Hogy mi is a Jucy (Juicy) Lucy? Egy szendvics, melyben két húspogácsa van egybesütve, közötte ínycsiklandozó húsos sajttal? Egy lány, aki folyamatosan lédús? Nem tudjátok meg, amíg el nem olvassátok a szendvics első egyik itthoni bemutatkozását a Fald Fel Amerikát Klub jóvoltából.
A címben szereplő burgert eredetileg Minneapolisban találták fel, mégpedig az 1950-es évek közepén, és rögtön két étterem is a magáénak tulajdonította (lásd, az eltérést a névben). Lassanként 2009 környékén Európába is kezdett átszivárogni, majd 2012 végén nálunk is megjelent, egyszeri alkalommal a Buffalo's étteremben, ahol természetesen mi is ott jártunk, és Gábor, a tulajdonos jelenlétében össze is csöpögtettük magunkat. Aztán a szendviccsel is.
A képeken látható, szinte már fekete külseje a húsnak a valóságot tükrözi, mégpedig a húsba kevert titkos alapanyagtól, ami miatt karamellizálódott (innen is üdv a Maillard-reakciónak), és hihetetlenül ropogós lett. Az első harapás után már bizonyossá vált, hogy valóban Lúcsiával van dolgunk, mivel a sajt rögtön ki is folyt mindenfelé (itt nyert értelmet a szendvics mellé adott papírtörlőhenger is). Megtudtuk, hogy annyira nem egyszerű ezt a szendvicset létrehozni, mivel fontos, hogy tálaláskor a sajt még folyós legyen (ergo nem lehet várakoztatni elkészülés után), valamint az sem árt, ha a sütés közben nem folyik ki a két hús közül. Ja igen, a húson kívül volt még benne saláta és savanyú uborka, ezen felül viszont semmi más, úgyhogy tényleg nem tudta a figyelmet elvonni a remek alapanyagokról.
Gábor elmesélte, hogy a klubbal az a célja, hogy az USA-ban már régóta elterjedt étkezési kultúrát kicsit meghonosítsa itthon, ne nézzünk fura szemmel akkor sem, ha például drágább a hamburger, mivel minden étel azon múlik, hogy milyen minőségű alapanyagok kerülnek bele, és megfelelő balanszírozással egy burger például simán egyenértékű társa lehet bármely éttermi főételnek (mint azt manapság már egyre több és több példa mutatja).
A szendvics ugyan hamar elfogyott, de nem úgy a lelkesedésünk, szóval én csak azt tudom ajánlani, hogy mindenki lájkolja a klubot Facebookon, mert lesznek itt még olyan dolgok, melyet érdemes lehet a szánkra venni.