Rengeteg olyan étel van, ami bár a tengerentúlon teljesen menő, itthon bizony még mindig ismeretlen. Most is egy ilyet szeretnék bemutatni nektek, és ez nem más, mint a Sloppy Joe.
A Sloppy Joe alapvetően egy amerikai marharagu, ami körülbelül az 1930-as években jöhetett létre, de rengeteg szakácskönyv tesz említést akkoriban ilyen, vagy még ilyenebbb szendvicsekről. Másnéven ezt loosemeat szendónak is hívták, a benne lévő darált hús nem pogácsázottsága miatt.
A Sloppy Joenak több alapvető eleme is van, az egyik a már említett marhahúsos alap. Erre jön még rá rengeteg ketchup és/vagy paradicsom, valamint, mivel az USA-ról beszélünk, barna cukor. és Worchester szósz. Ez a bázis, és innen lehet extrázni, mint például nálunk is, kerül bele fok, és vöröshagyma, valamint apróra vágott angolzeller és kaliforniai paprika is, a többi ízesítőről már nem is beszélve. Alapból a ragu menne csak bele a zsömlébe, így néz ki az eredeti szendvics.
Teljesen érdekes, hogy bár rengetegen meg vannak áldva azzal, hogy amerikai kaját adnak, ezt az ételt még sehol nem láttam felbukkani - egészen idáig. Egyrészt ugye van a Bamba Marhában mint januári ajánlat (hamburger formájában, húspogácsával, káposztasalátával, rántott hagymakarikával, és gouda sajttal), valamint nem is olyan rég kapható Pécsen is, a Bohémiában. Ők ráadásul továbbgondolták a tematikát, kifliben adják csak a ragut, cheddarral, és Yum-Yum szósszal, ami egy japán jellegű öntét.
Szóval Sloppy Joe - úgy néz ki, most már hivatalos, hogy a január ennek a hónapja lesz, így én is csak annyit tudok röviden mondani: pikáns-édes paradicsomos marharagura fel!
(Képek forrásai sorrendben: Bamba Marha/Wiki/McCormick/Bohémia)