Pár napja ellátogattunk a Varieté Bisztróba, ahol megkóstoltuk a második szezonális ajánlatot, mely az olaszos-amerikai ízvilágot hozza el, szerencsére nem az unalomig csépelt klisékkel karöltve.
Alphonse „Al” Gabby May Capone („a Sebhelyes”), amerikai gengszter, az életéről készített filmeknek és a sajtónak köszönhetően világszerte ismerté vált, hírhedt bűnöző.
Szerencsére az étteremben nem kell semmilyen agresszív eseménytől tartani, a hamburger sem fog nekiállni verekedni, az egyetlen bűnözést pedig az jelentheti, ha netán kettőt rendelünk a szendvicsből, és talicskával kell majd hazatolni. Minket, nem a szendvicset.
A kis kosár, melyben érkezik tartalmaz egy különlegesebb formájú sült krumplit, és pár kiváló, sörtésztás rántott hagymakarikát. Ezen a ponton hívnám fel mindenki figyelmét arra, hogy bár nem tartalmazza a menü, de érdemes kérni hozzá egy chipotles szószt is, mert nagyon jól passzol!
Montasio: Olasz eredetű, halványsárga színű lágy sajt, 30-40% zsírtartalommal.
Ha felülről nézzük, a zsömlében is van tuning: a formáját leszámítva aszalt paradicsom és színes bors került még bele, így ha csak azt esszük, már feltűnik a pikánsság, és akkor a többiről még nem is beszéltünk.
A húspogácsa még mindig tökéletes, erről már írtunk sokszor, de ha továbbmegyünk, meglepetések tárházába bukkanunk. Először is, amit észre fogunk venni, hogy a szendvics nem szűkölködik szószban (relish, fűszeres ketchup, majonéz), szóval ha az autentikusságon túllépünk, és késvillázni szeretnénk, érdemes lehet kérni egy tányért külön.
Ventricina: Közép-Olaszországból származó sertésszalámi
Ha már tudjuk, mint takar a fentebbi két olasz szó, máris beleképzelhetjük a szendvicsünkbe is, és ami még meglepőbb, a szalámi passzol is bele, nem csak öncélúan van beletéve, mint legutóbb valamelyik gyorséttermi olasz napoknál tapasztaltam. Ha ez még nem lenne elég, kapunk két brokkolis-mozzarellás golyót (ez az a zöld ott), és így eljutunk arra a pontra, hogy ennél akkor sem lehetnénk olaszabbak, ha étkezés után Mario és Luigi jönne dugulást elhárítani.
A szendvics ára 1950 magyar forint, menüben pedig a fent említett burgonyával és hagymával 2300, szóval egyértelműen az utóbbi éri meg jobban. Olyan május közepéig tuti lehet majd kapni, úgyhogy addig mindenképp használjátok ki a lehetőséget.
erahurka véleménye:
Az ilyen idény jellegű, adott ország konyháját feldolgozni próbáló burgerekből nem egyet kóstoltam már a nagy gyorsétteremláncok kínálatából, de szerintem nem lepek meg senkit, ha azt mondom, az Al Capone burger mindet kenterbe verte, mind ízben mind pedig méretben. Különösen tetszett, hogy nem csak a tartalom vált olaszossá, hanem a helyben készített zsemle is, melynek tésztájába őrölt borsot és aszalt paradicsomot is kevertek. Evőeszközzel érdemes nekiesni, egyrészt a mérete miatt, másrészt így könnyebben meg lehet kóstolni az összetevőket külön-külön. A tartalom kellően különleges és most nem a fent már említett étteremláncok szokatlan szószhasználatára kell gondolni, tényleg olyan dolgokat sikerült belepakolni a burgerbe, amit ha meglát valaki az étlapon, rögtön ki akarja próbálni.