Burger Blog

Újra nyitva a Hús-Megálló 2 Baján!

2021. május 19. Jancsa Jani

Ha szeretitek a street food-ot, és a székely konyha remekeit, akkor egy meglepő helyről érkezik most nektek ajánlatom: a bajai Hús-Megálló 2 Csíki Sörözőben bizony két világ legjobbika érkezett most meg. Ha egy kicsit fura a két stílus együtt, az is érthető, de a kóstolás folyamán ígérem ki fogjuk tudni bogozni a dolgot.

2021-05-17_18_02_54-1.jpg

Maga az étterem Baja belvárosában a Tóth Kálmán téren található, nagy terasz, olyan 10-12 fős beltér, Nagy-Magyarország a falon, és mindenütt Csíki sör jellemzi. Ez utóbbiak nem is véletlen, hiszen bár nem franchise, de kiemelt partner, így van a sörből csapolva, üvegben, valamint kóstolhatunk az italok mellé Csíki csipszet (igen, így) pityókából is.

Én viszont belecsaptam a közepébe, elsőnek egy kis házi kencetál jött, benne zakuszkával (sült paprika, padlizsán, és majonéz keveréke), házi marinált lilahagymával és olívával, valamint a frissen támadt személyes kedvencemmel, tökmagkrémmel, ami olyan szinten volt addiktív a friss pirítóssal, hogy be tudtam volni az egészet tolni az arcomba.

2021-05-17_17_22_49-1.jpg

Következőnek érkezett egy székely batyu, amely a lahamcun és a székely stílus szerelemgyereke, lényegében egy kenyértésztából készülő lepény, megkenve csomboros-fokhagymás tejföllel, pirítva, benne káposztafélék, erdélyi kolbász, és bacon, mindezek grillen, összetekerve. És, hogy mi jön ki ebből a kavalkádból? Egy óriási, fullos tekercs, nagyon szuper ízekkel, zsírban gazdagon.

2021-05-17_17_23_24-1.jpg

A Hús-Megálló egyik újdonsága a 200 grammos borjúpogácsa szegy és zsíradék 80:20 arányú keverékéből, amellyel bármelyik burgert IS lehet kérni, de készült egy csak erre hangolt darab is, melybe barbecue szósz, cheddar, bacon, valamint zöldségek kerültek. Apropó, a zöldségek mind egy közeli termelőtől érkeznek, és 100% magyar, ami nagyon szép teljesítmény; arról nem is beszélve, hogy az ízük sem összehasonlítható.

2021-05-17_18_03_27-1.jpg

A zsömléről nem esett még szó: lehet kérni sós, vagy édes verziót: ez most az utóbbi volt, egy kicsit laposabb kivitelben, nem a megszokott, klasszikus hambizsömle, de ez egyáltalán nem negatívum; sőt! Ízre, állagra tökéletesen tette a dolgát, csakúgy, mint a borjúpogácsa, ami egy hihetetlenül jó találat, tudom mindenkinek ajánlani!

2021-05-17_18_03_11-1.jpg

2021-05-17_18_02_59-3.jpg

Továbbhaladva a havasok felé érkezik Drakula gróf burgere, ami szerintem a hely legötletesebb kajája, ugyanis az egész megjelenés a névadó stílusnak van alárendelve. Kezdjük a gránittányéron megjelenő, vért imitáló szósztól át azon, hogy különböző színű az alsó és a felső zsömle, vörös és fekete, ami a jó gróf ruházatának színeit szimbolizálja. Természetesen egy geg még kevés lenne egy jó burgerhez, de a húspogira került füstölt sajt, grillezett bacon, pirított kolbászkarikák, valamint egy házi, kicsit pikáns paprikamártás is. A burger ízvilága leginkább a füstös felé hajlik, és ezzel a vizuális poénnal bizony kihagyhatatlan a kóstolásból.

2021-05-17_18_49_56-1.jpg

Agancsos burgerünk, nem nehéz kitalálni, vadból készült húspogácsát rejteget, egészen konkrétan szarvas került bele, és ezt pedig a korábban már említett édes hambizsömlében kértem, ami nevének megfelelően inkább kicsit puffancs jellegű, de szerencsére nem a fojtós verzióból. Ebbe is kerül burger, grillezett gomba, aszalt paradicsom, és egy házi, áfonyás mártás is. A szarvas húsa remek volt, a betétek nemkülönben, szóval aki nem ódzkodik a vadulástól, annak mindenképp ajánlott!

2021-05-17_18_50_07-1.jpg

A burgerek mellé sült krumpli is érkezett, ami üdítő módon nem mirelit, hanem egy sárga héjú burgonya, helyben feldolgozva, kétszer sütve - ennek megfelelően kicsit vastagabb vágással, és mennyeien ropogós állaggal érkezett.

Mics, mics, micsinálsz - az étel, ami nem maradhat le a helyi konyha nevezetességei közül. 33.3% sertés, marha, és bárány, picike (innen jön a neve) rudacskákba formázva, grillezve. Mellé ajvár, zöldségek, házi csalamádé, meg egy fél vekni kovászos cipó. Ez szintén hamar favorit lett, lényegében nem lehet nem szeretni: egyértelműen a húsok vitték a prímet ebben a fogásban.

2021-05-17_19_08_38-1.jpg

Desszertnek érkezett egy klasszikus mákos guba - csak éppen egy egyszemélyes tortácska formájában, ami bőven meghaladta az étkezés végére a kapacitásomat, de ízben tökéletesen hozta az elvárásokat. Kóstoltam még az erdélyi mandulásfánk elnevezésű kis olajban sült tésztagolyókat is; karamellöntet, vaníliafagyi, és tört mandula díszítette ezeket a finomságos kis gömböcöket.

2021-05-17_19_09_44-1.jpg

A Hús-Megálló 2 Csíki Söröző nagyon ügyesen teremti meg az átmenetet a székely fogások, a klasszikusok és a street food között, mind kreativításban, mind kivitelezésben. Eddig is tetszett a kínálat, de azt gondolom, ez egy olyan kombó, ami bárhol, bármikor megállná a helyét; így magam is jó szívvel tudom ajánlani!

Elérhetőség: Hús-Megálló 2 Csíki Söröző

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr5716565490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása