Burger Blog

BpBurger (30) - Mangalica Húspatika

2012. november 23. Jancsa Jani

Ha egy óriási szőrös malacba botlunk a Bartók Béla úton, akkor ne lepődjünk meg, és ami még fontosabb, ne hívjuk az erdészeket, hogy már megint leszökött a coca a hegyekből: ez a lény a bel-budai ikonja a finom sertéskedésnek - és nem, nem fogjuk leírni, hogy disznóságoknak. Na tessék, mégis leírtuk. Annyi biztos, hogy ritkán tesztelek olyan minőségi burgert, ami sertésből van, de a rovat 30. írásaként úgy gondoltam befér egy kis különlegesség, szóval fogadjátok sok szeretettel!2012-11-09 14.12.44.jpg

Belépve a helyszínre elég nagy, kétszintes tér fogad, jobbra a rendelésfelvétel, balra az italospult középen elülre pedig a boltrészleg és asztalok, csakúgy, mint felül. A készséges pincérhölgyek azonnal ide is adják az étlapot, úgyhogy felelősségteljesen tudjuk leadni a rendelést, majd felmenni az emeletre, ahol szintén minden úgy van berendezve, mintha a malackedvelő vidéki nagybácsi házába tértünk volna be: mangalica, malachoz kapcsolódó igazi, vagy mű részek, de voltak könyvek, és savanyúságok is. Italválasztékot tekintve jó pont, hogy lehet kérni nagy pohár szódát, igazi szikvízből, valamint házi limonádét is.2012-11-09 13.31.38.jpg

2012-11-09 13.31.14.jpg

2012-11-09 13.32.42.jpg

Olyan 20-25 perccel a rendelés leadása után megérkeztek a szendvicsek, az egyik egy Cézár, a másik pedig a "100* jobb mint a" nevet viseli, melynek csak az angol leírásából derül ki, hogy valójában ez egy Giant Mangalitsa burger. Hát jó.2012-11-09 13.52.50.jpg

2012-11-09 13.53.15.jpg

Mindkettő egy hatalmas, félbevágott, olívás ciabatta-ban érkezik, és bár elsőnek nem néz ki olyan nagynak, ne aggódjunk, van benne anyag, én legalábbis nem maradtam éhes utána. A Cézárral kezdeném, ebben grillezett mangalicajava volt, jégsalátával, és egy fantasztikus, mézes jellegű öntettel, szóval ez is igazán jó találatnak bizonyult.2012-11-09 13.54.48.jpg

A burger tartalmazott egyrészt egy 20 dekás, finom húspogácsát, és szerintem itt elértük a tetejét a sertésburgernek, mert nem hiszem, hogy ennél finomabbat ki lehet hozni szegény állatból. Nekem amúgy úgy tűnt, mintha több különböző húsfajtából lett volna nem túl homogénen összegyúrva a pogácsa, mert az egyes különálló darabok néha elválni tűntek, főleg, amikor késsel-villával ettem. Apropó, ha már itt tartunk, a tányérok csak akkor értek bármit, amikor a szendvics még egyben volt, de annak nagysága miatt harapni azt elég nehézkes lett volna, szóval szétszedtük, de úgy meg nem fértünk el; így kellett bevonni az étkezésbe az evőeszközökhöz hozott fadeszkát is.2012-11-09 13.55.47.jpg

2012-11-09 13.54.18.jpg

A ciabatta tökéletes volt, friss, ropogós, pont a megfelelő sűrűségő, és kicsit talán pirított is, rajta a pikáns paprikás szósszal; valamint benne a káposztasalátával, amit én először úgy értelmeztem, hogy külön lesz hozzá (ha már "és"-sel volt írva), de valójában túl sok köze a klasszikus coleslaw-hoz nem volt, így benne a szendvicsben meg főleg nem.2012-11-09 14.11.33.jpg

2012-11-09 13.31.03.jpg

Fizetni a végén lenn lehetett úgyszintén, ahol meg is tudtuk kóstolni a szintén megvásárolható Chocolitza mangalicás csokit - kellemes, zsíros íze van, de valóban nem feltétlen jönnék rá, hogy töpörtyű van benne, ha nem mondják. Az árakat tekintve a szendvicsek 990-től 1390-ig tartanak, de kaphatók még saláták, valamint meleg ételek is (előbbiek teteje 1100 utóbbiaké 1690). Egy negatívum még, hogy mivel minden egy térben van a sülő hús illata itt is tökéletesen beleissza magát a ruhánkba, hiába is üljünk fizikailag a grilltől a lehető legtávolabb, de ezen felül sem minőségi, sem mennyiségi problémánk nem lehet a Mangalica Húspatikával - egy régi hiányosságot pótoltunk be ezzel, és csak ajánlani tudom mindenkinek.

Adatlap

Nyitvatartás:8-24

Cím: 1111, Bartók Béla út 50.

Honlap: http://www.huspatika.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/huspatika

Telefon / asztalfoglalás: (1) 782 4166

4sq: http://goo.gl/mBEhc

2012-11-09 14.12.50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr474909296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.23. 13:18:21

jól néz ki.
a hely is, meg a szendvics is.

vörösbor(de)minőségi 2012.11.23. 13:47:47

azért az nem semmi hogy "kézségesen"vagyon írva.......
nincs valaki aki ismerné a magyar helyesirást??nem kötözködésből de ez brutál hiba-nem elütés ez tudatlanság a javából.

Dolgozónép 2012.11.23. 13:57:44

Annó dacumál az egyre szebb emlékű átkosban a Bartók Béla út és a Vásárhelyi Pál utca sarkán volt egy hentes ahol frissen sütött lacipecsenyét meg májat tettek zsemlébe, az utóbb emlékeim szerint úgy 77 környékén 4 Forint 10 fillérbe került. Minimum fél órát kellett sorba állni érte, mert az egész környék oda járt kajálni. Utána föl lehetett költözni az akkor vadonatúj Skála áruház tetején lévő önkibe, ahol baromi olcsó volt a sör, és nem dohányoztak. Az volt a retró-fíling Demján Sándor felől....
Bélgép Béla
transzlistudio.tk/

Void Bunkoid 2012.11.23. 13:58:23

@vörösbor: nekem is először ez szúrt szemet, de ma már meg sem szólalok érte, a ma internete, ahol bárki lehet "újságíró" úgy, hogy leír ilyen szavakat, hogy "szügség", harmaDgyenge" (és még vitába is száll amellett, hogy igenis EZ a helyes írásmód, mert ha valami nem egész, csak harmad, akkor az jó degradáló jelző - ez MEGTÖRTÉNT eset!...), és a minden helyesírási hibák császára "Horváthország"....na, mostmár mindegy, ilyenkor már csak csendesen megadom magam, és alámerülök a fosban :)

Niurka (törölt) 2012.11.23. 14:14:33

@Dolgozónép: Most is ott van (Ica mama húsboltja). Még mindig van grillcsirke, hurka, kolbász, stb. és nagy sor.

Hetero Sapiens 2012.11.23. 14:35:37

@Void Bunkoid: , meg vörösbor etsak!
ez 'itten' egy blog, gyökér!
Senki nem hívja a posztolók közül újságírónak magát, nem is ebből él, nem is az ÉS -be publikál.
ha nem hundertprocent akadémiailag fejezi ki magát, senkit sem zavar, leszámítva az önjelölt grécsilászlókat. Nem nyelvművelni járunk ide, hanem érdekességeket olvasni, illetve ihletet, ötletet meríteni, ami maradéktalanul meg is valósult, köszi a poszternek.
Ki fogom próbálni.
Amúgy tényleg van diffi a mangalica, meg az egyéb sertések közt? mármint burgerileg?

Marcangoló Korelnök 2012.11.23. 14:42:45

Helyben is lehet (kulturáltan!) fogyasztani, de higgyétek el, a lényeg a kimért áru. Az esetek többségében csodálatos!

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.11.23. 16:58:47

@vörösbor: @Void Bunkoid: igen, kimaradt egy -s, kimaradt az atolvasas, utolso alakok vagyunk, megszaggatjuk ruhaink es hamut szorunk a fejunkre. Most mar jobb?

Herr Glatzkopf 2012.11.23. 18:22:44

A ciabatta nem a szomszédban lévő Lipótiból jön? Mert ha igen, akkor az tényleg finom. Sokszor jártam erre, tetszett a coca, bár korábban mintha valami barna szőrű lett volna kint.
Egy szendvicsért azért még mindig sajnálok 900 Ft-ot...pláne, hogy az az alap...igen, überfinom a mangalica, meg egészséges is, de akkor is...

miafeszt 2012.11.23. 19:33:32

Nagyon szép a hely, és csinosak, kedvesek a kiszolgáló lányok is, a szakács fiú meg ügyes... Járunk oda sokat, ebédidőben sokan vannak, de du. jókat lehet enni, nyugodtan, és nem kell várni 20 percet se. 900 Ft ezért a szendvicsért, a szomszédos, 800 Ft-os (török) gyroshoz képest ajándék! Jóízű, ellaktat és magyar termékből magyaroknak ad munkát! Ajánlom mindenkinek!

olimpiam 2012.11.23. 19:58:34

nekem is tényleg az a problémám, sok hellyel egyetemben:
ha nincs is már dohányszag, egy este után teljes mosást kell végezni a ruhán zoknitól az alsógatyáig.
mondjuk legalább ételszag:)

vörösbor(de)minőségi 2012.11.24. 06:37:41

@speed: fogalmam sincs neked jobb-e? ez esetben semmi nem maradt ki- pláne nem "s"betű,de javaslatom,ha nem vágod miről van szó éppen aktuálisan akkor könnyedén haladj tova-és ne szólj mert kiderül:))
mint most is kiderült-fogalmad sincs miről beszéltem,elkezdtél vagdalkozni:DDD

vörösbor(de)minőségi 2012.11.24. 06:50:19

@Void Bunkoid: :)))))egy jó 7végi kezdést adtál nekem köszönöm!a felsorolt példák nagyon faszák és komolyan tetszettek(nem hallottam még ezeket a verziókat)nem vesszőhibákról és alany állitmányról beszél az ember mert már sok mindenre legyint-hanem akkor amikor nem elütés hanem komoly hiányosság(és ezek halmaza napi szinten)akkor nem ezen kell besértődni hanem azon,hogy irástudó ugyan de marha gyorsan meg kellene tanulni a magyar nyelvtant,mert bizony égés ha nem tudom!és most nem a röviditésektől beszélek és a neten is kialakult szlengről-mert ennek köze nincs semmihez.amugy a "biciglitárolóhoz"mit szólsz?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.11.24. 07:52:26

@vörösbor: akkor aruld mar el nekem foldi halandonak is, mirol, melyik hibarol beszelsz ami annyira brutal...?

vörösbor(de)minőségi 2012.11.25. 13:00:29

rendben! a teljesség igénye nélkül és a felesleges szőrözést is mellőzve a következőket szeretném a tudomásodra hozni:a cikkben 10nél több helyesirási hiba van és a slendrián helytelen szórend és fogalmazás az nem kerül terítékre mert minek?az elütést az jóindulattal kezelem-és nem is emlitem ez egy kicsi hiba bár lehetne ellenőrizni ezeket is.első megállapitásomban konkrétan megemlitettem és idézőjelbe tettem az ominózus szót-amire reagált szomorúan -void bunkoid-kommentelő is és egyikünk sem a vállát veregette,hogy micsoda sasszem hanem öszintén elkeseredtünk.de emlithetnék még a cikkben komoly hibát de most mondd meg minek?amikor téged annyira nem zavar,hogy észre sem veszed.

vörösbor(de)minőségi 2012.11.25. 13:09:10

@Hetero Sapiens: a mangalica és közted van különbség.a mangalica értékes húsú sertés.
a disznó és közted is van különbség mert az egyik intelligens állat.te meg sajnos egy tanulatlan tahó vagy ami nem lenne baj annak aki nem ismer-de látom úgy érzed,hogy ezt azokkal is tudasd akik nem ismernek.Grétsy László helyesen,és remélem el tudod olvasni annak ellenére,hogy nem csupa nagybetüvel irtam.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.11.25. 14:10:11

@vörösbor: ha leírod ezeket, és jogosak, a vendégem vagy egy hamburgerre, komolyan

vörösbor(de)minőségi 2012.11.25. 18:30:45

@speed: megtisztelő ajánlat de az első arra járó aki éhes annak javára lemondanék,kérlek add át neki.tedd meg azt,hogy végigfuttatod egy helyesirás ellenőrzésen hadd ne én dolgozzam vele,és azonnal látni fogod.hangsúlyozom nem a szövegben szereplő és oda illő praktikus szavakra gondolok amik semmilyen formában nem szerepelnek a magyar nyelvben- hanem egyszerűen egybe irjuk?külön irjuk?kavarodás szép számmal megmutatkozik.azt megmosolyogtatónak tartom,hogy az első ám ronda hiba már ki lett javitva és a cikk eleje már más:)))részemről legyen elég ennyi mert kezdem már munkának venni-és az nem nagyon élvezetes ha ilyen.annak ellenére,hogy ez nem egy helyesirási blog attól még egy kicsit lehetne igényesen ámde jópofán megirni.én ezt nehezményeztem,hogy ebbe a stilusba nem illik bele a durva hiba.anélkül,hogy szépelegnénk és indokolatlanul finomkodóan irnánk-amit kiröhögne mindenki.végül pedig ez nem jog hanem szabály.az egyiket ki lehet játszani a másikat vagy betartod vagy nem.pl illemjog sincs csak illemszabály mint ebben az esetben a helyesirásnál is.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.11.26. 11:11:53

@Hetero Sapiens: Igen van különbség. A sima sertések zsírjában olyan (rossz) koleszterin van amire a szervezetnek nincs szüksége. Ez úgy jelentkezik, hogy ha ebből megeszel egy zsíros burgert még órákkal utána is fogod érezni a gyomrodban és küzdeni fogsz vele, erős böfögések közepette. Ezért isznak a népek annyi pálinkát zsíros dolgokhoz, segíti az emésztést :)
A mangalica zsírjában jó koleszterin van, ez miatt nem terheli meg annyira a gyomrot, nem fogod órák után is azt érezni, hogy küzdesz vele és a kellemetlen büfi is elmarad. Nem mellesleg az ízében is van különbség.

Hetero Sapiens 2012.11.27. 12:45:43

@jEnci:
Köszönöm a választ.
Érdekesen hangzik, utánanézek, sőt ki is fogom próbálni.

Hetero Sapiens 2012.11.27. 12:50:58

@vörösbor:
Na "cimbora"!
Látom, annyi észt osztottál már széjjel, hogy neked nem is maradt semennyi se. Ha nem írod nagybetűvel a kreténséget, attól az még az marad.
Ráadásul hozzámszóltadban vétettél pár "súlyos" stilisztikai-, vessző-, és egyéb hibát. Legközelebb olvasd át még egyszer, tulok.
maradtam tisztelet nélkül.
Bocs az offért, részemről befejeztem a trolletetést.

pszichonauta 2013.02.19. 10:24:19

Basszus, és én kb. fél évig mentem el minden héten előtte, de nem tudtam, hogy ilyen finomságokat lehet ott kapni. Viszont mindig azzal poénkodtam, hogy bedobok egy kis sertéshúst a kajáldával szemközti mecsetbe

C4rmin3 2013.06.18. 14:57:58

UPDATE:
1. Az új nyitvatartás értelmében sajnos (23h helyett!!!) hétfőtől szombatig minden nap 19h-kor bezárnak...

2. Megváltozott a buci/zsemle amiben adják a "100x jobb" szendvicset valamint a ház hambiját is. A régi ciabatta-jellegű kenyér nem ázott szét a majonéztől/ketchuptól cafatokra, a jelenleg használt puha házi buci pedig pillanatok alatt szétesik. Ez nemhogy finomabb/jobb, de egyenesen idegesítő és szerintem sokat ront az étel színvonalán és fogyszthatóságán.
süti beállítások módosítása