Tavaly egyik legdélebbi látogatásunk Pécsre esett, ahol is a Bohémiában olyan burgerekre leltünk, hogy a fülünk is kettéállt. A nyár utolsó hétvégéjét a siklósi csirkepaprikás-fesztiválon töltöttük, így nem is volt kérdés, hogy hazafelé benézünk Bohémkodni egyet.
Mielőtt bármi is történne, mindenkinek javaslom, hogy olvassa el a tavalyi postot, mert abban tökéletesen látszik minden, amit csinálnak odalenn. Egy jó vasárnap ebédre érkeztünk, és miközben megrendeltük a limonádét, az is feltűnt, hogy az étlapon újítások lettek eszközölve.
Mindig örömteli az olyan szituáció, amikor egyszerűen nem tudok választani, és most is ez történt. A bennem lakozó gyermek örömmel kérte volna ki az Elvis burgert mogyoróvajjal, banánnal, baconnel és eperdzsemmel, a bennem lakozó iskolás pedig a Cheetos burger, amelyben igen, basszus, Cheetos chips van. Ilyenkor csak azt tudom magamtól kérdezni, hogy ez miért nem nekem jutott eszembe???
A mókázást félretéve elővettem közszolgálati mivoltom, és a feladatot komolyan véve kikértük a Prágai sültsonkás és az Ínyenc verziót.
Amennyiben valaki nem olvasta volna a házi feladatot, annak elmondom: ez a hely bizony nem szórakozik, két okból kifolyólag sem. Egyik ugye az, hogy itt a hamburgerzsömle az bagel, ráadásul nem is akármilyen – a pesti átlag-bagelhez képest puhább állagú, de kellőképp stabil, hogy keretként tudjon szolgálni a benne lakó húspogácsának.
Persze ez sem amolyan átlagos darab, ugyanis mindegyik burger jucy lucy, azaz sajttal töltött formában érkezik, ráadásul ha megvágjuk, folyik is belőle a lava, ahogyan azt várnánk. Az íze pedig egészen egyszerűen varázslatos - már csak emiatt is kötelező lenne mindenkinek megkóstolni, nemhogy amiatt, ami ezután jön.
Kezdjük a prágai sonkással: ebben az egyértelmű mellett volt még karamellizált olívabogyó, csiliszósz, sültpaprika-krém, na meg egy igazi nagyágyú, a sáfrányos-kurkumás majonéz. Azonfelül, hogy nagyon finom, kerek egészet alkottak, ilyen szintű ízbombasztikusságnál már egy kicsit ki is oltották egymást, bár disszonanciába nem keveredtek.
Az Ínyenc darab fontos alkotóeleme volt a bourbonös bacondzsem, valamint a pirított bacon, és a fokhagymás aioli. Hát, ha valami, akkor ez is egy hatalmas masszírozás volt az ízlelőbimbóknak, úgy szerettük, ahogyan volt.
Köretek terén csak félig volt változás: az egyik elem a már jól ismert csónakburgonya, viszont a lilakáposzta-saláta kapott egy kis tuningot, egy kissé savasabb felhangot, ami határozottan jót tett neki - aztán pedig nekünk.
A burgerek 1500-2300-ig tartanak, ez utóbbi már vagy dupla, vagy mindenféle hiperszuper verzió. A Bohémia stabilan tartja azt a formáját, melyet tavaly megismertünk - ha pécsi lennék, azt hiszem, gyakran itt ennék.