Bár a korábbi visszajelzések alapján a vendégpostokat egyelőre pihentettük, nem tudtam kihagyni Dani írását, melyről egyrészt eldönthetetlen, hogy komolyan gondolta-e vagy sem (lásd: stílus, zsemlemorzsa), másrészt pedig akár egy modern férfi történeteként is felfogható. Következzen hát az írás, várjuk a kommenteket! - speed
Érdemes elmenni a Vásárcsarnokba, mi mindig ott vásároljuk az ilyen pimp ételekhez a hozzávalókat, aztán lenyelünk 3-4 fröccsöt meg egy ünicumot, csak a zíze kedvéért.
60 deka darált marhahús következőképpen elkészítve:
- só
- bors
- pokol fűszerkeverék (Vásárcsarnok főbejárattól elindultok egyenesen aztán kb középtájt, jobb oldali 'kisutca' fűszeresbolt)
- sült oldalas fűszerkeverék
- 1 marék zsemlemorzsa
- 2 tojás
- egy fél fej hagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma ledarálva fűszereket ízlés szerinti mennyiségben, ki hogy szereti, kóstolgatni kell
Közben/utána összekeverés után hagyjuk egy fél órát állni a hűtőben, hogy kicsit összeérjen hús után elvágjuk a zsemlyét - ami egyébként levescipó - viszont fontos, hogy a teje részből ki kell venni a belét és csak viszonylag keveset hagyni benne, mert alapból egy ekkora cipót is kihívás megenni, nemhogy még ha tökig van hússal meg zöldséggel.
Bedobjuk a szalonnaszeleteket sülni, majd miután megsültek, beletesszük a cipóba, a feles zsírt pedig ráöntjük az aljára - így a szalonna meleg marad, és a szalonnazsír átissza a zsemlét utána meggyúrunk két húspogácsát okosba, széthajtjuk egy tányérra, és bekenjük a tetejét olajjal, ezt nagyon forró serpenyőre rádobjuk, nyilván olajos felével lefelé, sütjük egy kb 5-8 percig, aztán még sülés közben a másik oldalára is nyomunk egy kis olajat, és végül megfordítjuk ugyanúgy 5-8 perc, és a vége felé rádobunk lapkasajtot, hogy ráolvadjon igényessen, szentimentálissan.
Zsemle: aztat kettévágtuk korábban, az alját jól átitta a szalonnazsír, úgyhogy készen áll a pirításra (benne lévő szalonnákat természetesen kivesszük egy tányérra) mi szoktunk a tetejére díszítésnek tenni egy pár pirított szalonnakockát reszelt sajttal (az épp nem volt ennél, mikor készült, csak a szalonna) és az ráolvad a sütőben, nagyon faszagányosan néz ki ezt olyan 150 fokon, alul-fölül sütősön pirítjuk érzéssel, ki mennyire szereti.
Eközben megsült a hús is, úgyhogy már csak egymásra kell dobálni a hozzávalókat, ebben a sorrendben:
- alulra egy 6-7 karika csemege uborka
- 2 salátalevél
- hús
- kecsap-mustár
- 3 karika paradicsom
- 3 karika lilahagyma
- 1 karika vöröshagyma
- közé pár karika csemege uborka
- egy jó nagy marék csalamádé
- közepére még egy gerezd paradicsom
- kecsap-mustár-majonéz
- olyan 6-7 baconszalonna szelet
- kecsap-mustár-majonéz
- teteje
Tutkeráj!
Tehát ami kell:
- 60 deka darált marhahús
- só, bors
- pokol fűszerkeverék (opcionális) - erős mint a p*csa
- sült oldalas vagy hús fűszerkeverék (opcionális)
- 2 tojás - egy marék zsemlemorzsa
- egy nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 fej saláta
- 2 paradicsom
- kb. 20 deka csalamádé
- sok csemegeuborka (1 üveggel simán, úgyis fogy készítés közben)
- 15-ös pakk baconszalonna
- 4-5 lapkasajt (vagy akármilyen szeletelt sajt)
- egy kis sima reszeltsajt
- 2 levesescipó
- meg egy kevéske olaj
Ez két főre volt összesen 3500 körül, de pl. az ubiból maradt, meg a paradicsom volt vagy 8 darab stb. Ja és esélytelen megenni, a haverom aki a főszakács volt nagyjából megette, de ő 2 méter, 120 kiló, és nagyon tud enni. Hajrá!