Burger Blog

BpBurger (4) - New York American Bistro

2012. február 15. Jancsa Jani

Update: Sajnos a hely azóta bezárt, kár érte :(

A pár napja érkezett fagyasztó mínuszok közepette látogattunk el a néhány hónapja nyílt étterembe, mely a Bazilika és a Deák Ferenc tér közé esik a Hercegprímás utcában. Az erősebb Facebook marketingnek köszönhetően már korábban is hallottam róla, de a napokban aktuális, féltitkos 40%-os kedvezményt természetesen én sem hagyhattam kihasználatlanul (féltitkos= ki van írva FB-re, de amúgy nem reklámozzák, és külön kell szólni is, hogy kéred).

Szerda este belépve alig páran voltak, egy felhajtott galléros úr rögtön fogadott is minket (nem voltak sokan rajtunk kívül, egy nyolcfős csoport, akik szemmel láthatóan kicsit azért megkavarták a szervízt, plusz két külföldi; egyedül mi voltunk hazai pályán), majd az első blikkre kicsit bátortalannak tűnő hölgy (ez amúgy semmi másban nem látszott meg) felvette a rendelést. Én Ace Ventura emlékére kértem egy New Englandi kagylólevest (fehér vagy vörös?), majd a New York burgerrel, és két félliteres limóval folytattuk. Az étlap óriási kartonokon érkezett, jó pont, stílusos. Csakúgy, mint a hely designja, ami a képeken is látszik, a kockás székek, a dekoráció; míg a Sunny valóban inkább az útszéli diner feelinget fogja meg, ez érezhetően a belvárosi NY-ra hajaz.

A halleves kb. tíz perc múlva meg is érkezett, apró hiba, hogy az italt csak utána szervírozták. A leves kiváló volt, savanykás-petrezselymes ízvilággal, és rengeteg kagylóhússal. Persze mindez csak előételként fukcionált ahhoz, amiért mentünk: New York burger (Dél-amerikai marhából), házilag készült héjas burgonyával. Meg is jött, az egyik előmelegített tányéron a burger, a másikon pedig a köret, fele krumpli, fele saláta. Kezdjük az utóbbival, remek kézi vágású, steak-burgonya szerű krumplik, és uborka-paradicsom-zöldek összetételű saláta, dresszinggel. Bármilyen jók is voltak, semmiképp sem értek fel a másik tányérhoz...

...a HAMBURGERHEZ. Így nagybetűkkel. Hogy miért? Az első harapás után egyértelművé vált, hogy itt valami nagyon durvát kapunk. Még amikor megérkezett, akkor se gondoltam volna, hogy ez lesz, de a hús olyan egyedien van bekeverve (vagy alapból ilyen, nem tudom), hogy az emberben egy pillanatra megáll az ütő. Konkrétan én még ilyen különleges ízhatású burgert még nem ettem, és ezt annyira pozitívan értve, ahogy csak lehet. Sajnos a fűszereket nem tudtuk meg benne, a hagymát felfedeztem (az ortodoxabbak húzzák az orrukat), mindent egybevetve egyszerűen zseniális volt. Nem tartozott a vastagabb húsok közé, az állaga is inkább a puhább felé hajlott, mégis sikerült a képen látható módon elkészíteni, tehát nem agyonsütni, ami külön jó volt. És még nincs vége!

Szokásosan felülről kezdve nézzük a zsemlét. Az már az első pillantásra látszott, hogy ez sem a szokásos, a textúrája is nagyon könnyű, mégis valahogy az egésznek van egy kis súlya (már-már zsíros érzete), finom nagyon. Mint később kiderült, ez is helyben készült, még egy jó pont. A zsömle alatt voltak a zöldségek (paradicsom, hagyma, saláta), és a szószok, mindegyik tette a dolgát, de ők most csak kisérőzenekar lehettek. Bár még nem mondtam, de a húson volt sajt is, csak itt nem szórakoznak az elnevezésekkel, egy burger mind fölött (azaz kettő, de erről később). A sajton pedig még akadt egy kis zöld valami is, ami avokádókrém volt, hús alatt a zsömlén pedig remulád várt, szóval full extra, ami csak kell. A képért meg elnézést ezúton is, úgy néz ki a technika (avagy a 3GS) megtréfált kissé.

Árazás tekintetében két burger van: a fentebbi 2750, a Csúcs hamburger Angus marhából pedig 4000 forint, ezzel az eddigi legmagasabb kategóriában helyezkednek el. Ez az árazásról amúgy is elmondható, a leves, a két burger, a két félliteres limó, és egy zöldborsmártás volt 9000 forint, a 40% kedvezménnyel, és a szervízdijjal 6100. Így, akcióval mindenképp ajánlom, de amúgy akárhogy is nézem, elég drága. Megint más kérdés, hogy mihez mérten, mert máshol ugyanennyiért kapsz például egy közepes árkategóriájú kaját körettel, szóval ha szereted a burgert, azt mondom, gyűjtögess, és hajrá!

Amit még nem említettem az a mellékhelyiség, odabenn egy rendőr és egy tűzoltóképpel (hangulatos), füstüvegajtóval, amúgy teljesen rendben volt. A Facebook aktivitás is korrekt, sok a hír, infó, post, egy-kétnaponta. A verdiktet már fentebb leírtam, a többi rajtatok múlik. New York burgerre fel!

 

Adatlap

Nyitvatartás: 12-23
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 3.
Honlap: http://newyork-bistro.com
Facebook: https://www.facebook.com/pages/NEW-YORK-American-Bistro/148588801915430?sk=wall
Elérhetőség: Telefon: +36 1 266 2285, E-mail: reservation@newyork-bistro.com
4sq: https://foursquare.com/v/new-york-american-bistro/4ef21e6f5c5cd8c3b21bf76d

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr144102455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ékszíj 2012.02.16. 08:31:47

hát a kaják nem néznek ki túl jól!

Julio 2012.10.11. 04:11:24

Hoffi mondana *Ha ma van burger is csak kek nem piros*
süti beállítások módosítása