Szegedre már gyakorlatilag visszajáró vendég lettem, negyedévente egyszer tuti, hogy van egy olyan hely, akiről tudok írni. Eljött Q3, és én is eljöttem, hogy újra a halálba faljam magamat.
A Famous egy elég központi helyen található, és bár a környékről most hiányoztak az iskolások (más kérdés, hogy kinek), a romkocsma kvázi felső szintjeként funkcionáló amerikai étteremben bizony most is ment a nyüzsgés. A beltér az ikonikusabb pillanatokat ragadja meg, mi azonban kiültünk a teraszra, ami ilyen időben maga volt a tökély. A besorolás ugye amerikai étterem, ennek megfelelően ilyen stílusú menüvel (ilyen például a mac & cheese, a cápasteak, vagy épp a különböző csirkefogások).
A barátkozást az ételekkel természeten a burgerrel kezdtük, abból is egy olyan verzióval, amely az étterem legrelevánsabb darabja, a Bronx fantázianévre hallgató, melyet hamarosan az étlapon is fel lehet majd lelni, a miénk egy prototípusa volt ennek. A zsömle nagyon tuti kis darab volt, házi szósszal megkenve, korrektül pirítva – pont olyan, amilyennek lennie kell. A húspogácsa holland alapokon nyugszik (azaz ilyen illetőségű marha került bele), és azt kell mondjam, hogy konkrétan olyan is. Ízvilág csillagos ötös, állag úgyszintén – ha itt ilyen egy burger, akkor mindjárt kérek még egyet.
Természetesen nem álltunk meg ennyinél, mármint a készítők, ugyanis került még bele házi burgonyachips is, valamint sajtipajti, és jó sok grillezett hagyma is. Az összhatás pazar volt, engem megvettek ezzel a burgerrel, annyi szent.
A street food vonatról a következő fogásnál sem szálltunk le – Coney Island hot-dog volt a nyertes. Ez ugye a new yorkiak ikonikus kiflikolbija, egy pofás marharaguval nyakonöntve. A virsli juhbeles, és elég jó, roppan, ahogyan az elő van írva. Rajta a chili teljesen korrekt, a kifli a megfelelő puhaságú, egyedül egy kicsivel több lilahagymát hiányoltam róla.
Harmadik proteinünk egy sertéstarja volt, viszkis-kólás jóságban pácolva. Egy szép vastag szelet húst kell elképzelni, ez is rendben volt.
Beszéljünk egy kicsit a köretekről. Egyrészt a burgerhez a benne is fellelhető házi chips érkezett, amivel engem még mindig le lehet kenyerezni, így most is adta a dolog. Hozzá kaptam még káposztasalátát is, pont megfelelő arányú szaftossággal – ebben sem volt hiba.
Kóstoltunk még steak burgonyát és grill zöldséget, csakúgy, mint a házi barbecue szószt, amely nem az édesebb, hanem kicsit a füstösebb vonalat erősítette, valamint egy jó kis fokhagymás tejfölt, az első randik szellemében.
Desszertnek még elfeleztünk egy almás pitét – szerettük őt is, de ekkorra már totálisan jóllaktunk, és csak néztünk ki a fejünkből.
Árak tekintetében a burgerek 1350-től 1750-ig mennek, a hot-dogok ezres alatt, a húsok pedig 750-től 3000-ig tartanak, de ez már a T-Bone steaket takarja. A Famousnél egy újabb különböző ízvilággal találkozhatnak azok, aki ide ellátogatnak, szóval ha ez idáig nem is derült volna ki: erősen ajánlott!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/famousszeged
Cím: Szeged 6722, Ady tér 5.