Burger Blog

Jani laza lazacburgere - recept

2016. szeptember 22. Jancsa Jani

A burger egyik legfőbb ismérve, hogy darált húsból van. De mi a helyzet akkor, ha a hús nem marha, hanem mondjuk lazac? Erre mutatok most egy jó kis receptet, amit hamar össze lehet dobni bárhol-bármikor.

2016-09-06_18_49_30.jpg

Fontos pont a burgerzsemle, illetve a lazac kérdése: míg nálam az elsőre több válasz is van (Panificio, Jacques Liszt, Butter Bros), addig a lazacnál ez nem annyira egyértelmű. Sajnos a legnagyobb hipermarketek és a piacok kivételével nem igazán fedezhető fel friss, így a fagyasztott kínálatot is számításba kell venni. Ez azért nem annyira nagy gond, mivel úgyis össze lesz aprítva a hal - de erről később. Egy tippet mindenesetre tudok adni: a Family Frost, akit mindenki ismer vidám tütüléséről, és fagyijairól, bizony mirelit cuccokat is árul, és tőlük rendeltem most a halat, valamint a köretet is, plusz akkor már ki is hozták. Most pedig jöjjön a recept!

Hozzávalók (4 főre):

  • 600gr lazac
  • 4 db burgerzsömle
  • 1-2 db szívsaláta
  • 1-2 fej paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db citrom
  • 1 tojás

A szószhoz:

  • 100 gr tejföl
  • 30 gr majonéz
  • 25 gr savanyú, vagy kovászos uborka
  • só-bors-fehérbors-fokhagymapor

1) A lazacot kiolvasztom, és egy éles késsel nagyon apróra felvágom - kvázi lazactatárt készítek, de nem fűszerezem.

2016-09-06_18_17_12.jpg

2) Egy lazacpogácsa 140-150 grammos lesz a kézzel való összegyúrás után. Ha nem áll össze, hozzáadhatunk egy tojásfehérjét az egész mennyiséghez. Eléggé laza szerkezetű lesz, de ne aggódjunk, csak addig ilyen, míg el nem kezd sülni.

2016-09-06_18_32_23.jpg

3) Összedobjuk a szószt: összekeverjük a tejfölt a majonézzel. Az uborkát nagyon apróra vágjuk, és ez is mehet bele, csakúgy, mint egy-egy csipet só, bors, és fehérbors is, valamint egy kis fokhagymapor szintén - ízlés szerint.

2016-09-06_18_20_58.jpg

4) A zöldségeket felvágjuk: a hagymát és a paradicsomot karikázzuk, a salátát csíkokra vágjuk.

2016-09-06_18_45_24.jpg

5) Egy serpenyőben vajat hevítünk, és a félbevágott zsemlék belsejét aranybarnára pirítjuk rajta.

2016-09-06_18_45_31.jpg

6) Ha ez megvan, mehet még egy kis vaj és/vagy olívaolaj a serpenyőbe, és elkezdjük kisütni a lazacpogácsákat. Mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon 3-4 percig sütjük.

2016-09-06_18_49_26.jpg

2016-09-06_18_51_24.jpg

7) Jöhet az összeszerelés: a pirított zsemlére jön a szósz, erre a saláta, paradicsom, és a lazac, melyre cseppentünk pár csepp citromlevet. Következik a hagyma, és a zsemle tetejét is a szósszal kenjük.

2016-09-12_13_12_57.jpg

A köretről még nem beszéltem, ami jelen esetben fagyasztott chipsburgonya, valamint röszti volt, mindkettőt ki lehet sütni forró olajban, vagy ha egészségtudatosabbak vagyunk, akkor sütőben is. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr2211734861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.09.22. 13:51:41

Fagyasztott lazac és röszti? Az ilyesmit az ajánlott burgerezőknél is bocsánatos bűnnek tartod?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.09.22. 13:55:27

@Étteremkritikus:
ad 1) ez nem burgerező, hanem a saját otthoni receptem
ad 2) soha meg nem mondod, hogy ahol épp van is lazacburger, ott az fagyasztott-e, vagy épp friss, mivel a fagyasztott is lehet jó, a friss meg szar
ad 3) akárhogy is nézzük, sokkal kevesebb helyen lehet stabilan friss lazacot kapni, mint fagyasztottat
ad 4) a röszti meg a sült krumpli pedig csak köret, nem szenteltem rá egy bekezdésnél többet - előbbi amúgy totál jó, ugyanúgy ahogy a hagymakarika és a sült krumpli egy étteremben, a röszti sem egy egyszerű műfaj, én nem várnám el sehol, hogy kézzel csinálják, kivéve egy fine dining-abb helyen, szóval igen, ez totál bocsánatos.

qwertzu 2016.09.23. 07:50:32

@Étteremkritikus: Minden lazac fagyasztott, amit az országban kapni lehet.
süti beállítások módosítása