A saját sör gondolata egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor is a korai filozófusok is a róluk elnevezett nedűt kortyolgatták legszívesebben. Jó, ez lehet, hogy nem teljesen igaz, de annyi biztos, hogy ha van söröd > mintha nincs söröd. A Bamba Marhának pedig már van.
Hogy megértsük ezt az egész dolgot, egy kicsit visszább kell mennünk, és onnan indulni, hogy a kézműves sör menő lett itthon, jöttek fesztiválok, meg a sörforradalom, ami pont jól rímelt a burgerforradalomra. Nyíltak olyan helyek, melyek ezek párosára építettek, és rengeteg helyen alapvetés lett, hogy egy jó burger mellé egy jó kézműves sör is dukál. Repkedtek az IPA-k, a lagerek, meg a gyümölcsös sörök, mintha nem lenne holnap.
Nekünk a Bamba Marhában is egyértelmű volt, hogy kell tartanunk kézműves sört, viszont mostanra ért be a gondolat, hogy mi lenne, ha nekünk is lenne saját, csak nálunk kapható sörünk. Ehhez pont kapóra jött a miskolci Zip's, akikről már ugye a blog hasábjain is olvashattatok. Most már meg lehet osztani: a korábban említett csapatépítő egyik célja is az volt - a főzdelátogatáson kívül természetesen - hogy közösen megfejtsük, milyen sör lenne a menő minálunk.
Ugye az alapvető tétel az volt, hogy legyen közérthető, és mindenki által kedvelt. Ebből fakad, hogy bár nem egyszerűen, rengeteg sör és párlat segítségével ugyan, de sikerült kizárni azokat a tételeket, amelyek túl egzotikusak, túl keserűek, és egyszerűen olyanok, amiket az átlagember nem feltétlen kérne ki. Ez sok esetben nem feltétlen egyezett az én személyes ízlésemmel, de pont ez volt a lényeg, hogy most ne egy gasztroblogger szemével nézzük a dolgot, hanem akár egy olyan vendég szemüvegén keresztül, aki lehet, hogy nem is szereti / ismeri a kézműves sörök világát, és mégis kikéri azt.
Fontos volt az árfaktor is, mivel mondanom sem kell, hogy minél technikásabb elkészíteni, vagy drágább alapanyagokat tartalmaz egy sör (lásd mangó), akkor bizony a multis sörökhöz képest amúgy sem olcsó craft sörök ára még feljebb tud menni, amire szintén gondolni kell; ugyanis lehet bár szükségszerű, akkor sem túl szerencsés, ha egy sör drágább, mint egy burger. Ráadásul mivel nincsen csapunk, így csak üveges verzióról beszélhetünk, ami szintén egy kicsit dob a dolgokon.
Üvegre viszont címke is kerül, amit úgy gondolok, szintén jól sikerült megugranunk a Zip's dizájncsapatával karöltve, laza, stílusban illik az étteremhez, és túlgondolva sincs - pont olyan, mint az ital az üvegben.
Szóval így született meg a Bamba Bohemian névre hallgató, 4,5%-os, pilsner típusú lager sörünk, mely szerintünk minden fentebbi kitételt simán megugrik. Kellemes, könnyed ivósör, tökéletes minden alkalomra, legyen szó bármely burgerről, ami mellé párosítjuk. Ezt mostantól tudjátok a Bambában is kérni, 890 forintért, szóval Bohemianra fel, és mondjátok el, hogy tetszik kommentben!
Disclaimer: a szerző is egy Bamba Marha ;)