A Murci tavaly nyílt, de fura módon alig lehetett róla bármit is hallani. Az étterem a Cyrano szomszédságában bújik meg, közel a Váci utcához. Sokat elmond egy hely közönségéről, amikor három pincér is angolul szólít meg. Murci voltam.
A hely láthatóan egy régi ház aljában bújik meg: szépen felújítva, de látszik a boltív, meg az, hogy akár 100 évvel ezelőtt is így nézhetett ki (a háttérben futó rapszámokat leszámítva). Régies stílusú székek és asztalok kinn és benn, és valahogy az egész össze van vonva a mellette lévő Cyranoval, a pincérek átjárnak, ilyesmi. Sebaj!
Egészen addig úgy gondoltam, hogy sörözni fogok, amíg meg nem láttam, hogy a korsó 1100-ba kerül (bisztrókonyha-bisztróárak, meg a kis f*szom, mi??), így aztán maradt a literes jeges tea, mint legolcsóbb verzió 1900-ért. Csak összehasonlításképp, a carbonara nem került ennyibe, amit rendeltünk. Oké, a burger igen.
Ami vonzott már régóta, az a Murci Dupla Bigburger "agyonpakolva hagyományos magyar ízekkel, falusi sonkával, fokhagymás, baconszalonnás sajtpogácsával, lilahagymával, csemege uborkával, szalmaburgonyával". Szerintem soha ilyen gyorsan kaja még nem jött meg, mint ez, olyan 10 percet kellett rá várni - maximum. No igen, megvan az előnye is a turista-étkeztetésnek is, itt nem lehet tökölni.
A burger kinézetre nagyon jól fest, bár az elsőre feltűnik, hogy hiába dupla a megnevezése, de bizony csak egy hús van benne. Ezt nem is tudtam mire vélni, így vallatóra fogtam a pincért, hogy is van ez. Erre ő biztosított, hogy max a Mekiben van úgy, hogy a duplában a hús dupla, itt bizony a szuper feltétek miatt lett ennek ez a megnevezése (a biget meg már meg sem mertem kérdezni). Ja és a hús igazi, nincs benne semmi trükk (még jó...), ráadásul sajt van belekeverve. Hát jó, majd visszatérünk erre.
A szalmaburgonya iszonyú jó és ötletes, kár, hogy nagyon keveset adnak belőle, hiába van szétszórva, attól nem lesz több. A zsömle teteje vágott, de egyáltalán nem császáros, friss, zsömle-szerű, és nagyo jól átpirított, szóval a kezdés közel tökéletes, ráadásul szerintem nem-egyen ketchupot kapunk rá, ami további örömre ad okot. Mindez hamar elmúlik az igénytelenül rátett három nagy levél salátánál, ráadásul az egyiknél még egy kis keserű rész is jut a paradicsomkarikák mellé.
Alulról ha nézzük, szinte hihetetlen, hogy ugyanazt a zsömlét kapjuk. Pirítás nuku, és konkrétan a kés nem vágja át, annyira tömény és nyammogós még a szószokkal karöltve is, hihetetlen. Kapunk pár szelet csemegeuborkát is, kivetnivaló nincs benne.
Szerencsére innen csak jobb lesz: a hús szinte tökéletes újfent, ízre és átsütöttségre is, bár ez maximum medium-well done, vagy még inkább afölött, de jelen helyzetben semmi gond. Csakúgy, mint a többi hozzávaló, a sonka csodás, a sajt ízletes, és még pár karika sült kolbászt is találunk. Ez a része a szendvicsnek egyszerűen hibátlan, a magyar konyha tökéletesen leképezve egy hamburgerbe.
A végére marad az ár, amely nem más, mint 3490 forint, de ha az extra feltétek nélkül kérjük, akkor csak 2590. Ez - mondjuk ki - sok, főleg annak a szellemében, hogy teljesen korrekt főételeket kaphatunk 2000 alatt, de szintúgy röhejes, hogy egy kancsó házi limonádé áráért ehetsz egy burgert is. A sebességre panasz nem lehet, leüléstől felállásig maximum 40 perc telt el, ami nagyon jó, bár idióta külföldiek között ez még sok is. A hamburger nekem a fentebbi pontok miatt kissé félkésznek tűnik (saláta, buci alja), de ettől függetlenül a magyaros vonal miatt különlegességnek számít a hazai kínálatban. És nem, ez nem dupla.
Adatlap
Nyitvatartás: 8-23.45.
Cím: 1052, Kristóf tér 7-8.
Honlap: http://www.murciborszobabisztro.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/murciborszobabisztro
Telefon / asztalfoglalás: (1) 266 4747
4sq: http://goo.gl/5WSG0X