Burger Blog

Crown Burger

2012. november 09. Mr. Burger

A lentebbi vendégpostot Enikőtől (http://vajaskenyer.blog.hu) kaptuk, akivel nemrég beszélgettünk is a Háj Fájv gasztropodcastben, fogadjátok hát sok szeretettel!)

Néhány napja ismerőseinkkel megbeszéltünk egy találkát az egyik helyi pub-ban, név szerint a Crown-ban. Gyakran megfordulok ezen a helyen, akár csak egy italra munka után vagy akár barátokkal vacsorázni és beszélgetni. Azért szeretem, mert a légkör családias, a kiszolgálás laza, az étlap egyszerű, de mégis remek, és az árfekvés is jó.IMG_0504.jpg

A foglalásunk 7 órára szólt, 10 perccel előbb érkeztünk, a hely még szinte üres volt. A teremben félhomály volt, az asztalokon üres boros palackokban gyertya égett, a kandallók pedig be voltak gyújtva, ami jól esően befűtötte az alacsony mennyezetű termeket. Utóbbi miatt a kilógó gerendákra mindehova fel van rakva egy tábla “Duck or Grouse” felirattal. Ez egy régi angol szólás a jelentése (átvitt értelemben) pedig az, hogy “hajtsd le a fejed, különben bevered”.IMG_1158.jpg

Megérkezés után rögtön megkaptuk az étlapokat. Mi gyorsan választottunk, de a barátaink még az utolsó pillanatban is változtattak a döntésükön, ezen még a felszolgáló is csak mosolygott. Rendeltünk egy üveg vörösbort is, de ez feltűnően gyorsan elpárolgott.

IMG_1157.jpg

Előételnek mindannyian Whitebait-et kértünk. Ez kb 3-5 centis kicsi hal (sneci), amit vékony panírban olajban ropogósra sütöttek. Hozzá tormás majonéz járt. Azonnal nekiestünk. A felénél rájöttünk, hogy sokkal nagyobb az adag, mint amire számítottunk, de annyira finom volt, hogy addig ettük, amíg az utolsó is elfogyott az edényből.IMG_1160.jpg

Főételnek 3 burgert és egy hekket rendeltünk. A hekkről a barátnőm azt mondta, hogy a legjobb, amit valaha evett, különösen értékelte, hogy nem egy nehéz fogás. A burgereknél kétfélét lehetett választani. Az étlapon csupán a “Longhorn burger” volt feltüntetve, de a felszolgáló felhívta a figyelmünket a napi ajánlatra, ami a “Wagyu burger”. A fiúk ezt kérték, én meg nem akartam ugyanazt rendelni, úgyhogy maradtam az étlaposnál.IMG_1161.jpg

Longhorn beef: angol marha fajta. Jellegzetessége a hosszú szarva és a fehéres barnás foltok a bőrén. (Long horn = hosszú szarv) Wagyu beef: japán marha fajta. A húsa rendkívül jó minőségű és márványosan zsíros, amitől az íze is karakteres és finom lesz.IMG_1162.jpg

A burgerek tányéron érkeztek egy fa pálcikával középen átszúrva. Ránézésre ugyanúgy néztek ki, csak a húspogácsa volt a különbség. A buci kalácstésztából készült, grillezve csak annyira volt, hogy enyhe barna színt és ropogósságot kapjon. A burgerben alul volt a husi, rajta egy szelet sajt (ezt nem volt muszáj kérni bele), friss paradicsom, csemege uborka vékonyra szeletelve, majd egy darab jégsaláta. Közte ugyanaz az édes majonézes öntet, amit még mellé kaptunk pluszban. A felszolgáló még megkérdezte, hogy kérünk-e valamilyen extra szószt: ketchupot, majonézt vagy mustárt, mondtuk, hogy igen-nem aztán ezeknek is nekiestünk. A Longhorn húspogácsa valamivel nagyobb volt, mint a Wagyu. Előbbi egy kicsit száraz is volt. Utóbbinak az íze valóban remek és a zsírnak köszönhetően nem is volt száraz.IMG_1165.jpg

A burgerekhez még járt szalmakrumpli (Skinny Fries), amit egy árnyalatnyit ropogósabbra sütöttek a kelleténél. Ez engem személy szerint nem zavart, mert szeretem a ropogós krumplit. Abban viszont mind a hárman egyetértettünk, hogy a husik medium helyett medium wellre voltak sütve. Ennek ellenére az utolsó morzsáig megettünk mindent.IMG_1164.jpg

A desszeretet mi kihagytuk, de ismerőseink nem. Kértek Crown Tiramisut és banános Eton Mess-t. Én azért mindegyiket megkóstoltam. :) A Tiramisu üvegpohárban érkezett így látszódtak a régeteg, a teteje pedig egy kakaós csokilappal volt lezárva, ami a kanalat belerakva a pohárba felemelgedett és igen viccesen nézett ki.

Az Eton Mess pedig egy tejszínhabos, szárított habcsókos, banános, reszelt lime héjas “rendetlenség”, ami a nevét Eton faluról kapta. A desszert mind ízben, mind állagban nagyon könnyű volt.IMG_1163.jpg

Egy burger 12,50 fontba került és a számlánk a 12,5 % szervizdíjjal 4 főre 156 fontra rúgott. Ehhez erősen hozzájárult a néhány kör italunk is. Összességében jó kis este volt és én azt gondolom, hogy megérte.

Nyitvatartás:

  • Hétfőtől szombatig: 11:30-23:00
  • Vasárnap: 12:00-22:30

Konyha:

  • Hétfőtől csütörtökig: 12:00-14:30 és 18:00-21:30
  • Péntek: 12:00-14:30 és 18:00-22:00
  • Szombat: 12:00-15:00 és 18:00-22:00
  • Vasárnap: 12:00-15:00 és 19:00-21:30

Cím: High Street Bray, Maidenhead Berkshire, SL6 2AH

Telefon: + 44 1628 621936

Honlap: http://www.thecrownatbray.com

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr84886175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ac3^BB 2012.11.09. 10:40:20

155 font hamburgerert?:) csak gratulalni tudok :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.09. 12:38:38

ez most nem tetszik.
se képen, se amit írsz nem győzött meg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.11.09. 13:18:20

KAJABÁL

Bifsztek tvisztel, bélszín brékel,
Abált felsál kajabál,
S tikkadnak a sült pelék el,
Fárasztó e kajabál.

Saslik nyárson, tonhal roston
Lóhalálban sercegnek.
Meglesz-e vajon a sós ton
Választva bálhercegnek?

Végszavazás nagyon szoros,
Alig marad burger le
Az aranyról s disznótoros
Nyer! Harmadik búr gerle.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/10/kajabal.html
:)

scottish 2012.11.09. 13:23:10

156 fontért kajáltatok? vazze, kiugrok már én is egy bambira.

parkolok.com 2012.11.09. 13:40:11

@ac3^BB: Hambi 12.50 volt.

Ami azért sok. Elvégre csak egy hamburger..

Holly Goly 2012.11.09. 13:49:50

És mi köze van ehhez Heston Blumethalnak? Vagy az csak azért van ott a címplapon, hogy kattintson az a naiv hülye (=én), aki azt hiszi, hogy itt valami ínyenc burgerről lesz szó...

OftF 2012.11.09. 14:07:50

@Holly Goly: Hát ezt nem tőle kéne kérdezni, elvégre a posztban szó sincs ilyesmiről.
Kérdezd azt, aki kitette index címlapra.

Jól néznek ki ezek a burgerek, 12,5 nem is sok érte.

OftF 2012.11.09. 14:09:33

illetve kibaszott sok, de azért egészségetekre :)

paraszthajszal 2012.11.09. 14:09:41

@Holly Goly: en.wikipedia.org/wiki/Heston_Blumenthal#Restaurants

Az oldal szerint a hely Hestoné, persze ebből nem következik, hogy a recept is, az meg pláne nem, hogy ő volt a szakács...

A Wagyu-marha meg ugye tetszik, nem tetszik, drága importhús Angliában, ehhez még hozzájön, hogy a neves tulaj miatt a sznobfelárat is meg kell fizetni. A mekiben nincs 12 font a hambi, de az a húspogi sem ugyanilyen.

protézisesh 2012.11.09. 14:44:41

@paraszthajszal: a longhorn is import, mert az meg nem angol, hanem TEXASI fajta...

igi1 2012.11.09. 14:46:28

kèk körmök olyan ruhàhoz, bazinagy gyűrűvel, ès ez beszèl itt kajàkról, ízlèsről???

a kèpek nem iphone-nal kèszültek, biztosnem tűnik valami gusztososnak

de biztos csak igènytelenül szedtèk szèt a dolgokat

lehet 126 font, kèrdès, mit takar a pia, nem merte azt leírni

vègül is, alinek van pènze 45 000 forintot fizetni egy vacsoràèrt, az biztos eldocsekszik ezzel a blogjàban

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.11.09. 15:19:43

@Holly Goly: @OftF: Since its acquisition in 2010 by Heston Blumenthal, The Crown has enjoyed subtle, but necessary improvements to the decor and furnishings to bring it up-to-date and to provide the most comfortable setting for our guests.

Heston’s desire was always to preserve the intimate, local feel of a well used pub, whilst serving excellent food.

Amani1987 2012.11.09. 15:59:03

Huh...kiszámoltam ezt a 12,50 fontot. Ezek szerint odakint mégis kolbászból van a kerítés.

Ajtósi Dürrenmatt 2012.11.09. 17:58:18

friss paradicsom, novemberben...

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.11.09. 18:02:17

@protézisesh: Létezik English longhorn fajta, nem hinném, hogy Texasból importálják azt, ami a Derbyshire-i harsogó zöld hegyoldalakban is vidáman eléldegél... :P

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.11.09. 18:04:48

Bár a burger-ár szerintem is kissé húzós a hely puccos volta miatt (ha jó burger van-t fogsz ki vidéken, akkor isteni duplákat lehet enni, ennek kb. a negyedéért), de a duck or grouse-on jót vigyorogtam, köszi... :))

szarvacska 2012.11.09. 22:03:07

@igi1: a kék körmök, a ruha és a gyűrű hozzám tartozik. és én nem beszélek se kajáról, se ízlésről.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.11.10. 01:22:41

@ac3^BB: ha ennyi jött át az egész cikkből, akkor én is csak gratulálni tudok. :)

@paraszthajszal: nincs "sznobfelár". Ha angliai pub-okkal hasonlítod össze, akkor rájössz, hogy korrekt árai vannak.

@igi1: a képen nem én vagyok, és egyébként is azon ritka alkalmakkor, amikor használok körömlakkot, mindig a piros színt választom.
A képek iPhone 4-el készültek, de nem értem, hogy ez miért fontos a cikk és tartalom szempontjából.
Az italokat azért nem írtam le, mert úgy éreztem, hogy nem annyira lényeges.
Nem szoktam dicsekedni, a saját blogomon egyetlen étteremről sem látsz árazást, kivéve, ha megkérdezték, hogy mennyibe került. Ezen a blogon viszont mindenhol kitérnek erre is. Az itteni árakat, meg az itteni konkurenciával kell hasonlítgatni.

@Agicza: ezen néha még az angolok is csak mosolyognak :)

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem járok gyakran McDonalds-ba, de ott kb 1 fontért megkapod a legolcsóbb hamburgert. Bármelyik Wetherspoon-ban 5 fontért tudsz venni hamburgert sültkrumplival és egy pint ciderrel vagy sörrel. A zsömle általában száraz, a hús meg odaégetett a krumpli pedig mirelit, amit csak olajban kisütnek frissen. Erősen felejthetős kategória. + a kiszolgálás színvonala.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.10. 02:24:06

@jEnci:

Kösz!

NEm ismerem a brit árakat, ezért nem tudok viszonyítani.

@poszter: Ezentúl, ha külföldi helyekről szemezel, írd már be lehetőleg a Donaldék árát is, mert ott elvileg a cucc minden országban ugyanaz.

Holly Goly 2012.11.12. 13:27:42

@speed: @paraszthajszal: @OftF:
hát nem tudom, én láttam a Masterchef Australiaban, hogy készül a Heston féle burger + krumpli (2-szer vagy 3-szor kell sütni, ez pl. megérdemelt volna egy félmondatot, nem csak annyit, hogy "ropogós", hanem azt is, hogy miért), ő maga felügyelte, saját recept, stb. az egy kicsit máshogy nézett ki...
de nekem az igazi Heston amúgy is a Fat Duck, na ott ennék burgert is, már ha van az étlapon :)
süti beállítások módosítása