Burger Blog

BpBurger (234) - Vegan Love

2018. február 07. Jancsa Jani

Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hány jó vega burgert ettem idáig, nemhogy vegán legyen, tehát semmilyen állati eredetű dolgot ne is tartalmazzon. Most azonban megtört a jég, mivel ellátogattam Budapest minden túlzás nélkül állíthatom, piacvezető vegán street food helyére, hogy a legjobbnál nézzem meg, hogy áll a műfaj.

2018-01-18_10_52_49.jpg

Tudni kell a tulajdonosokról, Lilláról és Petiről, hogy ők alkották meg a Magicet, amiről mesélnem nem kell, majd ugyanezzel a tűzzel és innovációval csinálják most ezt a műfajt is. A hely amúgy a Bartók Bélán van, szép zöld beltérrel, és ami a legjobb, hogy úgy egyáltalán nincs kajaszag - hiszen nem sül hús!

2018-01-18_10_53_31.jpg

2018-01-18_10_11_07.jpg

Ennek a szellemében bele is néztem pár dologba, kezdésnek egy jó barbecue tofu steak burgerbe. A lelke ennek a burgernek egy füstölt, bbq szószban pácolt tofuszelet, melyet aztán meggrilleznek. Ez megy bele a tönköly tökmagos buciba, illetve előtte még egy szelet füstölt növényi sajt. Ezenfelül bébispenót, paradicsom, vegán aioli illetve sült hagyma gazdagítja még az összeállítást.

2018-01-18_10_52_41.jpg

Na most a helyzet a következő: ez egy jó cucc. Nem lehet hasonlítgatni a marhahúshoz, mert nem olyan, és ráadásul mivel a húspótlók nem szaftosak, azt külön kell pótolni mindig, szószokkal. DE! Ez itt tökéletesen sikerült, az ízek pedig totál dominálnak az állag felett, azaz egy baromi jó ízvilágú burgerhez van szerencsénk, a fokhagymás veganéz krémes, a hagyma ropogós, a szósz füstös, és teljesen rendben van a dolog.

2018-01-18_11_07_19.jpg

A burger megvolt, jöhet egy hot-dog, benne pedig virsli helyett tofu. A Mexikóira esett a voksom, melyben a klasszikus ízvilág jelenik meg: a csípősség jegyében jalapeno salsa, korianderes guacamole, tortillachips, növényi cheddar (amelyben az a vicc, hogy semmivel se rosszabb, mint egy közepes minőségű valódi cheddar), és még egy pikáns füstölt paprikás szósz is helyet kapott.

2018-01-18_11_00_13.jpg

2018-01-18_11_00_22.jpg

A virslire is igaz, mint a sajtra, hogy nem feltétlenül tudod megmondani, hogy akkor ez most egy rosszabb húsos virsli, vagy mi - a bőréből fakadó roppanósság ugye természetszerűleg hiányozni fog, de ízre, állagra amúgy rendben van, már csak azért is, mert a rengeteg feltét megint olyan szaftossági őskáoszt rendez, hogy nincs is időnk gondolkodni.

2018-01-18_11_07_03.jpg

A fogások között csak úgy az íze kedvéért kóstoltam egy kis vegán rántott csirkét is (gyengébb idegzetű olvasóink itt tépik le a függönyt), ami szejtánból készül, viszont a panírja olyan szinten elviszi a balhét, hogy lehetne akár papír is benne, boldogan ennéd, komolyan mondom.

2018-01-18_11_05_07.jpg

Legvégül pedig jött egy olyan fogás, melynél meg nem mondanám, hogy nincs benne állat: vegán mac & cheese. Tojásmentes tészta, növényi tejföl, növényi sajtszósz, és vegán bacon.

2018-01-18_11_03_00.jpg

Gyerekek, ismertek engem, de a vegán bacon besírtok, olyan jó. Rizslap az alapja, olajban kisütve, fűszerezve - kötelező megkóstolni, mert basz! A kaja többi összetevője is nagyon rendben van, de érdemes nem elfeledni, hogy bár ugyanolyan kalóriadús lehet, mint a nem vegán társa, viszont ízben tökéletesen egyben volt az egész.

2018-01-18_11_03_09.jpg

Árügyileg a burger 1590, a hot-dog 1690, a mac & cheese pedig egy ezres. A Vegan Love bizony erősen mutatja, hogy még a húsimádóknak is lehet húsnélküli kaját úgy mutatni, hogy szeressék, és nem utolsósorban pedig mindig jó érzés, ha megkíméljük az állatokat és a környezetünket az étkezésünk kapcsán, szóval nagy respekt nekik, ti meg menjetek el, és próbáljátok ki őket!

Elérhetőség: https://www.facebook.com/veganlovestreetfood/

Cím: 1114, Bartók Béla út 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr3813633500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.07. 09:55:24

Miért nincs a vegákban és a vegánokban semmi kreativitás, amikor ételekről van szó? Nevetséges, hogy állandóan húsos ételeket utánoznak. Ha nem akar húst enni, miért akar burgert készíteni?
A növényi sajt és a szójás húsutánzat a gasztronómia alja. Miért csak a neves éttermek húsevő séfjei tudnak új vegán ételeket kitalálni?

Gabor Jeges 2018.02.07. 16:54:59

@Étteremkritikus: Gondolom azért, mert ez street food, és annak eleme a hamburger meg a hotdog. Többfajta vegetáriánus, vegán létezik. Van olyan is, amelyik szereti a hús ízét, mert arra szocializálódott, de nem akar az állatok rovására élvezkedni. Vannak olyanok is, akik nem ragaszkodnak a hús ízéhez, és teljesen más okból vegánok, ők teljesen más ételeket készítenek.
A jó éttermek séfjei valóban tudnak jó vegán ételeket készíteni, de nem elit helyen csak a sült krumpli rántott gomba, tartár-ig terjed a kreativitás, miközben ugyanaz a szakács a húsételekhez sokszor olyan növényi köreteket produkál, hogy önálló vegán ételek lehetnének. De az agyát köti a rántott gomba.

commentes nikk 2018.02.07. 16:55:02

Én sem értem, hogy értelme a húsutánzó húsmentes ételeknek? Vegán rántott csirke, vegán bacon, vegán marhahús, ezek teljesen agyament ötletek, hiszen ha nem vagyok hajlandó húst enni, akkor miért jó, ha húsnak kinéző, húst utánzó ételeket eszek?

Emily Cave 2018.02.07. 16:55:03

De, pedig nagyon kreatív dolog vannan vegán fronton is. Csak hát nincs új a Nap alatt: vannak ízek és formák, amelyek húsos ételeknél is megvannak. De ha arra gondolok, milyen fűszereket használ egy átlag húsevő Magyarországon, és milyeneket egy vegán, máris jól látszik a különbség, mennyivel változatosabban és bátrabban használja a fűszereket egy növényevő. Egyébként meg szerintem elég kreatív dolog szójababból tofut készíteni, vagy sikérből szejtánt gyártani. De készítik már borsófehérjéből is, zöldségekből burgereket stb.
Csak ne akadjon meg az ember a rántott karfiolnál.

FF 2018.02.07. 16:55:07

Ha szejtánból készül, akkor az nem rántott csirke. Az rántott szejtán.

Attilajukkaja 2018.02.07. 16:55:09

@Étteremkritikus:
" Ha nem akar húst enni, miért akar burgert készíteni?"
Ne nevezd burgernek, és máris helyben vagy. Csak egy tofus szendvics burger stílusban. :o)

Attilajukkaja 2018.02.07. 17:05:18

@Emily Cave:
"ha arra gondolok, milyen fűszereket használ egy átlag húsevő Magyarországon, és milyeneket egy vegán, máris jól látszik a különbség, mennyivel változatosabban és bátrabban használja a fűszereket egy növényevő. Egyébként meg szerintem elég kreatív dolog szójababból tofut készíteni, vagy sikérből szejtánt gyártani."
Nagyon egyetértek! A vegetáriánus konyha sokkal kreatívabb és gazdagabb ízekben, mint a húsos.

komolytalan samu 2018.02.07. 23:14:35

"...a vegán bacon besírtok, olyan jó. Rizslap az alapja, olajban kisütve, fűszerezve - kötelező megkóstolni"

Van egy fogadásom, olaj helyett szalonnazsírban sütötték :DDDD