Már valamilyen szinten megszokott dolog, hogy ha jön az ősz, akkor jön egy kis felújítás, valamint egy megújított étlap is a Kandallóban. Idén sem volt ez másképp, és egy jó hangulatú tejfakasztóval egybekötött estén le is kóstoltuk a friss tételeket a menüről. FIGYELEM: hosszú, grafikus és mindenre kiterjedő írás lesz, aki éhes, magára vessen!
Mielőtt még belemennénk a kaják fejtegetésébe, gyorsan ittunk valamit, amit ugye még mindig elég széleskörűen tudunk: egyrészt ott a 16karos polip sörcsap (arról például a Horizont féle nagyon gyümölcsös Fruit Run IPA tudna mesélni, melynek 1/5-e guava és maracuja), de a bor és a whiskey-kínálat is nagyon rendben van.
Az ételek ügyéért pedig még mindig az a Környei Ernő felel, akit már az elmúlt években is megismerhettünk, már csak itt a blogon olvasva is - na, hát ebben az évben a régi dolgokon is csiszolt egy kicsit, hogy még magasabb szinten menjenek az ételek, és az új burgerekkel kiegészülve teljes legyen az étlap, szóval ennyi bevezető pont elég, nézzük végre, hogy miket is ettünk.
Kezdésnek ugye egy jó kis paraszttál sose rossz - ez jelen esetben friss házi kenyérrel került feltálalásra libazsír, padlizsánkrém és nyúlmájpástétom formájában a megszokott kolbász, sonka és zöldségek mellé - tisztességes kezdés, annyi szent, csak már itt vissza kellett magamat fogni, hogy ne tunkoljam ki a világot is.
Ezután érkezett az első burger, amely a The American nevet viseli. Ez gyakorlatilag két fokot visszalépett, de véletlenül sem minőségben, inkább csak a megszokott komplexitásból vesz vissza, ugyanis megy bele Angus hús, cheddar, savanyú ubi, lilahagyma, ketchup, mustár; és mindez egy vajas burgonyás buciban került tálalásra. Egyszerű, de ütős sajtburger - talán így lehetne a legjobban jellemezni.
Utána következett a Chef's burger névre keresztelt darab.. Ebben a hús+zsemle megegyezett az előzővel, és ezen felül ment még bele egy jófajta cheddar sajtszósz, római sali, paradicsom, egy intenzíven viszkis öntet, feketebors-szósz, valamint egy jó adag lyoni hagyma. Ebben leginkább a füstös-viszkis vonal dominált, rengeteg textúrával - szerettük.
A bolondozás kezdett hatalmas méreteket ölteni, mivel a következő burger a Black Bagel volt, és ezzel több ponton is átcsaptunk a gourmet vonalra. Egyrészt FEKETE, másrészt BAGEL, te jó isten, mi történik itt?! Ebbe ment egy jófajta Angus húspogácsa, snidlinges krémsajt, zöldségek, marinált lilahagyma, egy csilis gouda, valamint tükörtojás. Fura színű, kellemesen szaftos, karakteres, ízes burger - na, ezt is kötelező megkóstolni én azt mondom.
Köret téren a már jól ismert steakburgonya jött, valamint mellé pár régi-új szósz: egyrészt volt a chipotle mayo, másrészt egy kis tuningolt feketeborsos öntet, harmadrészt pedig a ház remuládja is bemutatásra került, mindenki nagy örömére.
Ennyinél nem állt meg a dolog, és kikerült az asztalra egy Onion & Poppers mártogatóstál is - duplán pankóba panírozott mindkettő, előbbi ugye hagymakarikát takar, utóbbi pedig jalapeno paprikát, sajttal töltve. Mindkettővel meg lehet engem kilóra venni, ez meg ráadásul mennyei volt, sokat nem kell magyarázni.
Természetesen a desszert sem maradhatott el a végéről, még akkor sem, ha már senki sem bírt enni: ez a klasszik brownie, kívül ropog, belül puha, vaníliafagyival tálalva, ahogyan azt kell.
Bár szerintem ez alapján a leírás alapján nyilvánvaló, a Kandalló idén sem engedte el a gyeplőt, és bőven hozott annyi frissítést, hogy a folyamatosan változó jó sörök mellett érdemes legyen akár többször is ellátogatni ebbe a jeles műintézménybe; sőt, majdhogynem kötelezően ajánlott!
FIGYELEM: AZ ÚJ ÉTLAP OKTÓBER 2-TŐL ÉRHETŐ EL!
Elérhetőség: https://www.facebook.com/KandalloKezmuvesPub/