Burger Blog

Fald Fel Amerikát Ételbár – Debrecen

2013. január 17. Jancsa Jani

Félúton jártunk Debrecen felé, amikor beköszöntött a Bihar előtti csend. Annyi legyen elég, hogy erről a helyről még Adam Richman is zokogva menekülne el, pedig ő aztán nem szokott finnyáskodni. Vagy az Bear Grylls?

"A Fald Fel Amerikát ételbár megnyitásával azt a hangulatot szeretnénk megvalósítani itthon, amit Adam Richman teremtett meg a képernyőn keresztül (Man V Food sorozat). Most már itthon is megkóstolhatjátok Amerika ízeit. Gyere el a debreceni plázába, és kóstold meg különleges fűszerezésű nem mindennapi ételeinket." (az ételbár FB oldaláról)

Nem is gondoltam, hogy ennyire vidéken lennénk (a második legnagyobb magyar városban), miszerint egy alig ¾ éve nyílt étteremnek kelljen elhoznia Amerika ízeit, de az is igaz, hogy én a vízfejben élek, ahonnan nem látni sehová. Bár nem egészen vagyok benne biztos, hogy a gyros, a milánói, a rántott gomba, meg a hentes tokány mióta szorul rá arra, hogy Amerikából importálják.

2012-12-27 17.59.29.jpg

Maga az ételbár a Debrecen Pláza legfelső szintjén helyezkedik el, szemben egy Aranykapu étterem, körötte a szokásos kínais-miegyéb etetők, én pedig kezdek rosszat sejteni, de ha már ott vagyunk, akkor tesztelni kell, ha belehalunk is. Kikértem egy Bacon Burgert, de már akkor megbántam, amikor a húst az egyik lenti polcról, egy fémedényből vették elő, bele a default szezámos buciba, és az egész huss a mikróba.

2012-12-27 18.03.49.jpg

Ezután jött egy gyanús fehér szósz egy amúgy már kifogyás szélén álló másik edényből, a reszelt sajt, mely a kiírás szerint füstölt volt, szerintem meg növényi, bacon, zöldségek,és ennyi. Vettünk még egy újratölthetős poharat is 300-ért, így került a menü 950-be, de legalább lehetett SZÉP-kártyával fizetni. Az első falat után éreztem, hogy a hús a klasszikus mirelit-fajta, és abból sem a jobb, úgyhogy (bár nem szoktam ilyet csinálni) fogtam, kivettem, és otthagytam a fenébe. Anélkül a szendvics sokkal értékelhetőbb volt (érezzük a képzavart), a bacon ugyan rommá szárítva, a sajt sem olyan, amilyennel szeretnék még egyszer találkozni, szóval gyorsan be is tömtem, és gondolatban örökre búcsút vettem az ételbártól.

2012-12-27 18.05.01.jpg

Egyetlen pozitívuma a helynek, hogy hátul közel van a vécé, szóval ha valaki úgy döntene, hogy megkoronázza az étkezést, boldogan teheti meg, és még messzire sem kell mennie. Sajnos ezúttal a budapesti burgersznobok nyertek az étellel szemben, és azt már meg sem kérdezem, hogy ugye hivatalosan használják-e a sorozat brandjét...

Elérhetőség: http://faldfelamerika.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr355014205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2013.01.17. 09:18:29

ugye ez az a fajta buci, ami mikrózás után, kissé elhűlve olyan állagot vesz fel, mint egy összeszáradt mosdószivacs?

Jack Solis 2013.01.17. 09:58:35

na pedig nem lett volna rossz elmenni :( sosem értettem miért nem akar egy étterem jobb lenni, mint az átlag, én nem csak egy névvel kitűnni.

Fatal Error! System Halted! 2013.01.17. 10:38:36

Az étlapról:
"Chuck Norirs francia pirítósa (gyros)"
Ki az a Norirs? Egy jenkinek frania pirítós, ami gyros?

Megannyi kérdés, megannyi rejtély marad tisztázatlan.

Atrox 2013.01.17. 12:17:00

A sorozat fasza, ez meg ultra gáz és szánalmas. A sorozatban bemutatott éttermek 90%-a tényleg minta értékű. Persze ettől még lehet sok minden kamu, de ahogy bemutatják az nagyon ott van, és ha tényleg igaz, akkor szinte az összeset kedvem lenne kipróbálni. Az a fos meg itt felül a tipikus szart adunk egy figyelmfelkető szöveggel. Szánalomtenger...

opati666 2013.01.17. 12:27:06

A "vízfejben" egyébként tudtok ajánlani egy olyan helyet, ahol "Fald fel Amerikát"-stílusú kajákat lehet venni, de nem kell hozzá bankot rabolni (mint pl. a ku..va drága Hard Rock Cafe-ban)

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2013.01.17. 12:41:07

Ennél már csak az a rosszabb, ha az egészet (saláta, majonéz, stb) együtt teszik a mikróba.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 12:49:14

ez most nem nyert, se a hely, se a szendvics nem tetszik a képek alapján.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2013.01.17. 12:52:28

Életem legrosszabb és máig értelmezhetetlenebb burger-ét egy Miskolc mellett egy Cora-ban (most már Auchan) található kajáldában ettem.. illetve próbáltam megenni. Odamentem kértem egy sajtos burgert, csaj kivesz valamit a hűtőből be a mikróba, lapkasajt, zöldségek (egyetlen értékelhető összetevők) széteső buci. Mai napig fogalmam sincs mi volt a húsnak nevezett valami a szendvicsben. Olyan volt mint ha valami túlfűszerezett, grízes állagú, szójafasírtot ettem volna, amit hagytak kiszáradni majd újra bevizezték.
Bloaa. Ha burger és van időm akkor Black Cab :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.01.17. 12:58:34

@vlmworld: a legrosszabb, ha saláta helyett csalamádé van, a szezámos zsömi helyett, pedig pufi, a mirelit hús stimmt, és ezt az egészet mikrózzák.

eleve utálom azt a helyet ahol mikróznak. a zsömle ne meleg legyen hanem friss, és a vágás mentén pirítva legyen.

Terror Dzsoni 2013.01.17. 13:02:27

érdemes lenne egy levelet megereszteni a Man v Food producereinek, meg Adam Richmennek is, vajon tudnak róla, hogy milyen szarral mocskolják a nevüket? Ez már nem a 90-es évek Magyarországa, ahol büntetlenül lehet visszaélni mindennek a mindenkinek a nevével.

Sword 2013.01.17. 13:39:26

Most legalább tudom, hogy az előítéletem a hellyel kapcsolatban helyesnek bizonyult. Már a képek sem voltak bíztatóak. Annyira gáz, hogy emberek, akiket csak a pénz érdekel megszereznek ilyen neveket és itt árulják a mikrózott ipari hulladékot. Pedig lehet, hogy van valaki, aki tényleg adna a minőségre és megpróbálna friss, egyedi, finom gyorskajákat csinálni, de a nevet lefoglalta egy ilyen barom. Pedig amióta először láttam a műsort megfogalmazódott bennem, hogy itthon miért csak ilyen szocreál hambit kapni? Mikrózott buci, mikrózott hús, kecsap, mustár, stb... Itthon sajnos ez a hamburger.

Sword 2013.01.17. 13:51:28

Apropó: Úgy nem is lehet gyorséttermet üzemeltetni, hogy van vagy 30 féle hamburger, hot-dog, gyros, burrito, palacsinta meg a tököm tudja mik. Esély nincs rá, hogy bármi frissen készüljön. Be kellene vállalni, hogy max 7-8 féle kaját elkészítenek, de azt profi szinten, friss alapanyagokból, ahogy kell. E helyett mindenből megveszik a legolcsóbb mirelit szart, megtanítják a minimálbérért dolgozó emberkéknek, hogy kell használni a mikrót meg az olajsütőt és kész. Hát boccs, de ennél még a meki is jobb.

Zolika1212 2013.01.17. 14:26:36

Szégyen :( Ez olyan mint amit bármelyik pályaudvari büfében összedobnak.
Miskolcon is volt Fald Fel Amerikát étterem (Véndiófa burger néven). Ők több kevesebb sikerrel próbálták a műsor elvét követni és olyan kajákat is készíteni.
Kb. egy éve voltam arra, de megnézve most a honlapjukat olasz vendéglő lett belőle, de a régi étlap és galéria még elérhető, ha vki kíváncsi rá.

vittore 2013.01.17. 15:29:36

@opati666: Varieté Bisztró 1053 Bp. Veres Pálné utca 22.

Úgy néz ki a hely mint egy sima kifőzde, de besz.rsz milyen jó a kajájuk. A "Városban" blogban van róluk egy cikk én is ez alapján mentem oda, és végre ehettem NORMÁLIS áron egy olyan hamburgert amilyet mindíg is elképzeltem.

Remélem segíthettem.

vittore 2013.01.17. 15:34:22

Megnéztem a cikkben szereplő "csodának" az árait. Ennyi pénzért nem várhat mást az ember. Nekem inkább a nagyképű, átbaxós elnevezés fáj. Ráadásul jól le is járatják magukat evvel.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.01.17. 15:42:35

@Sword: nem feltétlenül, mert pont a burger az, aminél az alapanyagok keverésével sokféle készétel kihozható.

Mondjuk 3 féle húspogácsa, sajtok, zöldségek, öntetek. Ezekből simán ki lehet hozni vagy 30 féle burgert. Ezekből az önteteket reggel elő lehet gyártani frissen (vagy menetközben a kukta készít 10-20 burgerre valót). A húst is lehet menetközben darálni, fűszerezni, gyúrni, sütni.

Akinél csak 3 féle burger kapható (sima, sajtos, duplahúsos) attól sosem veszek, mert az biztosan bucis fagyasztott húsos lesz.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.17. 15:42:36

Köszönöm a posztot, jót nevettem!

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.01.17. 15:44:03

@Hurrá Torpedó: ez sem feltétlen igaz, a nemrég meglátogatott megálló büfében például nem mirelit husi volt, és ott is csak 3 fajta burger volt

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.01.17. 15:54:14

@speed: a kivétel erősíti a szabályt. (ez de rohadt közhelyes) maradjunk annyiban hogy max 5% kivétel, a többire él a megállapításom.

innovation 2013.01.17. 17:00:38

1. Azt már meg sem jegyzem, hogy a marketingre egy fillért nem költöttek.

2. A lány haja össze-vissza, szabadon leng.

3. A gyros sem valami étvágygerjesztő. (Csak görögöknek, törököknek, kurdoknak engedném, hogy gyrosszal foglakozzanak.)

Sákif za morro? 2013.01.17. 18:36:54

@innovation: "1. Azt már meg sem jegyzem, hogy a marketingre egy fillért nem költöttek."

Ééééés a fészbuk oldal az smafu?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.01.17. 20:08:25

@Terror Dzsoni: nem hinném, h a Man v Food producerei levédették a Fald fel Amerikát címet is, így aztán szabadon lehet vele garázdálkodni :)

Byk001 2013.01.17. 20:43:13

A Móriczon a Villányi felé jó burgert lehet(ett?) kapni, a hely nevét sosem néztem meg. Sajnos már rég jártam arra.

Bambano 2013.01.17. 21:16:38

Ha legközelebb a Debrecen Pláza környékére jössz, akkor a Csapó utcán (5 perc gyalog) van egy rendes hamburgeres, ott érdemes enni.

Thresher 2013.01.17. 21:42:59

Ezt hívják vásári (v. piaci) hambinak: szar zsemle, tescós ketchup, mikrózás után a belseje meg egy forró takony.

beked 2013.01.17. 22:50:00

Azt leszámitva, hogy a küldesüket abszolút nem próbálják teljesiteni, én nem tudom őket elitélni.

Nagyon kevés olyan hely van (arányaiban), ahol rendes burgert lehet kapni. Ahol frissen sütik a pogácsát és rendes húsból, meg faggyúból. Az általunk megszokott gyorsétterem kategóriába semmiképp nem fér be az ilyen...

Más kérdés, hogy ezen a blogon sem az ilyen helyekről lehet olvasni. inkább olyanról, ahova amerikában elég sokan nem tennék be a lábukat (van egy blog ahol ilyen helyekről irnak azért szerencsére)

Talán egyszer nálunk is megkérdezik hogyan kérem a húst.
De itthon a nagy gyorséttermek is finomak és ez jó.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.01.17. 23:21:18

@beked: akkor milyenekről írunk? és hol írnak olyanokról, ahová betennék a lábuk az _igazi_amerikaiak_?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.01.18. 07:22:02

Mi a baj ezzel? Jó kis magyaros retroburger, csak a csalamádé hiányzik :)

Egy amerikainak kifejezetten egzotikus lenne.

a rettegett drótos 2013.01.18. 07:37:21

ja, volt valamikor Debrecenben egy kurvajó hamburgeres (Csapó-Rákóczi sarok, annak is vmi ámerikás neve volt, már nem emlékszem), normális kaját adtak normális áron, csődbe is ment. A Plázát a mozi tartja el amióta a Fórum megnyitott... mit vártatok.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.01.18. 09:08:28

Levél ment a Travel Channelnek, amennyire lehet lefordítottam a cikked, speed. "Étterem" honlapját, címét is megírtam nekik. Meglátjuk mit szólnak egy ilyen infringement-hez.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.01.18. 09:16:20

@Make Valamit: na erre kíváncsiak leszünk, ha jön válasz, írj mindenképp!

bl4ze 2013.01.18. 12:45:58

@Byk001: a Wikingerre gondolsz, szerintem az nem jó, nagyon leromlott a minőség. szvsz

@speed : igazi amerikai diner Diósdon! ott elég nagy az amcsi populáció (amerikai iskola, stb.)
Ők : www.facebook.com/JohnnysAmericanBistro/timeline?filter=2

Ajánlom kipróbálni. Nagyon rendben van.
A tulaj kaliforniai, érti a dolgát :)

sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/182178_313524758759670_1839102289_n.jpg

hunter84 2013.01.18. 19:34:52

@bl4ze: Es akkor most egy budapesti helyet is ha kerhetem, egy hambiert nem hagyom el a varost. :-)

rollaz 2013.01.18. 20:15:59

Ugyan, abban a plázában mit vártok, ahol a hátsó részben rohadtak korábban a hozzávalók, húsos ládában? A pulykák majdnem zombiként tértek vissza a túlvilágról, a zöld szín már stimmelt is. Ez a hely egy fertő, egyszer egy kávét ittam ott, az is csak aránylag volt értékelhetetlen. A kislányok a pultban a nap végén totál mocskosak, múltkor egy kétezres beleesett az egyik tálcányi "kajába" (valami lecsós történet volt). Szemrebbenés nélkül kivette kézzel, megtörölgette és betette a kasszába. A kaját nyilván nem vették be a melegen tartóról, kell az immunrendszernek a karbantartás.

sirarcheer 2013.01.18. 20:38:20

Tudom hogy a hazhozszallitas szentségtörés, de a Buffalos, Diner54 hamurgereit érdemes kipróbálni ha nem akar valaki ki mozdulni.
Budapesti helyet meg ajánlottak itt eleget a blogon.

beked 2013.01.18. 21:41:09

@speed: Úgy értettem, itt főleg gyorséttermek kinálatát láttom, amit nem tartok egyébként bajnak, mert én szeretem a legtöbb hely hamburgereit. Néhány utcai hamburgeresét is.

De van pár hely ahol nagyobb gonddal készült burgereket lehet kapni. Ahol (a sok kis hamburgeressel ellentétben) csak húsből készül a pogácsa, amit akkor sütnek, nem mikróznak. Az összetevők a zsömlétől a salátáig valami izlés szerint vannak válogatva. vagy válogatod...a zsemle persze a legritkább esetben az édes buci. és lehet elmélkedni arról, hogy száraz-e a hús, vagy elég vastag-e... elnyomja-e a majonéz a sajtot meg ilyen marhaságok. :) És ha már rákérdeztél, talán az urbanistán vannak posztok kajáldákról, de ebben nem vagyok most biztos.

Nekem Amerikából két alapvető dolog ragadt meg. Először is szinte mindenhol rákérdeznek hogyan kéred a húst (és nagyon csúnyán néznek rád, ha jól átsütve kéred) másodszor a húsnak leginkább hús ize van. Nem is szerettem elsőre.
Persze ennyi csicsa sem volt a legtöbb helyen. Igy elég hamar unalmassá tudott válni (valódi gyorséttermeket kivéve, de oda főleg az eléggé szegények jártak kajálni, azok akik nálunk soha nem járnak el kajálni), mégis megszerettem és keresem a jó helyeket amik kimozditanak a BigMac és a Woopper hétköznapjaiból.

És reménykedem, hogy időnként itt is csemegére lelek, de addig sem unatkozom, amig a kedvenc nagy helyeim újdonságairól olvashatok...

Mr. Jerkow 2013.01.19. 09:13:27

Na erről beszélek! Ez kell ám a jó magyar gyomornak! Igazi bazi édestésztás, fullasztó bucizsömle - szezám mag van rajta, jujj de izgi, ez már tiszta Amerika! Fagyasztott gyíkhús sertésbőrkepépből Aro majonéz és ketchup mer az van legolcsóbban a Metroból és csalamádé vagy opcionálisan valami hervatag lelakott már-nem-szűz zöldség, amit a piaci szemétkonténer mögül kukáztak. Rittyenteni kell még egy pixelektől hemzsegő A4-es lapokból összehokizott Adam Richman táblát és kész a szenzáció. És minél hatalmasabb 7 kilós a "burger" - benne Csízió sajt is van, egészséges, hidrogénezett növényi zsírból készül - annál jobb. Jöhet mellé a kedvenc édességem a kisreszelőn lemangerolt fűrészpor-gesztenyepüré Topping-Star műhabbal! Finom! Amerika itt van!

Fald Fel Amerikát Ételbár 2013.01.19. 20:00:52

Tisztelt levélíró!
Köszönjük ezt a rendkívüli kifinomult hozzászólást és negatív kampányt, amit közzétett itt a blogban. Mindenki számára aki ilyet fogalmaz meg biztos tudása van arról, hogy a műsorban szereplő ételeknek milyen az íze, mert több mint valószínű aki ezt megtudja ítélni az már kóstolta ezeket az ételeket. Nem lemásolni szerettük volna az ételeket csak a hangulatát varázsolni ide Debrecenbe. Lehet irigység vagy bármi más, de mi elégedettek vagyunk a visszatérő vendégeink megnyugtató elismerésével napi szinten, akár 100 kiszállítás is bizonyítja, hogy elégedett ügyfeleink vannak Debrecenben és környékén.
Nem utánozni szerettük volna a műsort, hanem egy két versenyes ételt behelyezni az étlapunkra, amivel idáig is sok embernek okoztunk örömet. Ami azt a sértő részt illeti a hozzászólásában, amiben az alapanyagot becsmérelte, nagyon szívesen betekintést nyerhet a konyhára, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy nem fog találkozni "csízíó" sajttal, vagy az ön által felsorolt hozzávalókkal. Mindenkinek eltérő a véleménye, ezért senkitől sem várhatjuk, hogy mindenkinek megfeleljen.
Üdvözlettel:Fald Fel Amerikát

PMGabi 2013.01.22. 12:09:17

@Fald Fel Amerikát Ételbár:
Megmérettettél és könnyűnek találtattál.
Ennyi.
Ülj le, egyes!

tbazsi83 2013.01.23. 10:33:26

@Fald Fel Amerikát Ételbár: ha ennyire megy az étterem, akkor nem is értem miért kellett reagálni erre a bejegyzésre ? Nyilvánvaló, hogy olvasók többsége nem debreceni, így aligha hiszem, hogy rontána az Önök üzletét egy negatív megemlekézés, ami teszem hozzá, elég korrektnek tűnik és kevés eleme vitatható.... Melyik részével nem értett egyet egyébként? Jogosulatlanul használják a Man v. Food nevet és logot ? - igen; mirelit a hus ? - igen; olcsó, gagyi a sajt ? - igen stb. Ne haragudjon, de ha picit is szerette volna ezt a műsort vagy magát az amerikai stílusú ételeket, akkor ilyen színvonalon bele sem vág egy "étterem" elindításába... szerintem ez vállalhatatlan minőség ezzel a névvel.

Zephyrous 2013.07.27. 15:37:08

@Fald Fel Amerikát Ételbár: Szerintem ne verjétek magatokat, ha már a kaja moslék, amit adtok!
Gondolom Adam Richman ismerősötök és írásos engedélyét adta a cégetekhez, hogy az arcát, nevét, jó hírnevét, műsorának logóját és címét használjátok fel! Amennyiben nem, ebből jogi pereskedés is lehet. Az főleg felháborító, hogy a Richman-féle Man v. Food-ban jó helyeket mutatnak be, finom kajákkal, Ti meg szemetet árultok egy világhírű sorozat jó hírneve mögé bújva!
Ha meg baromi jó a konyhátok, akkor meg nem kell befutott (és ellopott) nevek mögé bújni!

Kand_Úr 2013.08.07. 22:35:22

Értékelhetetlen az a kajálda! Egy szégyen...
Ki merem jelenteni, hogy Debrecen legrosszabb helye.

Kand_Úr 2013.08.07. 22:48:24

A Rákóczi-Csapó sarkon ott van a METEOR, ott kell hambit meg gyrost enni.

vtbxx 2013.09.18. 13:33:04

Én szinte minden nap a Debrecen Plázában ebédelek, egy időben végigettem innen a kínálatot, de pont a hamburger kimaradt. A többi kajával nem volt gond. Mióta viszont megnyílt a CBA grill visszaszoktam a normális kajára. Mézes-mustáros szűzpecsenye, barackos csirkemell, sült pisztráng, kacsasült, stb. azóta nem sok hamburgert ettem :) Ja és egy emberes adag, körettel 6-800Ft :)

Kritikatúra 2017.03.05. 20:30:47

@MolnarErik:
Tudtommal miskolci a társaság akik a frencsájszt nyomják.
Ottani étterem: www.facebook.com/FaldfelAmerikatMiskolc/ (ha reklámnak minősül, töröljétek)

Kétlem, hogy a debreceni ilyen mert amiket láttam (úgy tudom 3 van jelenleg) egyik sem ilyen ... nem tudok rá jobb szót: sz@rt árul.

Ezzel együtt az egri és a miskolci Man Vs Food pont az ellentéte a cikkben leírtaknak.

@Fald Fel Amerikát Ételbár:

Amit a képen láttam meg sem enném. Tehát óvatosan ... Inkább az érdekel, hogyan lehet ilyen nagy szakadék két Man vs Fodd ööö étterem és kajálda között?

(az egrit láttam "belülről" is, megmutatták első kérésre, tényleg jó)
süti beállítások módosítása