Három olvasónk egy hiánypótló szegedi vendégpost nyújtanak most át nektek - fogadjátok szeretettel! (speed)
Úgy hozta a sors, hogy pár napot Szeged kellett töltenem, munka ügyben, másodmagammal. Miután a kötelező köröket (Halászlé, haltepertő, túrós csusza, Újfehértói csárda) megfutottuk, arra gondoltunk szétnézünk burger témában is. Írtam Speed „Hamburger Pápa” Janinak, hogy javasoljon már valamit, merre induljunk. Kiderült, hogy ő csak budapesti Pápa, de a google segítségünkre volt, és több fórumon is a „Super Hamburger” nevű „éttermet” említik, mint a legjobb szegedi burgert.
Szuper! Ott fogunk vacsorázni! Megkerestük, nagy parkban, igazi amerikás hangulatban van. Non-Stop nyitva, (lepukkant)sportkocsi, csajok, hangulatos terasz. Hazajöttünk!
A zavarba ejtő kínálatból nehéz választani a legalább 30 féle ilyen-olyan burgerből, ezért én maradtam egy jól bevált klasszikusnál, sajtburger- baconnel… mi baj lehet? Nem? De!- Mondta Orsi.
Igazából itt már gyanakodnunk kellett volna, 700Ft-tól indultak az árak és a legdrágább menü is 1400 Ft körül van, igaz krumpli nincs, csak üdítő. Én azt hittem, ennyi árkülönbség van a Budapesti belváros és Szeged árai között, nem gyanakodtam… bár így utólag már eszembe jut, hogy a mikrókat is láttam, és „sütőlapot” is, ahol a „húsok” készülnek. Kezdett összeállni a kép, de már megrendeltük. Kicsit bátortalanul kérdeztem a sráctól, hogy ők készítik- keverik-e a húsokat. Határozott nem volt a válasz, de azért még lehet jó, gondoltam.
így sültek a „húsok”:
itt „pirult” a buci, ami igazából egy pár napos zsömle:
és elkészültek a burgerek! De minek?
Szóval, a burger… Óriás zsemle (konkrétan zsemle), zöldsaláta, uborka, friss káposzta, a bacont kicsit másképp értelmeztük, de itt az kockára vágott, hagymás ragu, szószok és a szó legrosszabb értelmében vett „hamburger hús”, az igazi, a legócskább, az a fehér színű zöldfűszeres, nem is tudom lehet-e még kapni valahol, talán már a Fanniban sem ilyen van.
A második harapás után tudtuk hogy igazából hol a helye ennek a burgernek, és bár tudjuk, hogy Afrikában éheznek, ezért amíg bírtuk ettük, aztán amit már nem, azt kidobtuk. Sajnáltuk.
Közben azon gondolkoztuk hogy mentsük meg az estét… és újra a telefonok adtak nekünk kis erőt, hogy van egy tényleg szuper hely, nem is messze, Gringo’s, ahol aztán tényleg, és húde, és csak az… amíg odaértünk azon beszélgettünk, hogy akár milyen jó is lehetne ez a hely, jó hangulata van, jó helyen, minden stimmelne, de pocsék amit csinálnak. Nem értettük, hogy lehet, hogy egy szegedi hamburger teszt ezt tartja a legjobbnak. Csak azért mert olcsó, vagy mert sok választék van? De nem mindegy mi minden kerül egy száraz puffancsba, az ehetetlen hús alá-fölé? Mi nem ajánljuk, ne egyetek ott, ha nem ismeritek, és nem konkrétan ezt szeretitek. Természetesen elfogadjuk, ha valakinek ez ízlik, semmi gond!
Közben meg is érkeztünk a következő helyre. Gringo’s. Óvatosabbak voltunk, de bizalomgerjesztő volt az étterem, és itt már klasszikus értelemben vett étteremről volt szó. Asztalokkal, jól eltalált arculattal.
Nem variálunk sokat, meg már valamit azért ettünk is, Barbecue és sajtburgert kérünk, amihez jár krumpli is, 1450-1550 Ft-ért nem sok, bízunk bennük.
Gyorsan készülnek a burgerek, konyha zárás előtt 10 perccel értünk oda(22.30), bár éjfélig nyitva vannak. Megkapjuk az erősen balkáni típusú szendvicseket. Pjeskavica buci és a hús is, bár ez saját készítés. Az ízével nincs gond.
A kissé vékony hús alatt lilahagyma, zöldsaláta, felette nem túl jó sajt, még csak nem is olvadozik, de megállapítjuk, hogy bár nem pirítják a bucit, a BBQ szósz sem az igazi, és ez nem is egy klasszik hamburger, inkább annak balkáni testvére, de így is kategóriákkal jobbat eszünk itt.
Így azt gondoltuk, véget ért a szegedi hamburgerezés, de egy benzinkúton megtaláltuk az igazit:
Szavaztuk, ez a hamburger formájú gumicukor lett az este legjobb hamburgere. Szegedi barátainkat továbbra is irígyeljük a csárdák és isteni halászlevek miatt, de alig várjuk, hogy megmutathassuk nekik, a Hamburger Day-t megnyerő Pántlikát, Opust, vagy a személyes kedvencünket, a W35-t.