Burger Blog

Formabontó hamburgerek a Hungry Goulash pop-up étteremben!

2014. február 17. Jancsa Jani

Sokan kérdezik, hogy idén is olyan menő lesz-e a burger, mint 2013-ban volt. Nos, ezt senki sem tudhatja, de én mindent megteszek azért, hogy így legyen, és amíg például egy újonnan induló pup-up sorozat is ezt tűzi elsőként zászlajára, addig azért komolyabb probléma nem lehet.

2014-02-15 18.57.53.jpg

Szombat este hét felé közeledve összegyűltünk páran a 12BÉ névre hallgató kísérleti konyhában / lakásétteremben, mégpedig nem is véletlenül, hanem a Hamburger 6x munkacímű rendezvényre érkezve. A Hungry Goulash néven jegyzett csoportosulás két tagot takar, mégpedig Hammer Zoltánt, a Halászbástya korábbi séfjét, valamint Lukács "Műkedvelő Hedonista" Pétert, akinek a zöldborsát már korábban kóstoltam, ugye.

A vacsora apropója pedig, mint már említettem, a burger volt, hat különböző ízű, stílusú, kinézetű formában, mindhez jól passzintott sörökkel, melyeket Pandula Ricsi, az Élesztő pultfőnöke prezentált nekünk.

2014-02-15 19.20.10.jpg

Az első verzió már rögtön nem viccelt, és a molekuláris konyhaművészettel lepett meg minket, ráadásul egy papírdobozban. Itt semmi sem úgy nézett ki, mint ahogy megszoktuk: bacon por, ketchup spagetti, mustár kaviár, uborkazselé, hagymakrém, sajtchips, meg szférikus húsgyöngy. Az ötlet nagyon jó volt, de a burger életérzés viszont pont elveszett ebből - én remélném, hogy soha nem lesz olyan jövő, ahol ilyet kéne ennünk. Hozzá egy jófajta frizzantét kaptunk.

A második burger szintén nem volt gyenge, egyrészt vegetáriánus, másrészt meg thang zong zsömle. Jó, nem kell megijedni, ő nem a Mortal Kombat egyik szereplője, csak a felhasznált alapanyagot hívják így. Az inside out nevét pedig azért kapta, mert kintről jött két panírozott mozzarella, és ez fogta közre a zsömlét! Banánlevélbe csomagolva kaptuk (ezt nyilván nem lehet megenni), és nagyon szépen nézett ki a tányéron a céklasaláta is; az ital mellé pedig egy búzasör volt.

A herkentyűburger újfent nem viccelt: barna tintahalas zsömle, benne pedig maga az Alien. Na jó, ez nem teljesen igaz, mivel ez egy olyan rák volt, amelyet halála után négy napig el lehet fogyasztani - teljesen. Nincs szórakozás, páncél,láb, minden mehet, mivel puha marad. Bundában olajban sütötték nekünk ki, valamint mellé kaptunk egy konzervdobozban egy algasalátát, valamint jamgyökér-chipset is. A szendvicsben volt még egy egymástól eléggé eltérő, mégis jól passzoló tejfölös és kínai stílusú szósz is, mondjuk én ebből sajnos csak az előbbit éreztem ki. 

Mellé egy Dühös nevezetű sört kaptunk, ami egy magas alkoholtartalmú, szárazra fermentált belga jellegű világos ale volt (fanyarság = maláta, citrusosság = utókomlózás). Ennek a különlegessége ráadásul az, hogy az élesztője valóban egy belga sör élesztőjéből lett kitenyésztve - őrület.

2014-02-15 18.58.27.jpg

A negyedik tétel a kubista bárányburger nevet kapta: minden négyzetes alakú, gránátalmamag, nagyon intenzíven fűszerezett bárány húspogácsa ráolvasztott török sajttal, házilag aszalt koktélparadicsom, valamint egy fermentált lime-os bárányjust kaptunk, ez utóbbit kis pipettában beletűzve a szendvicsbe. Mellé paprikasaláta érkezett, valamint italként egy Stari ír vöröset kaptunk.

2014-02-15 21.21.07.jpg

Gyors ízlelőbimbó-nyugtató sorbet, majd folytatás következik.

A HUNburger a magyar klasszikát tűzte zászlajára: diós zsömle, szürkemarha húspogácsa, sültpaprika-krém, gomolya sajt, házi csalamádé, hagymakrém, köretnek pedig házi sült burgonya érkezett. Itt a hús kicsit szétesett, de az ízvilág azért klappolt, italnak pedig egy Hopfanatic Fekete Erdő portert kortyolhattunk.

Ha már desszert, az is burger, de nem is akárhogyan: a húspogácsa egy elképesztően intenzív ízű csokifagyi volt, indiáner piskótával, mangószósszal, vaníliakrémmel, valamint köretként sült édesburgonyával.

2014-02-15 22.04.43.jpg

Az ital ehhez sem maradt alul: sörkoktél, rummal, narancsolajjal, Sherwood sörrel, szederrel és gyömbérrel. Nem volt gyenge, mit ne mondjak.

2014-02-15 22.34.03.jpg

Természetesen a legalapvetőbb macaron áthallás sem maradhatott el, bár az már csak a plusz egy meglepetés volt, noha a benne található virágpor sajtot sem kóstoltam még sehol.

A vacsora alatt nanáhogy bekukkantottam a konyharészbe is titkokat ellesni, úgyhogy ilyen szempontból is jól alakult az este, de a fogásokra sem lehetett egy szavunk sem, ráadásul a tálalási ötletességek is nagyon bejöttek, csakúgy, mint az ízvilágok. Mint megtudtuk, a jövőben további vacsorák is várhatóak a Hungry Goulash szervezésében, ráadásul különböző ötletes helyeken (vágóhíd, gyártelep, etc), szóval ha ti is szeretnétek őket követni, akkor nyomjatok egy kövér lájkot ide, és menjetek el a soron következő vacsorára, mert édemes!

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr965816522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása