Az idei évet az utazgatásnak is szenteltem, jól látszik ez a blog vidéki felhozatalából is. Szegeden már többször jártam, és most végre eljutottam oda, ahol minden gourmet burger kezdődött helyileg: a Kapcába.
A burgerező a városközponttól olyan negyedórányira esik gyalok, és érdemes nem autóval menni, mindjárt mondom is, hogy miért. Odabenn ránézésre olyan 40-60-an simán le tudnak ülni, és péntek este lévén eléggé tele is volt érkezésünkkor a hely. Mivel rendelni a pultnál lehet, mi is odacsapattunk, és kértünk két burgert, valamint hozzá egy jó korsó kézműves világos sört (ezért).
Még mielőtt bármi is történt volna, azért dobtunk egy előételt, mert az mindig jó. Ez most házi kacsatepertő-krém volt, egy kis balzsamecetes lilahagymával, és pirított zsömlével.
Tökéletes alapozás volt, főként, hogy mutiba kaptunk hozzá egy kis Tűzcsepp nevezetű, helyi tudósok által kombinált brutálisan pirospaprika-ízű (elvégre Szegeden vagyunk, vagy hol) csípős szószt. Megvett.
Burgerek terén kettőre mentünk rá, egy klasszikra, és egy időszakos ajánlatra. Előbbi az egyik talán legnépszerűbb a helyiek körében, a Lila Köd, a másik pedig az Azték névre hallgatott. A burgerek, dacára annak, hogy sokan voltak, teljesen jó időben érkeztek meg, hatalmas deszkákon, vizuálisan is ínycsiklandozó kompozícióval.
Tálalásilag mindkét burger hasonló jegyeket mutatott: balra a burger, késsel átdöfve, kalap nélkül. Mellettük egyentálkákban a köretek, illetve a szósz, valamint a tető, addicionális zöldségek, és a himalájai só.
Kezdjük az Aztékkal, ahol is a főszerepet a mascarpone sajtttal enyhített csilis-csokis szósz kapta, teljes mértékben megidézve a névben szereplő világot. Ennyinél azonban nem állt meg a dolog, így a mellé érkezett köret is ezzel rímelt: sült kukoricás, fokhagymás krumplit kaptunk, egy paprikás raguval nyakonöntve.
A zsömle egy magvas verzió volt, finom ízekkel, megfelelő textúrával, bárhol megállná a helyét. A húspogácsa is kellemes ízű, pont jól átsütve. A csokis szósz pedig az egészen a korona, nagyon jól egybefogja az egészet, és az amúgy is mennyei burger szintet lépett ezzel.
A Lila Köd sem véletlenül kapta a nevét, ugyanis itt a zászlóshajó a vörösboros lilahagyma-lekvár, emellé pedig érkezik második fellépőnek a kéksajt. Opcionális zöldségek, valamint ropogósra sült bacon gazdagítják még az összeállítást, mellé pedig kacsazsírban sült krumpli, illetve a fentebbi ízek mellett egy kicsit eltörpülő káposztasalátát is kapunk. Az ízek itt is totálisan rendben vannak, szerettük.
Desszert-téren egy csokis csodára mentünk rá, vörösboros-fahéjas meggymártással, és rózsaborssal - minden egyes falatát imádtuk, a bors pikánssága, amit én amúgy nagyon bírok a csokival együtt, külön izgalmakat hozott bele.
A Kapcában a burgerek köretestül érkeznek, mindkét verzió 2600 körül van, ami ilyen alkotásokért totálisan rendben van, alapanyag és kreativitás: csillagos ötös. Ha erre járok, még tuti visszatérek, mivel már most láttam olyan tételeket, amelyekre kíváncsi lennék. Kapcára fel!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/kapca.cafe
Cím: 6725, Szeged, Rákóczi út 1.