Még nem meséltem nektek a miskolci Zip's sörfőzdéről, akik pedig nagyon jó kis dolgokat csinálnak mind ital (világbajnok craft beer), mind pedig étel (pub food egy szinttel továbblépve) tekintetében. Erről most még nem is fogok értekezni, viszont a mostani post témája egy olyan sörvacsora, amely keretein belül az én burgereim foglalták el a konyhát.
A feladat adott volt: kaptam öt sört, melyre ételeket kellett komponálnom. Annyi biztos, hogy ilyen mennyiségben csak a miniburgerek jöhetnek szóba, úgyhogy rögtön ebben is kezdtem el gondolkodni. Mindegyik sör saját, Zip's termék volt, amelyeket már kóstoltam is korábban, így nem volt nehéz a feladat.
Az első sör egy Marzen lager volt, ezt leginkább az Oktoberfesthez szokás társítani, így a burger is hasonló jellegű volt: fehér kolbászhús-pogácsával, grillezett savanyú káposztával, ementáli chips-szel, oktoberfest-sörmustárral és feketeerdő-sonkával.
Ezután következett a legendás Miskolci Mosaic, amely egy single hop pilsner mosaic komlóval - érthető hát a névadás. A kompozíció ehhez egy barbecue jellegű miniburger lett: mosaic sörös bbq szósszal, rántott hagymakarikával, kápsztasalátával, és a hús nem más, mint egy jófajta házi pulled pork, azaz lassan elkészült szálaira szedett sertéssült.
Mindeközben előkerült a sörpárlat is (micsoda beszéd, soha nem is tűnt el), így abból is bőszen repkedtek a felesek - nem tudom, kóstoltatok-e már ilyet, én itt ismerkedtem meg a műfajjal, ami a legjobb pálinkákhoz hasonlít, de mégis más, érdemes megkóstolni.
Harmadik tételként érkezett az egyik személyes kedvenc söröm, a Mango Pale Ale, amelyet konkrétan gyümölcságyon készítettek el. Ehhez a passzoló burger marhahúspogácsával jött, grill mangóval, chipotle majonézzel, monterey jackkel, na meg a zöldségekkel.
A negyedik burger fotója valahol elveszett két rövid között, de annyi biztos, hogy az összetétele ennek volt talán a legimpozánsabb: Angus marhahús, fonott briós buci, cajun majonéz, Golden Ale sörtésztás rántott garnéla - és akkor ebből már ki is tudtátok találni, hogy mi volt hozzá a sör.
Legvégül visszatért a fénykép is a desszerthez: ide a sör a Werewolf volt, ami nem más, mint egy aromás vörös verzió. Ehhez egy csokis cookie “burger” volt a finálé, sós karamellel töltve.
Bár ez volt az első ilyen rendezvény a környéken, a megjelentek örömmel fogadták a menüt, szóval elég sanszos, hogy lesz még ennek folytatása, én pedig a következő postomban részletesebben is bemutatom, milyen a Zip's konyhája a hétköznapokban!