Ha valami rosszat eszem, igyekszem mindig azzal vigasztalni magam, hogy minden rossz élmény mögött ott lapul egy jó blogpost. Ez mind szép és jó, de amikor hónap végén majd pont emiatt fogok éhenhalni, kérdés, hány olvasónk lesz ott, hogy meghívjon egy zsíros kenyérre.
A Lokál Kávézó szerintem a mai napig ismeretlen lenne a számomra, ha véletlenül nem bukkanunk bele a Síp utcából, merőlegesen a Dob utcára. Megtetszett az ismeretlen romkocsma feeling, a hatalmas kapualj, valamint a táblán hirdetett Lokál Burger lehetősége, és a felfedezés öröme. Betérve igen csinos pultoslányok, ruházatilag igazodva a nyári időjáráshoz, veszik fel a rendelést. Külön jó pont, hogy van cider is csapolva, de ha üvegeset szeretnénk, Kopparberg lesz a befutó.
Ha körbenézünk, mindenhol másfajta szék, pad van, némelyik olyan, mintha egy fatelepről lett volna elhozva, egyik falon kivetítő, érzésre teljesen rendben van az egész. Pár perccel később, hála a korai sötétedésnek, már a lámpát is felkapcsolják, úgyhogy végképp emelkedett hangulatba kerülünk.
Miközben ezek megtörténtek, a háttérből már hallottuk a hús bizalomgerjesztő sistergését, amikor kölcsönhatásba lépett a sütőlappal, és olyan negyed órával később meg is érkezett a két tányér. Az egyik fogás csirkemell volt, fetával és paradicsommal töltve. Nagyon jól nézett ki, a husi egy nyárson érkezett, sült krumplival, salátával, azt mondom 1500-ért ez egy korrekt tál, minden tekintetben.
Magamnak természetesen egy Lokál-Burgert kértem, sült krumplival, és mártogatóssal. Csak egy dolgot felejtettek el odaírni (talán nem is véletlenül): mégpedig azt, hogy a burger a klasszikus mirelit döghúsból készül. Egy az egyben felismerhettük korábbai barátainkat (új olvasóink kedvéért itt és itt); és most sem kellett bennük csalódnom. Legalább ha mirelit húst csináltok, vegyétek a fáradságot, és ne mindannyian ugyanazt vegyétek.
Kezdem visszafelé: a sült krumpli is mirelit volt, mi más, de az legalább korrekt, friss, ropogós, úgyhogy a mártogatós címen hozzáadott ketchuppel elfogyasztva volt némi jó rész is a kajában. Amúgy én ha egyszer nyitnék egy helyet, minimum összekeverném ilyenkor a ketchupot a majonézzel, és lenne koktélszósz, vagy valami, de nembaj, nem kell az a parasztnak, főleg nem a patkányburger mellé (már várom mikor fognak amúgy beperelni).
A szendvicsben amúgy még voltak szószok, lilahagyma, ubi, paradicsom, és saláta; és a következő szomorú pont az volt, amikor féltávnál a zsömle pont úgy mállott szét a kezemben, ahogyan a default bolti hatos csomagolású szokott otthon. Gyász. Főleg, ha megmondom, hogy az én kajám is 1500 volt.
Nem értem, egy olyan hely, ami tud jót is csinálni (lásd a fentebbi csirke), miért blamálja magát a pokolba egy ilyennel. Most szólok, amíg még nem késő: emberek, van itt egy blog, ami végigmegy módszeresen a pesti hamburgeres helyeken, és ahol rosszat talál, lehúzza. Kőkeményen. Lehet idáig nem tűnt fel, de előbb-utóbb tényező leszünk, és jobb addig változtatni, ameddig még nem fáj annyira.
Amikor elmeséltem cimboráimnak a sztorit, volt, akik kétségbe vonták elmeállapotomat, hogy miért nem vittem vissza, és vágtam be a pult mögé a szendvicset - lehet nekik volt igazuk. Itt legalább okosabban csinálták, és ki sem írták a "marha" szót - lehet, sejtették, hogy elég mindig egy, az, aki megveszi. Ha ez a külföldieknek van, mivel "ők úgyis mindig hamburgert esznek, akkor aztán megszalasztjuk a profitot ezen a tételen", hát nem tudom. Ez pont annak a magyar ügyeskedésnek a mintapéldája, amit szeretnék teljesen eltüntetni az országból, mert ettől nem fog a gasztronómia előrébb haladni. Mibe került volna egy normális marhahúspogácsa, mibe? Elmondom, ebbe a postba.
A helynek amúgy relatíve friss honlapja és Facebookja is van, a kajaárak 800-1500-ig terjednek, és kicsit fáj is a szívem, mert amúgy tényleg nincs vele semmi probléma, finom a frissensült, a cider, a sör. Csak ez a fiaskó ne lett volna a burgerrel...
Adatlap
Nyitvatartás: 16-02
Cím: 1072 Budapest Dob utca 18.
Honlap: http://www.lokalbar.hu
Facebook: http://goo.gl/GxOeO
Telefon / asztalfoglalás: +36 1 786 50 51
4sq: http://goo.gl/XJbry