Burger Blog

Street Food Bistro, Szalonta, Románia

2018. január 25. Jancsa Jani

Keleti határainkat ritkán feszegetem, de akkor mindig valami nagyszerű történik. Most éppen Erdélybe, Nagyszalontára látogattam el, hogy megnézzem, a határhoz egészen közel, egy 18ezres kisvárosban hogyan működik a burgerszakma.

2018-01-20_10_26_13.jpg

Már maga az út is olyan szép tájakon visz, hogy komolyan mondom megér egy napot is, ha rászánunk, mert -spoiler alert- a kaja bizony nagyon jó lesz. Szalonta maga hangulatos kisváros, mely leginkább Arany János születéséről ismert.

2018-01-20_09_43_52.jpg

A helyszín áll egy belső, valamint egy külső, téliesített teraszból, a dizájn pedig barátságos, street food elemekkel díszített.

2018-01-20_09_44_12.jpg

2018-01-20_09_44_26.jpg

A Fritz Kóla már egy olyan eleme a kínálatnak, ami erősen ritka még itt Pesten is, szóval a kávé mellé kiválóan megy. Elsőnek a burgerkínálatot vettem szemügyre, amiből a Cheese burger fantázianevűt kértem ki.

2018-01-20_10_28_26.jpg

2018-01-20_10_30_22.jpg

A hús kellemes, medium fölé sütött, szuper marhaízzel, és megfelelő szaftossággal. A zsömle az itthon megszokottnál két fokkal barnább tetejű, kovásszal kelt, és ami nagyon bejött benne, hogy totál hozott egy kalácskérges asszociációt, ami iszonyat jól állt neki; mindemellett kellemesen könnyed darab volt.

2018-01-20_10_28_33.jpg

Mindezeken felül került még bele egy jó darab grillezett mozzarella, a húsra ráolvasztva cheddar, jégsaláta, valamint paradicsom és majonéz. Az egész burger nagyon egyben van, kiváló az elejétől a végéig.

2018-01-20_10_28_45.jpg

2018-01-20_10_29_00.jpg

Köretnek sültburgonya érkezik, ami egy héjas darab, kicsit hajaz a csónakburgonyára, de annál jóval rusztikusabb. Tunkolásügyileg chipotle majonéz, valamint egy házi barbecue szósz érkezett, mindkettő remek volt.

2018-01-20_10_48_21.jpg

Nem álltam meg ennyinél, a következő kaja az úgynevezett Bestial volt, ami kis túlzásal a hely gyrosa, de az alapkoncepciónál azért jóval izgalmasabban. Egyrészt a pita pizzatésztából készül, ami igen-igen jó. Ebbe megy görögös fűszerezésű grillezett csirkecombfilé, tzatziki, valamint házi paprikakrém.

2018-01-20_10_51_02.jpg

A pizzapita kellemesen ropog, nagyon jó darab, a két szósz kombinációja pedig varázslatosan működik, nem is értem, eddig még miért nem találkoztam vele sehol. Mellé egy kis káposztasalátát kaptam, ami korrekt kis darab volt, de semmi extra.

2018-01-20_10_48_06.jpg

A végére pedig maradt a hely másik nagyágyúja, a nápolyi típusú pizza, ami szintén kovászos, és 48 órán át kelesztik. Ezt én most nem is toltam túl, csak mozzarella és bazsalikom került rá, ami a 450 fok felé közelítő kemencében nagyon hamar el is készült, létrehozva azokat a kis csücsköket is, ami a tuti napoletana pizza védjegye.

2018-01-20_11_21_17.jpg

Erről is csak totálisan szuperlatívuszokban tudok beszélni, tökéletes tészta, egyszerű, tiszta ízek - imádtam, csak sajnos a kajakóma lecsapott, és miután még kaptam egy fullos csokis milkshake-et is utána, eljött a TKO ideje.

2018-01-20_11_25_39.jpg

Mondanám, hogy nehéz helyzetben vagyok ha a szalontai Street Food Bistrot kéne értékelnem, de amúgy egyáltalán nem: zseniális és elképesztően barátságos kis hely, csodás kajákkal, és ha tehetitek menjetek le akár Pestről, akár vidékről, mert totálisan meg fogja érni, ezt én garantálom nektek!

Elérhetőség: https://www.facebook.com/STREETFOODSALONTA/

Cím: 7 IUNIE NR. 12, 415500 Szalonta, Románia

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr3013601227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.26. 14:25:34

Valójában a pita és a pizza tésztája között minimális különbség van, kenyértészta, egyedül az állaga más (meg van, ahol a pizzához fermentált tésztát használnak, de az nem nálunk és nem Szalontán van :) ) Az átlagos pita is megsüthető ropogósra, csak ízlés és a gyártó energiatudatossága szab határt :)

2018.01.26. 14:25:38

Amióta néha-néha bekukkantok, valahogy mindig azt látom, hogy minden nagyon szép, mindennel meg vagy elégedve. Ez jó, mert biztosan mázlista vagy, jó karmával..
Tudom, egy kritikus, hovatovább lehúzó (de objektív) vélemény megjelentetése kockázatos, de anélkül, hogy nevesítenéd, volt már olyan hely, amivel nem voltál elégedett, vagy esetleg kritikán alulinak találtad?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2018.01.26. 14:27:50

@Womb Raider: köszi a kommentel :) egyrészt ez már a sokszázadik teszt, ha valami már előre látszik, hogy nem jó, oda nem megyek, egyszeruen nincs idom szar helyekkel foglalkozni mostansag, de ha visszaolvasol mondjuk 1-150 BpBurger, talalsz jópárat, ha ez a perverziod :) Másrészt azzal, hogy megirjuk valamirol, hogy rossz, amirol nagyjabol elore is lehet tudni, azzal sokat nem megy előre a világ, viszont ha olyan jo helyeket mutatok be, amit esetleg nem ismer a nagykozonseg, az sokkalta többet ér

2018.01.28. 16:21:20

@Jancsa Jani: :)
Nézhetjük így is. Meg úgy is, hogy ha egy ember drága ideje megy el arra, hogy leleplez egy szar kajával támadó kajálóhelyet, azzal sok-sok ezer embert ment meg a csalódástól, a hasmenéstől, a pénzkidobástól. A te profi szemed, szaglásod lehet, azonnal, messziről kiszaszerolja, hogy cvsapda, de mi, halandók, simán besétálunk. Gondolj csak bele, ha ezt megakadályozod, a haszon óóóriási .
A mottód legyen: Szolgálok és védek!
(Erőt, egészséget!)

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2018.01.28. 16:23:37

@Womb Raider: azért manapság már nemigen vannak olyan helyek amelyek töbezer embert vernek át anelkul h meg ne jott volna ra senki ;) de ha van kifejezett kivansagod, aki szerinted leleplezésre vár, kuldd el, és megnezem, én perpill nem tudok ilyenrol.
süti beállítások módosítása