Relatíve ritkán jutok le vidékre, lévén fővárosi kötődésű vagyok gyakorlatilag minden fronton, most azonban ezzel kivételt tettem, és egészen Pécsig irányoztam magam, ahol egészen meglepő élményben volt részem.
Az egy dolog, hogy utoljára tíz éve jártam arra, és túl sok mindenre nem emlékeztem, de a város teljesen meggyőző volt, a sok-sok zölddel, kicsit mediterrán hangulatával rögtön belopta magát a szívembe. Ráadásul a fősodortól kábé két percre volt található aktuális tesztünk helyszíne is.
A Bohemia Sörkonyha egy nagyon régi épületben kapott helyet, ami már belépve is iszonyat hangulatos, nemhogy akkor, amikor rájövünk, hogy van bizony egy belső udvar is. A történelem és a jelen keveredik, és miközben kirendeljük a cseh söreinket (egy szűretlen búzát, és egy áfonyásat egészen konkrétan), a nyál is elkezd csorogni a szánkból a konyhából kiszűrődő illatokat érezvén.
Az étlapnak két része van, az egyik a klasszik cseh kötődésű ételek (mondjuk majdnem elgyengültem a csülök láttán), a másik pedig a burgeres vonal. Az első meglepetés akkor ér, amikor kiderül, hogy minden burger bagelben érkezik, ami ráadásul házi készítésű. Ez alapból meglepő, hiszen ez bármilyen nagy ziccer is, gyakorlatilag senki sem adja így.
A következő rácsodálkozás akkor ér, amikor kiderül, hogy itt default minden burgert jucy lucy, azaz cheddarral töltött verzióban szervíroznak. Na, itt kezdtem el csipkedni magam, hogy nem-e kerültem a mennyországba. Rendeltünk is egy névadó Bohémia, és egy hedonistának hangzó, Tripla Sajtos Hermelin burgert.
A burgerek deszkán érkeztek, kis pöttyös fémedényben a sült krumplival, valamint külön kistálkában a lilakáposzta-salátával, mindkettő teljesen korrekt volt.
Mindkét burgerben akadtak közös pontok, az egyik a már korábban említett, házi bagel, ami simán odaverte pár nevesebb fővárosi társát: finom, könnyed, kiváló állagú péksütemény volt. A húsnak kellemes marhaíze volt, méretre tökéletes, és ami még magasabbra emeli, az az, hogy kettévágásnál a sajt kifolyt! A jucynak ugye ez volna a lényege, de sajnos csomószor mire kiér, már megdermed – itt tökéletesen megugrották ezt is.
A sült paprika-krém volt a következő, amely mindkét burgerbe belekerült, egy újabb ízprofil érkezett ezzel, és ez nagyon jó barátságba került a zöldhagymával, és az aszalt paradicsomos mascarponekrémmel – igaz, ez utóbbiak már csak a Tripla Hermelinben voltak fellelhetőek. A Bohémiában volt még tökéletesen megsült, egyszerre ropogós és húsos bacon még, ezzel zárult az etűd – imádtuk.
A hermelines (azaz pácolt camembert-es) burger névadója is nagyon jól passzolt a fentebb említett belevalókkal, így lett kerek ez a burger is, olyan ötletekkel és kombókkal, melyek egyáltalán nem megszokottak, és ezáltal újszerűek.
Bár sok hely nem maradt, csak kellett csapni egy kis desszertet, jelen esetben egy livanec-et, ami kvázi palacsinta volt cseh módra, lekvárral, túróval, tejszínhabbal. Ez is finom volt, de úgy tele lettünk, hogy már csak szuszogni tudtunk.
A legolcsóbb burger 1200, a teteje pedig 2050, de ez már dupla, és ugye mindben benne van a köret is. A Bohemia Sörkonyha olyan egyszerűséggel tette fel a lécet baromi magasra, amit mind autentikusságában, mind ízvilágában sok fővárosi hely sem tudna megugrani. Ha egy helyet kéne feltétlenül ajánlanom nektek, akkor ez totálisan az lenne, sőt, továbbmegyek: Pestről is bármikor érdemes lemenni érte!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/bohemia.sorkonyha
Cím: 7621, Pécs, Nagy Flórián u. 11.