Lassan éves programmá kezd válni, hogy a nyár végén-ősz elején teszek egy látogatást Pécsre, a Bohemia Sörkonyhába, ahol eddig is szuper burgerek és sörök vártak rám mindig. Idén a portfólió egy kicsit kibővült, én pedig nyilván arra is rárepültem.
A helyszínben sok változás nem volt, a hangulat még mindig adja - a korábbi postokban ti is csekkolhatjátok. Ahogyan azt már a címből is kitalálhattátok, most a barbecue kajákra mentem rá, mivel az étlapon is egy külön szekció született tavaly óta ezzel kapcsolatban. Fontos elmondani, hogy ez nem kamu-bbq, hanem valódi, van egy jó kis Pit Box, azon készülnek a jófajta húsok lassú tűzön és füstön.
Új szerezmény például a BBQ dog, melynek lelke nem más, mint egy 18 dekás jalapenos-cheddaros házi kolbász, ami már magában mennyei, és sokkal jobb, mint sok más helyütt kóstolt kolbász, komolyan mondom. Ehhez jön egy házi gyökérkifli (fontos, hogy nem csak gyökerek ehetik), amit elsőre a neve alapján sokkal sűrűbb textúrával vártam volna, de így maga volt az álom.
A Mississippi kódnevű verzióban ezeken felül jött még bbq bacon, és lehet, hogy unalmas már ennyi áradozás, de basszus! A kis szalonnák totálisan átvették a füstösséget, én pedig kiszaladtam egy nagy műanyagdobozért, hogy hadd vigyek haza ebből vagy két kilót (spoiler: nem kaptam). Volt még rajta grill kápia, és rántott hagymakarika is, mellé pedig fűszeres-ropogós csónakburgonya; kábé ennyi is elég lett volna egy adagnak, de ha ismertek, tudjátok, hogy távolról sem szoktam itt megállni.
Kóstoltam már pár burgert, de szerencsére abban is mindig van valami új - most a BBQ pulled verzióra esett a választásom, melyben a már jól ismert bagelbe került a még mindig folyós sajttal megtámogatott jucy lucy húspogácsa, és erre bónuszként egy jó adag cafatos sertéssült lapocka, azaz pulled pork, kávés bbq szósz és pirított hagyma társaságában.
Mit is mondhatnék, amit nem sejtetek? Kábé semmit: a hús ízletes, zamatos, a bagel még mindig tökéletes keretnek, a szósszal összeforgatott tépett coca pedig remekül ad egy újabb réteget ennek a bombasztikus ízkavalkádnak.
Elhatároztam, hogy addig nem megyek haza, míg meg nem kóstolom a hely pastramiját - és milyen jól tettem! Egy újabb szendó, egy újabb péksütemény (jelen esetben egy puhábbfajta bagett), ebben pedig érlelt-pácolt-gőzölt-füstölt marhaszegy, házi savanyú uborka, sajt és mustár húzták a kulináris talpalávalót. A pastrami íze és állaga kiemelkedően jó volt, nem túl vastag, pont jól fűszerezett, nem ment át öncélúságba, és mutatott valamit a húsból is. Az egyéb belevalók pedig remekül játszottak a hús alá, és egy cuccos-szaftos egységbe foglalták az etűdöt.
Már az étlap első végiglapozásakor megütötte a szemem a Sörtorta kifejezés, úgyhogy tudtam, hogy abból is kell kérnem egyet. Ennek az alapja egy vastag csokoládés piskóta volt (cseh sörrel készült, ami karakteresen meg is jelent benne), majd áfonyás mascarpone krém került rá. Rá kellett jönnöm, hogy ez bizony nem egy könnyű desszert, de becsületemre legyen mondja, emberesen legyűrtem.
Árakban még mindig jók vagyunk, bár nyilván a barbecue technológia azért magával vonja azt, hogy ez egy bonyolultabb, idő és erőforrásigényesebb műfaj; a hot-dog 1750, a burger 2200, a pastrami pedig 2300 - viszont mind körettel. A Bohemia most már biztosan állítható, minden idők egyik kedvence nálam, bőven toplistás az országon belül, mind kreativitásban, mind kivitelezésben.
Elérhetőség: https://www.facebook.com/bohemia.sorkonyha/
Cím: 7621, Pécs, Nagy Flórián u. 11.