Mrx kedves olvasónk Izraelben járt, és most megosztja a tapasztalatait velünk! (speed)
Ha azt hallja az ember, hogy Közel Kelet vagy netán Izrael, nem biztos, hogy a finom burgerek és a street food jut eszébe, pedig itt aztán van miből választani. Mivel az ország lakossága vegyes, ezért ez hat a gasztronómiára is, van itt falafel, shawarma ( az itthoni döner kebabhoz hasonlítanám) a remek hummus (csicseriborsókrém) egy kis pitával, és persze nem hiányozhat a hamburger sem.
Nemrég 10 napot töltöttem Izraelben barátaimmal, és ha már ott voltunk megkóstoltunk, pár hamburgert. Az elsőre látszik, hogy a sok helyi finomság mellett az izraeliek szeretik a hamburgert, rengeteg helyen lehet kapni változó minőségben.
Elsőként egy komolyabb burgerező helyet mutatnék be ez a Burgers Bar Jeruzsálemben. A Burgers Bar 1991 óta várja a hamburgerszerető embereket.A hely kóser*, így sajtburgert senki ne várjon, viszont cserében készítenek a jól ismert marhaburger mellett liba- és kacsaburgert is, de mi maradtunk a klasszikus marhaburgernél.
A hely amúgy jól néz ki, sajnos nem fotóztam körbe, semmi extra, de kellemes. Az egész jól meg lett csinálva, főleg a design. Ez (B) mindenen rajta van a szalvétától a pohárig. Egyszerű, de szerintem nagyszerű.
Egy sima marhaburgert kértem 180 grammos hússal és sült krumplival. Rendelés utána kérdezték kérek-e szószokat, én kértem párat, végül kaptam házi paradicsomszószt és majonézt, valamint egy jó minőségű, de szerintem nem házi mustárt is. A hasábburgonya semmi extra, de nem mirelit, ez már jó pont nálam.
Na és akkor a lényeg: a burger. Ami negatívum volt az a zsemle és annak megpirítása, vagyis annak hiánya, mert amúgy finom volt, de jót tett volna neki, ha rádobják a grillre egy picit. A hús az korrekt volt, érződött, hogy jó minőségű marhahús, a zöldségek hasonlóak voltak, mint itthon (jégsaláta, uborka, lilahagyma), de nekem sokkal frissebbnek tűntek. A szószok jók voltak és háziak, sőt meg is kérdezték mit kérünk bele, én a barbecue-ra és házi paradicsomra szavaztam, mindkettő nagyon jó volt.
Összességében remek burger volt, ha nem lett volna a hideg zsemle, akkor megközelítette volna a tökéletest. Az ára 50 sékel volt, ha jól emlékszem, ami kb. 3300 forint, nem olcsó, de Izrael egy viszonylag drága ország, itt ennyibe kerül egy jobb burger.
A másik burgerező hely a Burger Ranch, ez már egy komolyabb franchise, amit 1972-ben alapítottak, ma már szinte az egész országban megtalálható és külföldön is terjeszkedik.
A hely nem sokban különbözik az itthoni nagy gyorséttermektől, rendelsz a pultnál aztán egy tálcán megkapod előbb-utóbb amit kértél. Ez a lánc is kóser*, azaz sajtburgerről szó se lehet.
A hely próbál arra ösztönözni, hogyha többen vagytok, akkor közös menüt egyetek, nekünk is egy ilyenre esett a választásunk:
Ez egy 3 fős menü tartalmaz 3 burgert, 3 üdítőt és 1 hatalmas adag krumplit + hagymakarikát és sült virslit, valamint szószokat. Mindez 100 sékel, azaz 6600 forint, ami még mindig nem olcsó, de itt a meki is ennyi, sőt talán kicsit drágább is.
A kiegészítők teljesen átlagosak és természetesen fagyasztottak, a virsli kissé meglepett minket, de nem volt rossz. A szószok kellemesek voltak, érdekes volt, hogy itt adtak ezer sziget öntetet is, amit eddig én csak salátához ettem.
A burgerről nem tudok sok jót elmondani, ízében talán a Whopperre emlékeztetett, volt benne egy marhahúspogácsa, savanyú uborka, paradicsom és némi jégsaláta. A szósz az majonéz volt semmi egyedi extra szósz nem volt benne.
Összességében nem voltam a hamburgertől elájulva, de hozta a kötelező szintet amit az itthoni gyorséttermek hoznak, de persze komoly gasztroélményt ne várjon tőle senki.
Burger Ranch
http://www.burgeranch.co.il/ - Némi héber tudás nem árt a honlaphoz
Egyik nap olyan éhesek voltunk, hogy muszáj volt egy Mcdonald’s-ban enni, ami ízre rosszabb volt mint otthon és sokkal drágább de érdekes tapasztalat mit lehet kihozni egy olyan Big Mac-ből amiben nem valódi sajt van mivel úgy nem lenne kóser.
A konklúzió talán az, hogy Izraelben remek burgereket lehet kapni, de azért ha lehet, mindenki maradjon a helyi street foodnál, ami mennyei, de ha megunjuk és egy kis hazaira vágyunk akkor némi változtatással de megkaphatjuk az is.
* Kóser héber szó (כָּשֵׁר, szefárd kiejtéssel kásér, askenázival kóser), ami azt jelenti magyarul, hogy alkalmas, tetsző, megfelelő. Valamely dolog rituális alkalmasságát jelző szó a zsidó vallásban és szokásrendszerben. A zsidó közéletben minden rendben levő, helyes dologra használatos.[1] Az élelmiszerek esetében, ami nem megfelelő az a teréfá (טְרֵפָה, ebből jön a tréfli), ami megfelelő az a kóser. Tárgyak esetében a pászúl (פָּסוּל) az alkalmatlan, hasznavehetetlen és a kóser az alkalmas. A kóser szót a tiszta anyagokból készült dolgokra is használják. Illetve az adott dolog megbízhatóságát, kiváló minőségét, elsőrangúságát is jelenti
Ez a Wikipédia megfogalmazása én egyszerűsíteném a konkrét esetre: Az a burger kóser, amiben nincs disznóhús, valamint nem tartalmaz tejterméket. Persze ennél kicsit összetettebb, például nem mindegy milyen az a marhahús, de ebbe már nem érdemes belemenni. Mrx