Burger Blog

Túl a húson - Beyond Meat élményvacsora

2019. február 18. Jancsa Jani

Korábban is írtam már a Vegan Love-ról, akik ugye a Magic Burger után átálltak a teljesen növényi, állati eredetű alapanyag-mentes street foodra, ráadásul azt street food szinten az egyik legjobbként teszik az országban. Most a tengerentúlon már jól ismert Beyond Meat nevű húspótlót hozták el nekünk egy háromfogásos vacsora keretein belül.

2019-02-17_20_09_18.jpg

Maga a rendezvény a Magic Burgerben kapott helyet, és érdemes már itt egy kicsit megállni, hogy merre tud haladni az élet. Anno Lilla és Peti még 2010-ben nyitották meg a büfékocsit, melynek jelentős szerepe volt az itthoni burgerkultúra kivirágzásában, most pedig 9 évvel később szintén egy nagyon fontos dolgot csináltak - elhozták először Közép-Európába ezt a lehetőséget.

2019-02-17_18_55_55.jpg

Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy a kommentekben értelmes beszélgetést kérnék, a vegán vs. húsevő vitát kérném el sem indítani egyik oldalról sem (triggerpontok: erre van a fogunk kitalálva, sír a búzaföld, miattad szenvednek az állatok, stb), ugyanis ez a cikk nem erről szól, nem a térítés a célja.

A Beyond Meat amúgy egy los angelesi bázisú, növényi alapú húshelyettesítőket gyártó cég, és ebben a pogácsában nincs szója, nincs glutén, GMO és koleszterinmentes, és a telített zsírtartalma is kevesebb, mint a klasszikus burgerhúsban; fő összetevője a zöldborsó-fehérje. A vacsorára amúgy rengetegen jöttek, teltház lett 70+ fővel, szóval nézzük, mi is volt a menü!

Első körben érkezett egy hamburgerleves. Sokan már itt fogták a fejüket, hogy vajon miről lehet itt nagyba szó. Nos, ez klasszikusan nem más, mint egy sajtkrém alapú leves - innentől nem írom, de nyilván minden, amire itt sajtként hivatkozom, az vegán sajt, ez általában magvakból készül.

2019-02-17_19_30_09.jpg

Szóval az alapja a levesnek ez volt (meg gondolom egy kis növényi tejszín), természetesen a húspótló, némi krumpli és angol zeller, egy szelet pirított zsemle, valamint egy kevés csiliszál. Ahogy észrevettem, talán ez a fogás volt a vacsora folyamán a legmegosztóbb, mivel az emberek nagy része még nem találkozott a műfajjal. Ízre, állagokra amúgy nagyon rendben volt, nem feltétlenül mondtam volna meg, hogy ez egy tökéletesen vegán fogás.

2019-02-17_20_07_07-1.jpg

Másodiknak érkezett a várva várt burger, melyben a Beyond Meatre került Pepper Jack sajt, némi sült hagyma, madársaláta, paradicsom, és persze a házi hambiszósz. A zsömle vékonyabb jellegű, szezámmal szórt, puha textúrájú volt, tetszett.

2019-02-17_20_09_55.jpg

A Beyond Meat pedig, hol is kezdjem. Kóstoltam már a mindenféle hüvelyes és szejtánfasírtnál előrébb mutató húst amikor vegán Big Kahunát kóstoltam az egyik Sunday Marketen, és már az is meggyőző volt, de ez előtt végképp emelem 8 év Burger Blogolásban megedződött kalapom. Egyrészt az állagából nem mondod meg, hogy ez nem hú, összenyomható, darabos, szaftos. Másrészt pedig a külsején van kéreg, a belseje omlik, van egy minimális odapirult ízvilág is benne - és ami a legdurvább, hogy mivel ezeket asszociáljuk a marhahúséval, innentől pedig gyakorlatilag teljesen elhihető, hogy ez hús. Ettem külön, ettem a burgerrel, és biztos vagyok benne, hogy egy ponton, vakteszten is akár, simán átmenne húsként is, zseni a cucc.

2019-02-17_20_13_59.jpg

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugye ez full vegán fogás. DE. Gondolkodjunk el kicsit, mi lenne, ha ezt kombinálnánk normál, nem állati alapanyagmentes alapanyagokkal - zsömle, szószok, stb - ami lehet elsőre istenkáromlásnak tűnik mindkét oldalról, de adjunk neki egy esélyt elméletben. Szóljatok, ha megvagytok.)

2019-02-17_20_12_19.jpg

Köretnek házi, rozmaringos pirított burgonya, káposztasaláta, és engem egy tartárra emlékeztető szósz érkezett, mindhárom fullos volt, mind adag, mind pedig ízvilágban.

2019-02-17_20_08_22.jpg

2019-02-17_20_08_30.jpg

Desszertnek pedig érkezett a sajttorta, elég bitang méretben, karamellel és pekándióval. Azt kell mondjam, ha életemben ezek után csak ilyet ehetek sajttorta néven, azt sem fogom bánni, ugyanis tökéletes volt, sőt, megkockáztatom, hogy jobb is, mint amit sok helyen ilyen néven adnak. A sajt része itt is vegán krémsajt, és pont ugyanolyan állaga volt, mint a normálnak, az ízéről nem is beszélve (ami nyilván mindkét esetben a hozzáadott cukortól és egyebektől lesz olyan), szóval ez is annyira elgondolkodtató, hogy akkor mit is szeretünk igazán a sajttortában? A nevét? A koncepciót? Vagy az ízeket és állagokat...?

2019-02-17_20_50_47.jpg

A Vegan Love a hírek szerint a továbbiakban is készül hasonló gourmet vegán vacsorákkal, amit csak üdvözölni tudok, ugyanis gondolhat bárki bármit az állati alapanyagmentes életről és étkezésről, azt azért látni kell, hogy erre is megy a jövő és a világ is, szóval elutasítani lehet a dolgot, csak nem érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr6514633402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaporito 2019.09.05. 07:07:46

Írnom kell ide, mert nincsen dátumozva a bejegyzés, hátha a hozzászólás igen.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2019.09.05. 07:08:25

@szaporito: jogos, mindemellett a post linkjében ott a dátum :)
süti beállítások módosítása