Burger Blog

A legjobb barbecue szósz, amit valaha készítettem + recept!

2020. június 05. Jancsa Jani

Egy jó barbecue szósz készítése örök feladat, mindig lehet variálni, újabb ízeket kipróbálni, dolgokat hozzáadni. Azt hiszem a 2020-as évnek össze kell szednie magát, mert ez a verzió elég brutális lett!

2020-05-19_20_52_36-1.jpg

Összetevők:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokahagyma
  • 50 ml napraforgó olaj
  • 400 g darabolt paradicsomkonzerv
  • 75 ml almaecet
  • 1 ek worcestershire szósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 50 g angol mustár
  • 1 ek kakaó
  • 1 ek folyékony füst
  • 1 ek 2:1 arányú só:tört színesbors keverék
  • 2 ek barbecue rub
  • 1 l alapé

Receptúra:

Az apróra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát alacsony lángon egy kevés olajon dinsztelni kezdjük.

2020-05-19_18_47_29.jpg

Hozzáadjuk a jó minőségű paradicsomkonzervet - a kockázott a legjobb, lehet egyben is, de akkor szét kell vagdosnunk a fakanállal.

2020-05-19_18_59_22-1.jpg

Hozzáadjuk az ecetet, a worcestert, a szójaszószt, a mustárt és a cukrozatlan kakaót, valamint a folyékony füstöt. Ha valamiből kicsit eltérő van (másmilyen mustár, vagy nincs füst), ne aggódjunk, anélkül is működni fog.

2020-05-19_19_04_57-1.jpg

Én még korábban csináltam sütésekhez egy só/bors keveréket, ehhez nagyobb, de nem nagyszemű sót, illetve tört színesborsot használtam, ha ez nincs, akkor 2 evőkanál só, 1 evőkanál bors jó lesz.

2020-05-19_19_05_46-1.jpg

Barbecue rubnak a Szeged Suncity Pork Rubot használtam, de mindenki nyugodtan menjen rá arra, amit talál.

2020-05-19_19_07_14-1.jpg

Legvégül - és ez a recept talán legfontosabb része - vízzel is fel lehetne önteni, de én most a Hortobágy Angus, 1 literes fagyasztott marhaalaplevét használtam - róluk már írtam korábban egy burger kapcsán is, de visszatérő vendégei az ország legnagyobb burgeres Facebook csoportjának is. 

2020-05-19_19_09_43-1.jpg

2020-05-19_19_09_53-1.jpg

Körülbelül 1 óráig zubogtattam magas lángon, időnként megkavarva - én olyan 6.5 decire redukáltam vissza, de ez utána még sűrűsödött, szóval mindenki a maga ízlése szerint készítse, valamint fontos, hogy a végén még kóstoljunk rá, hogy kell-e valamit utóízesíteni.

2020-05-19_20_32_56-1.jpg

2020-05-19_20_36_15-1.jpg

Számomra ez a bbq szósz a “marha jó” definíciója - nagyon tömény, karakteres, mondhatjuk, hogy felnőttes, maszkulin ízvilág. Mindig izgalmas kaland egy szószt elkészíteni, meg aztán elfogyasztani is, szóval bíztatnék mindenkit, hogy keresse meg a saját verzióját, akár ezen recept alapján elindulva is!

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr6615741664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.