Ha olyan vidéki városokat keresünk, ahol több jó kis burgeres is van, lassan Veszprémet is fel lehet venni ennek a sorába. Mi most a szállásunktól szó szerint pár méternyire lévő Fricskát választottuk, amelynek semmi köze budapesti névrokonához.
A helyszín és a táj mesébe illően gyönyörű, és mégis központi. A vár, és a hegy aljában, a másik oldalról a Kálvária, a Séd patak folyik - kb. tíz éve jártam erre először, de azóta csak szebb és felújítottabb lett a környék. A Fricska is ezt lovagolja meg, teszem hozzá tökéletesen. Le lehet ülni odabenn a kőházban is, de minek tennénk ilyet, ha vár a szabadtér is minket.
Oké, hogy négynapos hétvége volt, de este gyakorlatilag teltházzal ment a hely, pont, hogy találtunk egy asztalt odakinn. Gyorsan le is adtuk a rendelést, a háttérben pedig feltűnt, hogy a konyharészleg kinn található, egy -sajnos nem faszenes, de- grillen készültek a remek kaják.
Egy marhás burgert és egy pljeskavicát rendeltünk, amit viszont csak későn vettünk észre, hogy a krumpli nincs benne a sztoriban, így azt csak egy kicsit lemaradva küldtük utána. Az ételekre nem is kellett sokat várni, annak ellenére, hogy erre számítottunk, jó pont.
Az már kevésbé, hogy ilyen hanyagul összebaszott (nincs jobb szó rá) burgerrel már régen találkoztam. Kezdem a marhással: úgy lógott minden benne, mint tehénen a gatya (ééérted?!). Alulra nem került szósz, itt csak a hús-szaft áztatta át az amúgy maximum látszatra megpirított zsömlét, felül meg mi van benne? Sima mustár és ketchup. Sírni tudtam volna.
A zsömle amúgy egyáltalán nem volt rossz, sőt, ízre teljesítette az elvárásokat. A fentebbieken felül még került bele paradicsom, lilahagyma, oszt ennyi. Azért is dühítő ez a szerencsétlenség, mert a hús például, baromi jó volt, de tényleg. Ízes, omlós, nagy méretű, egy ilyen kezdés után egyáltalán nem egy ilyen, megkockáztatom, tuti darabot vártam volna. Ha ez normálisan lett volna összerakva, semmi problémám nem lett volna vele.
A balkáni verzió húsa ezzel szemben lapos volt, és gumis, ízre még csak-csak el tudtam volna fogadni, de állagra semmiképp. Az összerakással itt sem vesződtek többet, csak itt a szószok helyett ajvár ment bele, az is csak úgy beleplaccsantva a közepibe, a pari helyett meg ubi. No go.
Ezzel szemben a krumpli zseniálisan jó volt, és ezzel nem túlzok. Egészen bátran ki merem nevezni az év sült krumplijának, el is mondom miért. Házi vágású, héjas, ez alap. Valahogy kis mélyedések lettek belevágva minden hasábba, de még ezzel együtt is vékonyak maradtak, és tökéletesre lettek sütve. Mit tökéletesre, hát ez annyira jó volt, hogy kértem még egy bögrényit utána, annyira beadta, a házi, ízletes paradicsomszósszal (miért nem ez megy a burgerbe???) együtt. Ez tényleg kívül ropog, és belül puha, ráadásul nem dicsekszik sehol vele, hogy Heston-féle, ami után kapunk valami félig ropogós izét, nem. Nem vállal sokat, sőt, semmit, de azt sokszorosan felülmúlja. Bravo!
Desszertnek egy, az étlapon nem feltüntetett tételt, a browniet kóstoltuk, ami olyan elképesztően volt krémes és lágy, hogy már-már nem is nevezném a nevén, ellenben tökéletes lezárást biztosított a vacsorának (a vaku pedig megölte a fotót, elnézést).
A burgerek 1490-be kerültek, a krumpli hozzá 540, és nyilván sörözni fogunk mellé, abból egy korsó szintén 540 volt. A Fricska furán kettős hely, a burgerek összerakását soha nem fogom megérteni, de az ízek, és nem utolsósorban a hangulat olyan szinten a helyén van, főleg naplementekor, hogy aki errefelé jön, annak kötelezővé tenném az idelátogatást.
Elérhetőség: https://www.facebook.com/FricskaBisztro
Cím: 8200, Veszprém, Miklós utca 10.