Most hétvégén zajlott le az Első Hamburger Day, melyben a Burger Blog is tevékeny szerepet vállalt, következzen hát egy beszámoló az eseményekről.
Szombat reggel alig értem ki kilenc felé, gyorsan le is szakadt az ég, ami negyedóra múlva el is állt, csak éppen a páratartalmat nyomta fel az égbe. Sajnos a kiállítók közül a Dallas, a Friday's és a Tranzit nem tudtak kijönni, a többiek viszont mind felsorakoztak a tízkor kezdődő Best of Hamburger Day választásra.
A zsűriben ugye öten voltunk, tőlem jobbra Bíró Lajos (Bock Bisztró) és Litauszki Zsolt (21, ÉS, Spíler, Baltazár, stb), balra pedig Bereznay Tamás (Sonkaarcok) és Erik várták a rajtot, hogy szépen felsorakozzanak a kóstolni kívánt burgerek.
Két kategória volt, a sima illetve az extra, bár azért voltak átfedések, illetve félreértések, hogy mi hová tartozik. A burgerek a chefek prezentálásában érkeztek, mindről hallottunk pár szót a kóstolás előtt, majd jöhetett a puding próbája.
Több érdekes dolgot is megtapasztaltam. Az egyik, hogy a chefek mennyire durván más nézőpontból látták a dolgokat, mint én, a "fogyasztó". Sokkal mélyebben belementek, hogy mi, hogyan, miért történik, és itt most végérvényesen eldöntöttem (és ebben Zsolttal való beszélgetésem is megerősített), hogy ez idági szép teljesítmény amit elértem, de itt az ideje a másik oldalról is megszemlélni a dolgot - és ha már ott leszek, ezt természetesen a blog olvasóival is megosztom. Azért persze a poénokért sem kellett a szomszédba menni, valamint a tóban lakó teknősök és koi pontyok is csak annak köszönhették, hogy nem lettek burgerbetét, hogy akármilyen kis falatokat is ettünk, jóllaktunk a végére.
A helyeken látszott, hogy nagyon komolyan veszik a dolgot, mégis ennek ellenére akadt némi kritikám (a chefeknek jóval több, de azt meghagyom nekik). Az egyik az, hogy hogyan lehet profi szakmabeliek elé kihozni mirelit sült krumplit??? Ezen a ponton felejtsük el az összes baromságot, hogy kóla kell hozzá, meg mit tudom én, az Isten szerelmére, mirelit sült krumplit, fűszersóval? Tényleg?
A másik az, hogy pirítsuk át a bucit, könyörgöm, kinek jó az, ha beleolvad minden, hacsak nem direkt az a cél? Nem, nem jó, és az sem jó, ha nem tudunk elmondani mindent kapásból a szendvicsünkről. Az egyedileg darált hús szép és jó, de nem kéne tudni, miből van konkrétan? Persze kivételek voltak, de ilyenből kevesebb volt, ami nem baj, mert itt mindenki megtanulta a saját bőrén (Bíró Lajos például egyáltalán nem fukarkodott semmilyen kommenttel sem), és jövőre remélhetőleg máshogy lesz.
A basic kategóriát a Pántlika nyerte meg, akinek már csak a kiszolgálást kellene rendbetennie, mert csak a hétvégén, és a mai nap folyamán öt ismerősőm akarta őket megkóstolni, nagyon nem voltak elégedettek, és ez már nem újkeletű történet. További helyezettek lettek még az Opus, a Bölcső és a W35. Extra kategóriában első lett az Opus a brutális tintahalas bucis lazacburgerrel, majd utána a Kandalló szintén egy lazacburgerrel, a különbség annyi volt, hogy előbbiben steak, utóbbiban pedig darált húspogácsa volt, mindkettő zseniálisan finom ízzel, dehát így jár, aki szereti a lazacot. A harmadik szintén az Opus lett, szóval ha összesíteni kéne, ők lettek az abszolút győztesek.
Mindeközben a népek is jövögettek kifelé, iszonyat meleg is volt, úgyhogy a védőital indokolttá vált, legyen az Mojito a kisbuszból, Bitterfly a Főzdebuszból, Fűszeres a cseh sörsátorból, vagy épp dupla köleses a Kandallóból. Felbukkant a TV2 Sugarloaf Szabival, ott volt Szabózé és Pándy Balázs az Indextől, természetesen Majka is megjelent, szóval nem volt hiány ismert emberekből továbbra sem.
Az evőverseny is nagyon profin zajlott, volt külön óra, számláló, a nyertes (a magyar Superman) pedig kilenc, egyenként tízdekás burgert tudott beverni nyolc perc alatt, szóval az szép teljesítmény volt, akárhogy is nézzük. A fix programok vége után kis koncert, zene következett, én pedig körbejártam megérdeklődni kinek hogy tetszett a rendezvény odáig.
Szerencsére mindenhonnan szinte csak pozitívumokat kaptam visszajelzésként, mindenki örült a lehetőségnek, a megmérettetésnek, igazi családi, barátias hangulat alakult ki, melyben összekötött minket a jófajta marhahús zsömlében szeretete. Ha pedig netán volt bármi gondolat vagy ötlet a jövőbeni javításra, azt megígérjük, hogy a következő évben megpróbáljuk orvosolni.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani, elsőként a szervezőknek, Veégh Viktornak és Attilának, a helyeknek, hogy kilátogattak és meg tudtunk személyesen is ismerkedni azokkal is, akikket idáig nem (Johnny's Bistro, Burger House, Hatker Café, W35, Opus Jazz Club, Floridita, Bölcső Bar & Food, Kandalló Kézműves Pub, Burgerland, Pántlika, Mangalica Húspatika); ugyanúgy a zsűri többi tagjának, Simonnak a konferansziének, a Chech In-nek, a Mojitos Krisztának meg mindenkinek, akivel estefelé még interakcióba kerültem.
Jövőre folytatjuk!