Burger Blog

Ultimate Bárányburger

2014. július 03. Jancsa Jani

Eljött a videók hete! Minden nap mutatok egy videót, amit talán már láttatok, de talán még nem! Ezek a Street Kitchen gasztromagazinban jelentek meg eredetileg, és most pedig ide is belistázom őket.

Ebből a videóból kiderül, hogy nem csak marhából lehet remek burgert csinálni! Bárány, raita, karamellizált olívabogyó - csak néhány azokból a csodákból, amelyeket beletettem ebbe a csodába!

 

Tavaly húsvét hétfőre már minden kajám elfogyott, és kénytelen voltam lemenni a közeli gyorsétterembe egy jó burgerért, mivel más nem volt nyitva. Vettem egy tripla-duplát, de pár falat után inkább kidobtam a kukába, annyira rossz volt az egész. Nos, hogy idén tuti ne járjak így, megalkottam ezt a közel tökéletes bárányburgert, és mivel nem vagyok egy irigy srác, veletek is megosztom a recept. 

Hozzávalók

Húspogácsa:

  • Báránylapocka
  • Báránycomb
  • Mangalicaszalonna
  • Őrölt kömény
  • Őrölt koriander
  • Só, bors 

Karamellizált olajbogyó:

  • 34,5 szem magozott fekete olívabogyó
  • 3-4 evőkanál cukor
  • Egy kocka vaj
  • Só 

Raita:

  • Görög joghurt
  • Menta
  • Koriander
  • Citrom héja/leve
  • Fehérbors
  • Fokhagyma 

Uborkasaláta: 

  • Kígyóuborka
  • Kapor
  • Menta
  • Petrezselyem 

Savanyított lilahagyma:

  • Lilahagyma
  • Ecet
  • Cukor
  • Babérlevél 

 Az összepakoláshoz:

  • Madársaláta
  • Török kenyér (a sarki kebabosnál sikerült beszereznem) 

2014-04-14 19.11.17-1.jpg

Ez egy bonyolult recept lesz, úgyhogy a kezemet figyeljétek, mert csalok. Rögtön az elején kétfelé bomlik a sztori. Ha van darálónk, akkor vágjuk apró kockákra a húsokat és a szalonnát, majd először durvábbra, aztán finomabbra daráljuk le, a kettő között kicsit összekeverve a húst. Ha nincs darálónk, menjünk el a hentesünkhöz, és kérjünk tőle darált bárányhúst.

A raita nem más, mint egy indiai szósz, másnéven öntét, aminek az alapja egy sűrű joghurt. Ezt átöntjük egy erre dezignált nagyobb edénybe, majd mehet bele apróra vágott menta és koriander. Ezután egy citrom héját belereszeljük, majd a felének a levét is ráküldjük. Megroppantunk pár fokhagymát, apróra vágjuk, és azt is beledobjuk, a végén pedig sóval és fehérborssal üdvözöljük. Félretesszük a hűtőbe egy kicsit, hadd érjenek össze az ízek.

Az ecetes hagymához felkarikázunk egy nagy fej lilahagymát, és csak a külső köröket tartjuk meg. Egy lábosban vizet forralunk, bele kevés ecet, cukor, babérlevél, só, és ha felforrt, mindezt beleöntjük egy tálkába, rá a hagymára. Hagyunk egy keveset a léből, a hagymát pedig félretesszük állni, kábé egy órára.

Az uborkasalátához vékonyan felcsíkozzuk az uborkát, majd ráöntjük az előbb megmentett maradék kis ecetes levet. Apróra vágott kapor és petrezselyem is mehet rá, szintén állni hagyjuk.

Egy serpenyőbe cukrot szórunk, és közepes lángon elkezdjük karamellizálni. Amikor már olvadt, beledobjuk a félbevágott olívabogyókat, összerázzuk, majd egy kevés vajjal selymesítjük. Újból összeforgatjuk, ha kívánja, egy kis sót is kaphat, majd félretesszük hűlni.

A darált húst ízesítjük korianderrel és köménnyel, valamint sózzuk és borsozzuk. Ha ez megvan, egy közepesen forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, és a középen belapított húspogácsánkat megsütjük. Ha ez megvan, a török kenyeret megfelezzük, és a fennmaradó zsíron megpirítjuk.

2014-04-14 22.24.12-1.jpg

Most jön a tálalás! Alulra jön a zsömle egyik fele, vastagon megkenve raitával. Rá érkezik egy jó kanál olívabogyó, egy kevés madársaláta, és jöhet a hús! Erre két karika lilahagyma, majd az uborkasaláta, végül a teteje - a belső oldalt szintén megraitázhatjuk. Az első falat után érezni fogjuk, hogy ez bizony nem tréfadolog, és a húsvét szelleme a gyomrunkba költözött.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr896452503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása