Vicces, hogy Majkát, alias Majoros Pétert mindenki a Pizza Kinggel azonosítja - jó, bevallom, nekem is van egy ilyen hűtőmágnesem, de ezt ne mondjátok el senkinek. Kevesen tudják viszont azt, hogy tavaly ősszel nyitott egy burgerezőt is a 13. kerületben (hát hol máshol), ami a környéket tudja ellátni - mi is ellátogattunk hát felfedezni.
Ismert embernek (mintegy közszereplőnek) mindig veszélyes a nevét adni bizonyos dolgokhoz, mert megvan az a százalék, aki bármit csinál, utálni fogja; de ezzel nyilván nem is lehet mit tenni. Ez lehet az oka annak is, hogy Majka sem reklámozza a saját arcával túlzottan a Burgerlandet, bár annak, aki benne van a dolgokban (mi), az tudja, mi a dörgés. Este hét felé érkeztünk, egy esős hétköznapon; és már az utcáról hallottuk a nyitott ajtón kikúszó rapzenét - miért, mire számítottatok?
Beérve szemben fogad a pult, balra magasított székek, bárjellegű asztalok, a másik végében pedig 4-5 box fogad. Az üdítő gépi, de újratölthető, ami jó pont, és ami még jobb, hogy hamarosan Majka is befutott, és ha már ott volt, beszélgettünk is vele egy kicsit. Amúgy valószínűleg ő volt idáig a legnagyobb "celeb", akivel idáig személyesen találkoztam (na meg Havasi, de szerintem őt kevesebben ismerik itthon); viszont baromi jófej volt,kábé olyan laza, ahogy azt elképzeltem a tévés szereplései alapján, bizonyítja ezt, hogy simán jól eldumálgattunk mindenről, ami szóba került.
Mindenekelőtt amúgy rendeltünk, és az obligát "mit ajánlasz" kérdésre a válasz a Sajttal töltött burger lett, amit ugye már ismerhetnek a blog olvasói is, egyrészt innen, másrészt pedig amerikából, Jucy Lucy néven; de ezen felül is van bőven lehetőség az étlapon, erre még később visszatértünk.
A menük három méretben érkezhetnek: van a normál, az óriás, és az ehetetlen küldetés, itt az első kettőnél a krumpli, illetve a buci mérete változik, a harmadiknál pedig minden gyakorlatilag a duplájára nő. Ezen a ponton lépett be a képbe Tamás, a hely üzletvezető-chefje, és vele optimalizáltuk a menünket; majd visszatért a pult mögé, hogy meg is valósítsa azokat.
Abból amit Majka mesélt, nagyon szimpatikus kép alakult ki, egyrészt az elhivatottságáról, ahogy a dolgokat kezelte, másrészt pedig a helyről, illetve, hogy milyen sok munka volt, mire az egész úgy kész lett, hogy ne álljon a plafonon a füst, vagy legyen mindig friss zsemle (amiről például a szomszédos Csocsaj pékség gondoskodik); de ahogy elnézem megérte, főleg, hogy a közelben nem is igazán található más hasonló kaliberű burgerező.
A rendelés ínycsiklandozóan érkezik, fonott kosárban a sült krumpli, mellé a burger, valamint egy csípős szósz, amit mindenképp kérjetek, amerikai import, de annyira finom, pikáns volt, amilyet én még itthon szerintem nem ettem, kötelező. Jó tudni, hogy a krumpli pálmaolajban sül, ami egyrészt egészségesebb, másrészt nekem jobban is ízlik, bár ez nyilván ízlés kérdése, meg mondjuk ha nem ettél sok ilyet-olyat, észre sem veszed.
erahurka:
Mielőtt Majka megérkezett lapozgattuk kicsit az étlapot, és rögtön megakadt a szemem a sajttal töltött húspogácsán. A szendvicsek összeállítása bármely vendégnek teljesen ’have it your way’, úgyhogy ha valami nem szimpatikus, nyugodtan kivetethetjük, ha pedig valami megtetszik a pultnál, kérhetünk bele, persze ezeket nem árt előre tisztázni. Ezen kívül az összes burger (azon kívül, amit mi ettünk) kérhető csirkehússal is, úgyhogy alakjára vigyázó barátnőnkkel is simán betérhetünk, senkit sem fog csalódás érni.
A zsömle tényleg nagyon jó volt, friss, ropogós, pontosan a megfelelő szerkezetű. A zöldségek alulról és felülről fogták közre a húst, melyben ugye a nevéhez méltóan lapult az olvadt sajt, ami szerencsére azért nem lávaként robbant ki, és a szánkat sem égette halálra. A hús amúgy marhahátszín, és pont úgy van átsütve, hogy a belseje se szenvedjen kárt tőle.
Mi kértünk még a szendvicsbe bacont is, ami szintén remek volt, valamint ahogyan a képeken is látszik, a szószokon kívül volt még uborka, hagyma, és (dobpergés) kaliforniai (vagy pritamin, én már nem tudom) paprika is, amiről már meg kellett kérdeznem Tamást, hogy ezt így hogy, mivel ez volt sorozatban a harmadik olyan hely, ahol ez a meglepő vendég érkezett a burgeremben. Természetesen ő megvédte a dolgot, és abban igazat is tudok neki adni, hogy egyrészt nem az amerikai ízlést követjük itthon, szóval újítani lehet, másrészt meg nem rossz az benne, csak fura.
erahurka:
Az elmúlt heteknek köszönhetően lett egy kis tapasztalatom az IGAZI burgerekkel kapcsolatban is, így már viszonylag hiteles ha azt mondom egy szendvicsre, hogy jó, úgyhogy most azt mondom, hogy a Burgerlandes szendvics jó. Méretben meglepően nagy, először azt hittem ’óriás menüt’ kaptunk, de később Tamás felvilágosított minket, hogy ez csak normál volt. Ebből adódik egyébként az egyetlen dolog amit fel tudnék hozni ellene, könnyen vehetünk szószfürdőt ha tapasztalatlanabbak vagyunk az ekkora bestiákkal, de ha kérünk hozzá evőeszközt minden megoldódik. Körülbelül a burger felénél jártam, amikor észrevettem benne a kaliforniai paprikát. Egészen meglepett, hogy addig nem tűnt fel, mert nem igazán szeretem, viszont olyan vékonyan szelték hogy csak annyit tett hozzá a szendvicshez hogy az jobb legyen, ne rosszabb.
Desszertként tudom ajánlani a sajttortát, ami annyira házias, amennyire csak lehet (szó szerint); választhatunk rá különféle önteteket, és egy méltó megkoronázása lehet az étkezésünknek.
Elérkeztünk oda, amit mindenki várt: az árak. Nos, ez teszi fel az i-re a pontot, mivel a sima hamburger már alig 890-ért a mienk lehet, és a teteje pedig a JD burger 1590-ért. A normál menü 1490, az óriás 1790, az ehetetlen pedig 1990, amivel a versenyben gyakorlatilag top helyezést ér el - ezek nagyon jó árak ilyen minőségért cserébe. Ehetünk még emellett csirkés kajákat is, avagy csevapot, salátákat, meg palacsintát; de tegyük a szívünkre a kezünket: miért mennénk el egy Burgerland nevű helyre, ha nem a burgerekért?
Adatlap
Nyitvatartás: 9.30-22.00
Cím: 1138, Viza utca 9-11.
Honlap: -
Facebook: https://www.facebook.com/burgerland.XIII
Telefon / asztalfoglalás: +36 20 267 9948
4sq: http://goo.gl/T7Giv