Ha egy óriási szőrös malacba botlunk a Bartók Béla úton, akkor ne lepődjünk meg, és ami még fontosabb, ne hívjuk az erdészeket, hogy már megint leszökött a coca a hegyekből: ez a lény a bel-budai ikonja a finom sertéskedésnek - és nem, nem fogjuk leírni, hogy disznóságoknak. Na tessék, mégis leírtuk. Annyi biztos, hogy ritkán tesztelek olyan minőségi burgert, ami sertésből van, de a rovat 30. írásaként úgy gondoltam befér egy kis különlegesség, szóval fogadjátok sok szeretettel!
Belépve a helyszínre elég nagy, kétszintes tér fogad, jobbra a rendelésfelvétel, balra az italospult középen elülre pedig a boltrészleg és asztalok, csakúgy, mint felül. A készséges pincérhölgyek azonnal ide is adják az étlapot, úgyhogy felelősségteljesen tudjuk leadni a rendelést, majd felmenni az emeletre, ahol szintén minden úgy van berendezve, mintha a malackedvelő vidéki nagybácsi házába tértünk volna be: mangalica, malachoz kapcsolódó igazi, vagy mű részek, de voltak könyvek, és savanyúságok is. Italválasztékot tekintve jó pont, hogy lehet kérni nagy pohár szódát, igazi szikvízből, valamint házi limonádét is.
Olyan 20-25 perccel a rendelés leadása után megérkeztek a szendvicsek, az egyik egy Cézár, a másik pedig a "100* jobb mint a" nevet viseli, melynek csak az angol leírásából derül ki, hogy valójában ez egy Giant Mangalitsa burger. Hát jó.
Mindkettő egy hatalmas, félbevágott, olívás ciabatta-ban érkezik, és bár elsőnek nem néz ki olyan nagynak, ne aggódjunk, van benne anyag, én legalábbis nem maradtam éhes utána. A Cézárral kezdeném, ebben grillezett mangalicajava volt, jégsalátával, és egy fantasztikus, mézes jellegű öntettel, szóval ez is igazán jó találatnak bizonyult.
A burger tartalmazott egyrészt egy 20 dekás, finom húspogácsát, és szerintem itt elértük a tetejét a sertésburgernek, mert nem hiszem, hogy ennél finomabbat ki lehet hozni szegény állatból. Nekem amúgy úgy tűnt, mintha több különböző húsfajtából lett volna nem túl homogénen összegyúrva a pogácsa, mert az egyes különálló darabok néha elválni tűntek, főleg, amikor késsel-villával ettem. Apropó, ha már itt tartunk, a tányérok csak akkor értek bármit, amikor a szendvics még egyben volt, de annak nagysága miatt harapni azt elég nehézkes lett volna, szóval szétszedtük, de úgy meg nem fértünk el; így kellett bevonni az étkezésbe az evőeszközökhöz hozott fadeszkát is.
A ciabatta tökéletes volt, friss, ropogós, pont a megfelelő sűrűségő, és kicsit talán pirított is, rajta a pikáns paprikás szósszal; valamint benne a káposztasalátával, amit én először úgy értelmeztem, hogy külön lesz hozzá (ha már "és"-sel volt írva), de valójában túl sok köze a klasszikus coleslaw-hoz nem volt, így benne a szendvicsben meg főleg nem.
Fizetni a végén lenn lehetett úgyszintén, ahol meg is tudtuk kóstolni a szintén megvásárolható Chocolitza mangalicás csokit - kellemes, zsíros íze van, de valóban nem feltétlen jönnék rá, hogy töpörtyű van benne, ha nem mondják. Az árakat tekintve a szendvicsek 990-től 1390-ig tartanak, de kaphatók még saláták, valamint meleg ételek is (előbbiek teteje 1100 utóbbiaké 1690). Egy negatívum még, hogy mivel minden egy térben van a sülő hús illata itt is tökéletesen beleissza magát a ruhánkba, hiába is üljünk fizikailag a grilltől a lehető legtávolabb, de ezen felül sem minőségi, sem mennyiségi problémánk nem lehet a Mangalica Húspatikával - egy régi hiányosságot pótoltunk be ezzel, és csak ajánlani tudom mindenkinek.
Adatlap
Nyitvatartás:8-24
Cím: 1111, Bartók Béla út 50.
Honlap: http://www.huspatika.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/huspatika
Telefon / asztalfoglalás: (1) 782 4166
4sq: http://goo.gl/mBEhc