A most következő postunk nem teljesen illeszkedik a BpBurger kereteibe, de úgy gondolom, ennyi kilengés belefér. Következik a Montenegrói Burger, másnéven a pljeskavica.
2010-ben még Montenegrói Gurman burger néven futott a feltehetőleg hasonló cucc, és bár azóta elhagyták ezt a megnevezést, mi, hozzáértők tudjuk, mitől döglik a légy. Szerencsére ezzel ők is tisztában vannak.
Ahhoz, hogy megértsük az egész koncepciót, olvassuk el először ezt az interjút, ami amúgy szerintem közelebb áll az átlagmagyar étkezési szokásaihoz, mint a sok nyomorult gyros/kínai/mifene, mégis ez utóbbit tolja be mindenki. A lényeg: húst, olcsón, minőségit. És jé, meg tudja csinálni.
A helyszín a Blaha, non-stop, leülhetünk a teraszon is (a 7-es buszcsalád áthaladó forgalmával), de mi inkább a bentebbet válasszuk. Ott is van olyan 15-20 ülőhely, és amikor mellettünk a nemrég lezajlott Hamburger Dayről beszélgetnek, tudjuk, jó helyen járunk.
Egy kisüveges Lasko sörrel nyitom meg a vacsorát, kellemes, könnyű világos sör közel 5 százalék alkoholtartalommal, de ihatunk például San Benedetto jeges teát is, többfajta ízben. Ételben mi mást rendelnék, mint a pljeskavicát, Montenegrói Gurman módra, és erről most beszéljünk egy keveset.
A pljeskavica alapvetően egy szerb étel, grillezett darált borjúhúspogácsa, ami ebben a verzióban plusz száz forintért (őrülten megéri!) fel van dúsítva sajttal és baconnel is. Alaphangon jár a tányérhoz kockázott vöröshagyma és zöldsaláta is, én pluszban kértem még házi ajvárt, mert az urnabeszt elbutáztam, és nem jutott eszembe.
A húsok (16/18 dkg) minden esetben frissen készülnek a kinti faszenes grillen, ami zseniális hangulatot ad neki, csak várni kell olyan 20 percet rá - semmi gond! Az ételt meglátva, rögtön elszáll minden gondom, de mielőtt elmondanám miért, mindenkinek a lelkére kötném, hogy tányéron kérje, és ne betöltve, mert előbbiben több jut, már csak érzésre is!
A hús egyszerűen fantasztikus a már korábban említett sütési metódus miatt is; a hús friss, ízletes, az utolsó falatig nagyszerű élményt ad. A mellé tálalt hagyma és saláta sem a véletlen műve, mindkettő remekül passzol hozzá.
Kis kosárban szintén kicsit megpirított lepény érkezik, amelyről talán egy pita jut eszünkbe, szteroidokon. Persze ez csak hasonlat, hiszen a belseje nem üres, épp ellenkezőleg: kellemesen szellős de mégis egyben van az egész, tökéletes vele tunkolni a jelen esetben nem csípős, de karakteres ízű ajvárt (ami gyakorlatilag az ő lecsókrémjük).
Négy összetevő alapból, nem mondhatjuk rá, hogy túl lenne bonyolítva, és mégis mennyire fantasztikus - ez járt a fejemben addig a pillanatig, míg el nem fogyott az egész. Minden étel alapverzióját megkaphatjuk olyan 1200 forint környékén - újra ismétlem: több, mint 15 deka hús, zöldség, nagy lepény. Mi ez, ha nem egy remek ajánlat?
Hajlamos vagyok a Montenegróiról elfeledkezni, ha éppen az jár az agyamban, hogy hol egyek, amit komolyan nem értek miért, hiszen árában egyáltalán nem drága, központi helyen van, és ráadásul elképesztően jó is. Most, hogy nyílt egy kirendeltség a Deákon a Fröccsterasznál is, igazából minden indok elmúlt, hogy miért is ne kóstoljuk meg.
Adatlap
Nyitvatartás: 0-24.
Cím: 1074, Rákóczi út 54.
Honlap: http://www.mnggurman.com/
Facebook: http://goo.gl/Ju3y6
Telefon / asztalfoglalás: 06-30-300-8651
4sq: http://goo.gl/HSQuF