A Burger Blog 2020-ban is robog tovább, ennek pedig az idei első állomása egy laza recept lesz, ahol is az új kedvenc technikámat ötvözöm egy a nevemhez lemoshatatlanul kapcsolodó klasszikussal!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 darab hamburgerzsömle
- 480 g darált marhahús
- 4 szelet gouda sajt
- 200 g hízott liba vagy kacsamáj
- 80 g rukkola
A karamellizált hagymához:
- 300 g kockázott vöröshagyma
- 50 g barna cukor
- 50 g balzsamecet
- Só-bors-pirospaprika 20-7,5-2,5 g arányban
- 1 dl fehérbor
A szószhoz:
- 150 g majonéz
- 1 tk füstölt só
- 1 ek szarvasgombás olívaolaj
A majonézhez hozzákeverjük a füstölt sót (kulináris boltok / Ikea / Maldon) és a szarvasgombás olívaolajat - utóbbiból adhatunk hozzá többet is, ha szeretnénk.
Kíváncsi vagy burgeres hírekre, infókra, szeretnél egy jót dumálni a többi Burgerimádóval, vagy csak nem akarsz lemaradni a legfrissebb postokról? Csatlakozz a Burgerimádók Társaságához!
A hagymát egy lábosban, kevés olajon feldobjuk a tűzhelyre, vagy a grillre (én egy Landmann Big Kamado-t használtam, de bármi jó), lesózzuk, és szépen lassan elrotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a bort, elforraljuk róla, és jöhetnek a fűszerek, a balzsamecet és a cukor. További 20-30 percig főzzük alacsony lángon (jelen esetben lecsukott grill tetővel), időnként átkeverjük, ha szükséges, állítunk az ízeken (sav-cukor arány).
A májakat szép szeletekre vágjuk, ha szükséges, az inakat távolítsuk el (itt nem jó, ha inasba vágjuk), majd grillezzük meg mindkét oldalán. Én ehhez beszereztem egy öntött vas kis mobil sütőfelületet, ez gyönyörűen átmelegszik a tűzön, és lehet vele műveleteket végrehajtani.
Miután megvan, ezeken a zsírokon pirítsuk meg a félbevágott zsömléket. Nálam most ez házi burgonyás verzió volt, de bármi jó lehet, egyedül az a lényeg, hogy ha lehet, 100 grammnál ne legyen több.
Darabonként 60 gramm húsból kis gömböket formálok, ebből körönként kettő megy fel az igen forró (yes, hot) sütőfelületre, fölé teszek egy sütőpapír kockát, hogy ne ragadjon, és egy nagy lenyomóval szétnyomom (innen is a név: smashed) őket a forró felületen, hogy vékonyak legyenek, és az aljuk elkezdjen ropogósodni (meg persze mehet rá kis só bors is).
Ebből olyan 45-60 másodperc múlva elég, ekkor egy spatulával szögben felkaparom őket (hogy a letapadt részek se vesszenek el), átfordítom (só-bors), és teszek rájuk 1-1 szelet sajt, majd az egyiket rárakom a másikra, és még ugyanennyi ideig hagyom őket sülni. Fontos: a jó smashed burger szaftos, nem száraz, ha túlsült, legközelebb ne hagyjuk ennyi ideig fenn!
Legvégül összerakjuk a burgereket: a pirult zsömléket megkenjük a füstölt majonézzel, erre kerül egy marék rukkola, rá a dupla hús, a karamellizált hagyma és a máj.
Elismerések bezsebelve, mi pedig kezdjük érezni, hogy 2020 a Smashed burger éve lesz (emlékezz, hol olvastál róla először!)