak... most tényleg 99es aszuesszenciát kellene felöntögetni szintén 18 éves Glenmorangie whiskyvel, és akkor egy keverési aránynál hőmérsékletnél szauna után fogyasztva valami fenomenális élmény lesz?

Demagógia on:
Így adventben, OK, hogy feketepéntek, meg lapostévé kell a fa alá és jómagam is reszelek szarvasgombát a krumplipürébe, "adjuk meg a módját", de tényleg hanyan gondolkodtak el, hogy egy tanknyi benzin távolságra meg éhkoppon vannak családok.
Demagógia off

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.04. 19:41:51

@Erdélyi Róbert: Kedves Róbert!
Köszönöm a választ (a moderált blogok pedig mondjanak le!). Teljesen őszinte leszek: egy másodpercet sem szántam arra, hogy megismerjem a burgerezőtök múltját és jelenét, sőt, ha fegyverrel kényszerítenek, se tudtam volna megmondani a nevét se, már a komment írásakor sem. Sajnos épp emiatt nem is tudok érdemben reagálni arra, amit írtál, ugyanis Te sem arra reagáltál, amit én. Ha a kissé sarkosra sikerült megfogalmazásomat személyes bántásnak vettétek, elnézést érte, nem az éttermet szándékoztam kritizálni (már csak pont azért sem, mivel nem is ismerem), hanem ezt a beharangozott kreációt. Szóval az általános alannyal írt mondataim semmiképp nem fordíthatók le rátok.
Az írásodból kitűnik, hogy a hamburgerezést, mint műfajt meglehetősen eltérő szellemiségben közelítjük meg, ami szintén nem értékítélet, főleg, hogy nekem meg nincs is hamburgerezőm, viszont tagadhatatlan tény, hogy eleve nem vagyok különösebben oda a nagyon szétextrásított hamburgerekért. (Olyan alapvető kérdésekig most el se mennék, hogy valóban érdemes lehet-e egy kobe-t bedarálni, vagy sem.)
Számomra vonzóbb a "kevesebb több" megközelítés, annak ellenére, hogy kimondottan szeretem a komplexitást a gasztronómiában. Ennek a sokrétűségnek viszont - szerintem - ne az legyen az iránya, hogy mindent összekeverünk, ami drága és jól hangzik. Pusztán ennyit szerettem volna szóvá tenni és ez a véleményem továbbra is fennáll ezzel a hamburgerrel kapcsolatban. Persze nincs kétségem arról, hogy bőven találtok elég érdeklődőt, akiknek bejön és ízleni is fog.
Sok sikert hozzá!
(Őszintén!)

Erdélyi Róbert 2015.12.05. 09:53:17

Kedves ComLo
Mielőtt bárkit is lehazugoznál, vagy amatőr ,,státusszal" illetnél tiszteld meg azzal, hogy utána olvasol jobban és nem ragadsz le a wikipédiánál ami köztudott, hogy időnként fényévekre van lemaradva mint információ.
Mellékelek egy linket, talán elhiszed, de ha nem az sem baj, hogy nem a wikipédiából áll a világ:-)
www.kobe-niku.jp/en/contents/exported/index.php?y=2015&page=1
Üdv. Róbert.

Erdélyi Róbert 2015.12.05. 09:53:22

Kedves@Before:
Soha nem sértődöm meg, felnőttem fejben-érzelmileg. Véleményt alkottál én érveltem. Intelligens partnerekkel mindig öröm a kommunikáció:-)
Szeretem mikor a határokat feszegethettem, mégha olykor megosztó is az út amin járok:-)
Örülök, hogy megismerhettelek:-)
Üdv.
Róbert.
süti beállítások módosítása