Keleti határainkat ritkán feszegetem, de akkor mindig valami nagyszerű történik. Most éppen Erdélybe, Nagyszalontára látogattam el, hogy megnézzem, a határhoz egészen közel, egy 18ezres kisvárosban hogyan működik a burgerszakma.
Már maga az út is olyan szép tájakon visz, hogy komolyan mondom megér egy napot is, ha rászánunk, mert -spoiler alert- a kaja bizony nagyon jó lesz. Szalonta maga hangulatos kisváros, mely leginkább Arany János születéséről ismert.
A helyszín áll egy belső, valamint egy külső, téliesített teraszból, a dizájn pedig barátságos, street food elemekkel díszített.
A Fritz Kóla már egy olyan eleme a kínálatnak, ami erősen ritka még itt Pesten is, szóval a kávé mellé kiválóan megy. Elsőnek a burgerkínálatot vettem szemügyre, amiből a Cheese burger fantázianevűt kértem ki.
A hús kellemes, medium fölé sütött, szuper marhaízzel, és megfelelő szaftossággal. A zsömle az itthon megszokottnál két fokkal barnább tetejű, kovásszal kelt, és ami nagyon bejött benne, hogy totál hozott egy kalácskérges asszociációt, ami iszonyat jól állt neki; mindemellett kellemesen könnyed darab volt.
Mindezeken felül került még bele egy jó darab grillezett mozzarella, a húsra ráolvasztva cheddar, jégsaláta, valamint paradicsom és majonéz. Az egész burger nagyon egyben van, kiváló az elejétől a végéig.
Köretnek sültburgonya érkezik, ami egy héjas darab, kicsit hajaz a csónakburgonyára, de annál jóval rusztikusabb. Tunkolásügyileg chipotle majonéz, valamint egy házi barbecue szósz érkezett, mindkettő remek volt.
Nem álltam meg ennyinél, a következő kaja az úgynevezett Bestial volt, ami kis túlzásal a hely gyrosa, de az alapkoncepciónál azért jóval izgalmasabban. Egyrészt a pita pizzatésztából készül, ami igen-igen jó. Ebbe megy görögös fűszerezésű grillezett csirkecombfilé, tzatziki, valamint házi paprikakrém.
A pizzapita kellemesen ropog, nagyon jó darab, a két szósz kombinációja pedig varázslatosan működik, nem is értem, eddig még miért nem találkoztam vele sehol. Mellé egy kis káposztasalátát kaptam, ami korrekt kis darab volt, de semmi extra.
A végére pedig maradt a hely másik nagyágyúja, a nápolyi típusú pizza, ami szintén kovászos, és 48 órán át kelesztik. Ezt én most nem is toltam túl, csak mozzarella és bazsalikom került rá, ami a 450 fok felé közelítő kemencében nagyon hamar el is készült, létrehozva azokat a kis csücsköket is, ami a tuti napoletana pizza védjegye.
Erről is csak totálisan szuperlatívuszokban tudok beszélni, tökéletes tészta, egyszerű, tiszta ízek - imádtam, csak sajnos a kajakóma lecsapott, és miután még kaptam egy fullos csokis milkshake-et is utána, eljött a TKO ideje.
Mondanám, hogy nehéz helyzetben vagyok ha a szalontai Street Food Bistrot kéne értékelnem, de amúgy egyáltalán nem: zseniális és elképesztően barátságos kis hely, csodás kajákkal, és ha tehetitek menjetek le akár Pestről, akár vidékről, mert totálisan meg fogja érni, ezt én garantálom nektek!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/STREETFOODSALONTA/
Cím: 7 IUNIE NR. 12, 415500 Szalonta, Románia