Egy jó barbecue szósz készítése örök feladat, mindig lehet variálni, újabb ízeket kipróbálni, dolgokat hozzáadni. Azt hiszem a 2020-as évnek össze kell szednie magát, mert ez a verzió elég brutális lett!
Összetevők:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokahagyma
- 50 ml napraforgó olaj
- 400 g darabolt paradicsomkonzerv
- 75 ml almaecet
- 1 ek worcestershire szósz
- 1 ek szójaszósz
- 50 g angol mustár
- 1 ek kakaó
- 1 ek folyékony füst
- 1 ek 2:1 arányú só:tört színesbors keverék
- 2 ek barbecue rub
- 1 l alapé
Receptúra:
Az apróra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát alacsony lángon egy kevés olajon dinsztelni kezdjük.
Hozzáadjuk a jó minőségű paradicsomkonzervet - a kockázott a legjobb, lehet egyben is, de akkor szét kell vagdosnunk a fakanállal.
Hozzáadjuk az ecetet, a worcestert, a szójaszószt, a mustárt és a cukrozatlan kakaót, valamint a folyékony füstöt. Ha valamiből kicsit eltérő van (másmilyen mustár, vagy nincs füst), ne aggódjunk, anélkül is működni fog.
Én még korábban csináltam sütésekhez egy só/bors keveréket, ehhez nagyobb, de nem nagyszemű sót, illetve tört színesborsot használtam, ha ez nincs, akkor 2 evőkanál só, 1 evőkanál bors jó lesz.
Barbecue rubnak a Szeged Suncity Pork Rubot használtam, de mindenki nyugodtan menjen rá arra, amit talál.
Legvégül - és ez a recept talán legfontosabb része - vízzel is fel lehetne önteni, de én most a Hortobágy Angus, 1 literes fagyasztott marhaalaplevét használtam - róluk már írtam korábban egy burger kapcsán is, de visszatérő vendégei az ország legnagyobb burgeres Facebook csoportjának is.
Körülbelül 1 óráig zubogtattam magas lángon, időnként megkavarva - én olyan 6.5 decire redukáltam vissza, de ez utána még sűrűsödött, szóval mindenki a maga ízlése szerint készítse, valamint fontos, hogy a végén még kóstoljunk rá, hogy kell-e valamit utóízesíteni.
Számomra ez a bbq szósz a “marha jó” definíciója - nagyon tömény, karakteres, mondhatjuk, hogy felnőttes, maszkulin ízvilág. Mindig izgalmas kaland egy szószt elkészíteni, meg aztán elfogyasztani is, szóval bíztatnék mindenkit, hogy keresse meg a saját verzióját, akár ezen recept alapján elindulva is!