A lentebbi vendégpostot Enikőtől (http://vajaskenyer.blog.hu) kaptuk, akivel nemrég beszélgettünk is a Háj Fájv gasztropodcastben, fogadjátok hát sok szeretettel!)
Néhány napja ismerőseinkkel megbeszéltünk egy találkát az egyik helyi pub-ban, név szerint a Crown-ban. Gyakran megfordulok ezen a helyen, akár csak egy italra munka után vagy akár barátokkal vacsorázni és beszélgetni. Azért szeretem, mert a légkör családias, a kiszolgálás laza, az étlap egyszerű, de mégis remek, és az árfekvés is jó.
A foglalásunk 7 órára szólt, 10 perccel előbb érkeztünk, a hely még szinte üres volt. A teremben félhomály volt, az asztalokon üres boros palackokban gyertya égett, a kandallók pedig be voltak gyújtva, ami jól esően befűtötte az alacsony mennyezetű termeket. Utóbbi miatt a kilógó gerendákra mindehova fel van rakva egy tábla “Duck or Grouse” felirattal. Ez egy régi angol szólás a jelentése (átvitt értelemben) pedig az, hogy “hajtsd le a fejed, különben bevered”.
Megérkezés után rögtön megkaptuk az étlapokat. Mi gyorsan választottunk, de a barátaink még az utolsó pillanatban is változtattak a döntésükön, ezen még a felszolgáló is csak mosolygott. Rendeltünk egy üveg vörösbort is, de ez feltűnően gyorsan elpárolgott.
Előételnek mindannyian Whitebait-et kértünk. Ez kb 3-5 centis kicsi hal (sneci), amit vékony panírban olajban ropogósra sütöttek. Hozzá tormás majonéz járt. Azonnal nekiestünk. A felénél rájöttünk, hogy sokkal nagyobb az adag, mint amire számítottunk, de annyira finom volt, hogy addig ettük, amíg az utolsó is elfogyott az edényből.
Főételnek 3 burgert és egy hekket rendeltünk. A hekkről a barátnőm azt mondta, hogy a legjobb, amit valaha evett, különösen értékelte, hogy nem egy nehéz fogás. A burgereknél kétfélét lehetett választani. Az étlapon csupán a “Longhorn burger” volt feltüntetve, de a felszolgáló felhívta a figyelmünket a napi ajánlatra, ami a “Wagyu burger”. A fiúk ezt kérték, én meg nem akartam ugyanazt rendelni, úgyhogy maradtam az étlaposnál.
Longhorn beef: angol marha fajta. Jellegzetessége a hosszú szarva és a fehéres barnás foltok a bőrén. (Long horn = hosszú szarv) Wagyu beef: japán marha fajta. A húsa rendkívül jó minőségű és márványosan zsíros, amitől az íze is karakteres és finom lesz.
A burgerek tányéron érkeztek egy fa pálcikával középen átszúrva. Ránézésre ugyanúgy néztek ki, csak a húspogácsa volt a különbség. A buci kalácstésztából készült, grillezve csak annyira volt, hogy enyhe barna színt és ropogósságot kapjon. A burgerben alul volt a husi, rajta egy szelet sajt (ezt nem volt muszáj kérni bele), friss paradicsom, csemege uborka vékonyra szeletelve, majd egy darab jégsaláta. Közte ugyanaz az édes majonézes öntet, amit még mellé kaptunk pluszban. A felszolgáló még megkérdezte, hogy kérünk-e valamilyen extra szószt: ketchupot, majonézt vagy mustárt, mondtuk, hogy igen-nem aztán ezeknek is nekiestünk. A Longhorn húspogácsa valamivel nagyobb volt, mint a Wagyu. Előbbi egy kicsit száraz is volt. Utóbbinak az íze valóban remek és a zsírnak köszönhetően nem is volt száraz.
A burgerekhez még járt szalmakrumpli (Skinny Fries), amit egy árnyalatnyit ropogósabbra sütöttek a kelleténél. Ez engem személy szerint nem zavart, mert szeretem a ropogós krumplit. Abban viszont mind a hárman egyetértettünk, hogy a husik medium helyett medium wellre voltak sütve. Ennek ellenére az utolsó morzsáig megettünk mindent.
A desszeretet mi kihagytuk, de ismerőseink nem. Kértek Crown Tiramisut és banános Eton Mess-t. Én azért mindegyiket megkóstoltam. :) A Tiramisu üvegpohárban érkezett így látszódtak a régeteg, a teteje pedig egy kakaós csokilappal volt lezárva, ami a kanalat belerakva a pohárba felemelgedett és igen viccesen nézett ki.
Az Eton Mess pedig egy tejszínhabos, szárított habcsókos, banános, reszelt lime héjas “rendetlenség”, ami a nevét Eton faluról kapta. A desszert mind ízben, mind állagban nagyon könnyű volt.
Egy burger 12,50 fontba került és a számlánk a 12,5 % szervizdíjjal 4 főre 156 fontra rúgott. Ehhez erősen hozzájárult a néhány kör italunk is. Összességében jó kis este volt és én azt gondolom, hogy megérte.
Nyitvatartás:
- Hétfőtől szombatig: 11:30-23:00
- Vasárnap: 12:00-22:30
Konyha:
- Hétfőtől csütörtökig: 12:00-14:30 és 18:00-21:30
- Péntek: 12:00-14:30 és 18:00-22:00
- Szombat: 12:00-15:00 és 18:00-22:00
- Vasárnap: 12:00-15:00 és 19:00-21:30
Cím: High Street Bray, Maidenhead Berkshire, SL6 2AH
Telefon: + 44 1628 621936
Honlap: http://www.thecrownatbray.com