Létezik egy olyan svéd mondás, miszerint ahogy befejezed az évet, úgy fog kezdődni az új is. Nos, ezt nem tudjuk, így van-e, de ha gasztro-szintre vetítjük, akkor annyi tuti, hogy nem rossz ómen egy jó kajálással befejezni az évet, vagy pedig egy hasonlóval kezdeni. Mindjárt mondom is, hogy miért.
A Kandalló az idén úgy döntött, hogy nem lesz esti ereszdelahajam, hanem kultúráltabb keretek közé szorítja a dolgokat, így lesz egy évbúcsúztató ebéd 31-én délben, és egy évkezdő vacsi 1-jén este, de erre még visszatérek. Fontosabb kérdés az viszont, hogy mi is lesz a menü, amely viszont mindkét alkalommal ugyanaz.
Kezdésnek rárepülhetünk... egy jófajta sörre, amiből én most kóstoltam párat, és annyira jó lagerek, búzák, és IPA-k jöttek elém, hogy alig tudtam válogatni. Szóval kezdésnek ez, meg valami rövid, aztán az első fogás egy házi gravlax, azaz lazac, bepácolva, vékony szeletekre szelve, és sóágyon sült céklával, valamint egy kevés jófajta kapros tejföllel tálalva. Ez egy valódi szintlépő belépő, baromi finom volt, kiválóan megalapozza az étkezésünket.
Nem lenne Kandalló a Kandalló, ha nem lenne burger, és pont ezért van is! Kétfajta 10 dkg-s Black Angus húspogácsa érkezik egy spenóttal színezett zöld, és egy céklával megpingált narancssárgás árnyalatot öltő zsemlébe zárva. Külön tetszett, hogy a feltétek mindkettőnél harmonizálnak a zsömlével.
Az egyikben így kapott helyet egy jófajta parmezánchips, a száműzetéséből végre visszatért zseniális házi hambiszósz, valamint lilahagyma és ubi, 10/10 lazán. De a másiknak sem kell szégyenkeznie, ugyanis ebben grill shiitake gomba, és ehhez elképesztően jól menő gyömbéres-korianderes-limeos szósz került be - kiváló párosítás.
Ahol van burger, ott van köret is, ez most nem más, mint jacket potato, azaz fóliában sült burgonya, fokhagymás tejföllel, és egy kis snidlinggel meghintve - eszményi!
Természetesen nem érhet véget vacsora még egy sör, és desszert nélkül. Utóbbi most egy citromos sajttorta volt, ami kellemes, fanyarkás ízével, könnyed állagával tökéletes lezárása volt a háromfogásos etűdnek.
A háromfogásos menü 5990 forintért lehet a tietek (italok nélkül), viszont ehhez foglalni kell a Kandalló elérhetőségein. Mindkét alkalommal három turnus lesz, ami azt jelenti, hogy 30-30 fő tud 31-én 12.00 / 12.30 / 13.00-ra, illetve 1-jén 18.00 / 18.30 / 19.00-re foglalni. Külön kihívás azoknak, akik már utolsó nap délben elkezdenek inni, és az év első napján este hagyják abba - most ezt akár keretes szerkezetbe is lehet foglalni. Egy a lényeg, szilveszteri menüre fel, irány a Kandalló!