A Szittya Pita és Burger egy olyan kombináció, mely egyszerre idézi meg a görög pénzügyi válság és az elnyomó imperializmus mételyét, ráadásul egy kis faházban, a Deák téren. Nem tudom, hogy milyen teleportkapu lehet az, amely ezt a nemzetköziesedést lehetővé teszi, de a Szittya Burger baked in oven ráadásul messze nem is jó.
Kezdjük az elején: én konkrétan ilyet ritkán szoktam leírni, de ez nem burger. Ez lehet töltött lepény, magyar gyros, akármi, de a burgerben van legalább egy darab húspogácsa, ami ebből hiányzik. Szóval, hogy az elején definiáltuk, nézzük meg, mivel is találkozhatunk a Belvárosban az éppen aktuális nyári / téli fesztiválokon.
A buci egy, a fabódé mellé telepített kis kemencében sül, frissen készül, és ez bizony egy baromi jó darabja lehetne a kajának, ha éreznénk belőle bármit is, de erről később. Valahol átmenet a friss pitakenyér és a lepény között, a takaros menyecske ezt vágja félbe, és ebbe kerülnek a belevalók, mint például ecetes hagyma, sima káposzta, káposztasaláta, sajt, és a hús.
Hús négyfajta mehet bele: egy ránézésre paprikás alapú csirke, sült kolbász, bacon (én ez utóbbi kettőből kértem), valamint csülök, melyen ekkor táncolt pár légy, úgyhogy kihagytam. A tetejére még igény szerint érkezik némi fokhagymás tejföl, és a szittya csoda egy hamburger feliratú kis papírtasakban máris a miénk.
Egy telepített padra kiülve megkezdődött a tesztelés. Az első, amit mindenki észre fog venni, hogy a tejföl és a zsír miatt elképesztően folyik minden, minden falatnál törölköznöm kellett, annyira maszatos lettem. A második találkozó a kolbásszal volt, bazi nagy darabok, csöpögnek, és annyira zsírosak, hogy még az edzettebb gyomor sem bírja, ráadásul nem is spóroltak vele. A bacon nem csak úgy simán érkezik, hanem valamilyen fura egyveleg formájában - nem rossz, de ez mindegy is, mert a kolbászzsírtól, valamint abbéli félelmünkben, hogy végérvényesen összekenjük a ruhánkat, úgysem fogunk ráérni vele foglalkozni.
Ha már fentebb említettem a gyrost, az elkészítés is ehhez hasonló, túlvagyunk a húson, ekkor jön a zöldség, szépen rétegesen egymáson. Az aljára érkezik a sajt (nem tudom, hogy vándorolt oda), mi pedig a végén ha szeretnénk, elszürcsölhetjük az eddigre összegyűlt zsírt is a zacsi aljából.
A szittya burgert 1290 magyar forintért tehetjük a magunkévá, ősmagyar köret, meg minden más nélkül. Az ötlet nem rossz, és a lepényig meg is áll, utána viszont a nem túl jó ízvilágú hús úgy vágja tarkón az egészet, mint Lehel kürtje a császárt. Ezt sajnos ajánlani nem tudom, és remélem a külföldiek sem eszik meg ezt az igénytelen maszlagot.
Adatlap
Nyitvatartás: 10.30-21.
Cím: Budapest, V. ker, Városháza park
Honlap: http://www.szittyapita.hu
Facebook: https://www.facebook.com/szittyapita
Telefon / asztalfoglalás: +36-20-3445269
4sq: -