Burger Blog

Ezt imádni fogod: Smashed libamájas burger + recept

2020. január 22. Jancsa Jani

A Burger Blog 2020-ban is robog tovább, ennek pedig az idei első állomása egy laza recept lesz, ahol is az új kedvenc technikámat ötvözöm egy a nevemhez lemoshatatlanul kapcsolodó klasszikussal!

2019-11-24_12_03_19.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 darab hamburgerzsömle
  • 480 g darált marhahús
  • 4 szelet gouda sajt
  • 200 g hízott liba vagy kacsamáj
  • 80 g rukkola

A karamellizált hagymához:

  • 300 g kockázott vöröshagyma
  • 50 g barna cukor
  • 50 g balzsamecet
  • Só-bors-pirospaprika 20-7,5-2,5 g arányban
  • 1 dl fehérbor

A szószhoz:

  • 150 g majonéz
  • 1 tk füstölt só
  • 1 ek szarvasgombás olívaolaj

2019-11-24_10_48_34.jpg

A majonézhez hozzákeverjük a füstölt sót (kulináris boltok / Ikea / Maldon) és a szarvasgombás olívaolajat - utóbbiból adhatunk hozzá többet is, ha szeretnénk.

2019-11-24_10_49_22-1.jpg

Kíváncsi vagy burgeres hírekre, infókra, szeretnél egy jót dumálni a többi Burgerimádóval, vagy csak nem akarsz lemaradni a legfrissebb postokról? Csatlakozz a Burgerimádók Társaságához

2019-11-24_10_50_15.jpg

A hagymát egy lábosban, kevés olajon feldobjuk a tűzhelyre, vagy a grillre (én egy Landmann Big Kamado-t használtam, de bármi jó), lesózzuk, és szépen lassan elrotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a bort, elforraljuk róla, és jöhetnek a fűszerek, a balzsamecet és a cukor. További 20-30 percig főzzük alacsony lángon (jelen esetben lecsukott grill tetővel), időnként átkeverjük, ha szükséges, állítunk az ízeken (sav-cukor arány).

2019-11-24_11_57_55.jpg

A májakat szép szeletekre vágjuk, ha szükséges, az inakat távolítsuk el (itt nem jó, ha inasba vágjuk), majd grillezzük meg mindkét oldalán. Én ehhez beszereztem egy öntött vas kis mobil sütőfelületet, ez gyönyörűen átmelegszik a tűzön, és lehet vele műveleteket végrehajtani.

2019-11-24_11_39_32.jpg

Miután megvan, ezeken a zsírokon pirítsuk meg a félbevágott zsömléket. Nálam most ez házi burgonyás verzió volt, de bármi jó lehet, egyedül az a lényeg, hogy ha lehet, 100 grammnál ne legyen több.

2019-11-24_11_53_09.jpg

Darabonként 60 gramm húsból kis gömböket formálok, ebből körönként kettő megy fel az igen forró (yes, hot) sütőfelületre, fölé teszek egy sütőpapír kockát, hogy ne ragadjon, és egy nagy lenyomóval szétnyomom (innen is a név: smashed) őket a forró felületen, hogy vékonyak legyenek, és az aljuk elkezdjen ropogósodni (meg persze mehet rá kis só bors is).

2019-11-24_11_53_54.jpg

Ebből olyan 45-60 másodperc múlva elég, ekkor egy spatulával szögben felkaparom őket (hogy a letapadt részek se vesszenek el), átfordítom (só-bors), és teszek rájuk 1-1 szelet sajt, majd az egyiket rárakom a másikra, és még ugyanennyi ideig hagyom őket sülni. Fontos: a jó smashed burger szaftos, nem száraz, ha túlsült, legközelebb ne hagyjuk ennyi ideig fenn!

2019-11-24_11_59_56.jpg

Legvégül összerakjuk a burgereket: a pirult zsömléket megkenjük a füstölt majonézzel, erre kerül egy marék rukkola, rá a dupla hús, a karamellizált hagyma és a máj.

2019-11-24_12_03_55.jpg

Elismerések bezsebelve, mi pedig kezdjük érezni, hogy 2020 a Smashed burger éve lesz (emlékezz, hol olvastál róla először!)

2019-11-24_12_05_25.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr1615420546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.