Serényi Zsolt neve nélkül nem igazán lehet elkezdeni ennek a postnak a megírását. A tetovált séf ezernyi helyről lehet ismert, én legutóbb a Terminalban ettem a főztjéből, most pedig alanyi jogon nyitott egy saját barbecue helyet, ahol lassú tűzön, füstön süti a húsokat.
A bár az Akácfa utcában helyezkedik el, ami talán az egyik legfrekventáltabb hely a Gozsdun kívül, és nem csak a BKK pótdíjbefizetési osztálya miatt mondom ezt. A helyiség földszintjén pöfög a szmóker, felül pedig a galéria vár, ahová nagyon-nagyon kellemesen, parfümösen szűrödött be a lenti füstből egy minimális.
Ahogy a neve is mutatja, itt a bár és a barbecue forr egybe, de az étlapon meglepő többséget kaptak az italok, egyedül a legutolsó oldalon lehet megtalálni az ételeket. Az, hogy kevés van, inkább előny, mint hátrány, viszont nem értem, miért kellett ennyire eldugni.
Limonádét kértünk, az egyik egy mostanra már klasszikussá vált uborkás megoldás volt, és végül is a másikban is az ubi dominált, csak éppen kovászos formában - hát ilyet még tuti, hogy sehol sem ittam, és ami még jobb, hogy pont jól volt balanszolva, és a savasság nem tette ihatatlanná még a végére sem.
Első ételünk naná, hogy a burger volt, ráadásul dupla kivitelben (szimpla nincs is az étlapon ahogy néztem). A zsömle teteje egy kicsit száraz volt, de ennyi az összes negatívum, amit az étkezés során fel tudtam hozni.
A húsok benne a vékonyabb, ámde szaftos, és nem túlsütött verzióból voltak, igen kellemes marhaízzel. Ránézésre akár a kolosszus munkacímmel is illethettem volna, mivel feltétügyileg rengeteg sajt, hagyma, pihára hagyott húsos szalonna, na meg a zöldségek gondoskodtak az ízvilág monumentalitásáról.
Természetesen nem mehettünk úgy haza, hogy ne kóstoljunk valami definitív cuccot a szmókerből, és ez most a marhaszegy lett, mégpedig Reuben szendó formájában. Nem túlzok, életem egyik, ha nem a legjobb szegye volt ez: pont kellően füstös, omlós, icipici zsírral, dekadenciával.
A két szelet szendvicskenyér között helyet kapott még egy jófajta sajt, és a névből adódóan az elmaradhatatlan savanyú káposztával. Ropogott, aminek ropognia kell, olvadt, aminek olvadnia kell - és az adag is meglepően emberes volt, hozzá kikönnyítésnek egy kis vinegretes salátával.
Desszertnek egy házi máktortát ajánlottak, amit naná, hogy elfogadtam - egy kis fagyival érkezett, és ha ettetek már jó mákos sütit, akkor próbáljátok ki ezt is, mert tuti, hogy a dobogón fog végezni, csak ennyit mondok.
A dupla burger 3390, a Reuben 2790, a limcsik meg valahol 800 körül mozognak. A Bp BARbq egy újabb olyan hely, amiből még több kéne, ugyanis tök jó, hogy rengeteget beszélünk a barbecue kultúráról, de azért nem ártana, ha nem csak néhány lokáción lehetne kóstolni. Ez a hely pedig pont olyan, ahová nem csak lehet, hanem érdemes is ellátogatni.
Elérhetőség: https://www.facebook.com/bpbarbq
Cím: 1072, Akácfa utca 24.