Mindig nagy izgalommal tölt el, ha ki tudok mozdulni Budapestről, és vidéken keresni valami jó kis kajás helyet. Nos, Érd inkább agglomerációnak számít, és bár sokan mondják, hogy egy alvó város, az biztos, hogy ha ébren vagyunk, egy helyen bizony nagyon jókat lehet enni.
Ha egy egyenes vonalban képzeljük el a kiérkezésünket Pestről a Campona felől, akkor sokat kanyarogni nem kell, és máris ott leszünk, az üzlet mögött parkolni is tudunk, de a buszok is előtte haladnak el, szóval nincs kifogás, hogy miért nem találtunk oda. A földszintes épületet eltéveszteni sem lehet, odabenn egyszerű kis kockás abroszos elrendezés, illetve odakünn egy kis terasz fogad, ami az alakuló szép időben egyre jobb hír. Ráadásul a Facebookon fellelhető információk szerint a családnak már 1885-ben is volt Érden egy cukrászdája, szóval igazi lokálpatriótáknak mondhatók.
Rendelésünket, meg úgy az egész kínálatot a görög-balkáni vonal határozta meg, így elsőnek kértünk egy gyrostálat, egy balkán burgert, meg előtte egy kis görög gyümölcslevest. Az ember nem számítana rá, de teljesen komoly választék van autentikus görög cuccokból, így fellelhető itt Manouri sajt, dolmades, és tirokafteri is, original görög alapanyagból.
De térjünk vissza az ételekhez! A leves igen kellemes volt, édes, ízes, sokkal jobb, mint amilyenre korábbi, menzás élményeink neveltek. Utána beugrott még egy kis sajttal töltött paprika is, előétel gyanánt, mert miért ne, szerettük őt is.
A gyrostál (melyből bátran a nagyot kértük) 20 deka hússal és 20 deka krumplival érkezett, embertelen mennyiségben. A hús jelen esetben csirkecomb, házilag nyársalva, és fűszerezve, ami meg is látszott rajta, messze a tucatgyrosok fölé emelve a dolgot.
Mellé jött még tzatziki, répasali, valamint a már említett tirokafteri is, mindhárom remek minőségben, csakúgy, mint a mellé adott zöldségek is. Na de ennyit a gyrosról, jöjjön a burger.
A burger, ami a nomen est omen jegyében jelen esetben egy pljeskavica volt, háromféle hússal. A zsömlét, amely ugye a lepényre hajaz, szintén helyi pékség készíti, ízre állagra pedig úgy volt jó, ahogy.
A hús kellemesen ízletes karakterrel érkezett, és a frissességről pedig a további belevaló zöldségek gondoskodtak. Ja igen, majd elfelejtettem, de még ajvár is járt bele (ugye). Üde színfolt, és kellemes darab a burgerek körében.
Desszertként még dobtunk egy pirogot, ami itt nem forró olajban sül ki, hanem kemencében készül. Van ebből csülkös darab mi, mi a Sztroganoffosat kóstoltuk, melyről nem nehéz kitalálni mi volt benne. Mindezeken felül említésre érdemes még a cevap-tál, ami olyan a pljeskavicához képest, mint a gyrostál a gyroshoz; valamint kapható mics (háromféle húsból készülő kolbászka) is, akár szintén burger formában.
A minőségi alapanyagok nem jelentenek iszonyat elszállt árakat, a burger 990, a nagy gyros tál pedig 1590-be kerül, ami totál korrekt. Ha Érd felé jártok, mindenképp térjetek be ide, nem fogtok csalódni.
Elérhetőség: https://www.facebook.com/Balkán-Bistro-700146886710836
Cím: Érd, Szabadság tér 13.