Miskolc legmenőbb craft főzdéjében eléggé megszaladtak a dolgok mostanság: új kreatív séf érkezett, és összehoztak egy olyat, amit itthon még senkinek sem sikerült: viszkishordóban érleltek egy jófajta sört. A blog címe azonban még mindig burger, szóval nézzük meg, mit hozott az új étlap ezzel kapcsolatban!
Azért nem lehet elmenni szó nélkül az új folyékony kenyér mellett sem, így arról is írnék pár keresetlen szót. Az Angel's Ser a Jameson Caskmates sorozatban született meg, ami nem más, mint minden ország egy ikonikus sörfőzdéjével létrehozott egyedi kollaboráció. A sör egy hordóban érlelt világos Pale Ale, melyet bourbon hordóban pezsgőélesztővel erjesztettek, és egy kis tokaji mustot is adtak hozzá.
A cuccból nem készült olyan sok, azt hiszem olyan 2000 liter, szóval egy igazi különlegességgel állunk szemben - ízre pedig egészen egyszerűen zseniálisan komplex, megvan benne a szőlő aromája, a pezsgés, és a viszkis befejezés.
Tipikusan az, amelynél minden korty ad valami újat, és lehet benne találni meglepetést, szóval ha bárki rá tudja tenni a kezét, annak erősen ajánlom.
Szóval ennek a sörnek volt a bemutatója, rengeteg helyi nedűvel (nekem perpill a sütőtökös volt a kedvencem) meg viszkivel, szóval a jó hangulat megalapozott volt, de abban is biztosak voltunk, hogy ha nem akarunk idő előtt megpördülni, akkor kell a kaja.
A megújult étlapon (melyet Pataky Péter séf rakott össze) rengeteg izgalmas kaját láttam, és bár előételnek a keleméri bárány mindig egy jó választás, a sörtésztában sült békacombot és a rántott libazúzát nem tudtam kihagyni. Igen, jól olvassátok, és azt gondolom ez igen bátor vállalás volna még Pesten is, nemhogy így Borsod közepén egy söröző éttermében.
A koncepció amúgy teljesen jópofa, a zúza olyan, amilyennek lennie kell egy jó belsőségnek, a békacomb pedig remek geg, egyedül ami kényelmetlen volt, az a csontok kiszedegetése, de mondjuk ez lehet privát nyomor nyálam. A kétfajta tunkolós (csiliszósz és majonéz), valamint a csónakburgonya pedig kiváló köretéül szolgáltak a húsoknak.
A főételekről csak egy mondat, még a burger előtt: van itt pelmenyi, marhapite, csülök, toad in the hole püski kajbásszal, valamint a legendás borda is megmaradt (ez valahogy a későbbiekben ki is kérődött, nem emlékszem már ugyan hogyan, de még mindig mennyei volt). A burgerek még tovább egyszerűsödtek, volt egy sima, meg egy dupla - ha ez így folytatódik, lassan nem lesz miért jönnöm, amit azért sajnálnék.
A zsömle kellemes, harapható szerkezetű pirított darab, a belseje pedig rejt minden földi jót. A szuperül (ámde ízlésemnek kicsit túl) sült marhahúspogácsára került cheddar, ropogós bacon, valamint egy jó adag lyoni hagyma, ami személyes kedvencem.
Erre ment egy besütött tükörtojás, meg az a frankó, kicsit remuládra emlékeztető házi szósz, amiből kaptunk mellé is, tunkolási a jelleggel, a már ismertetett csónakburgonyához. Ez bizony egy korrekt alapburger, amelynek minden íze és összetevője tökéletesen a helyén volt.
Az előétel 2490, a burger pedig 1990 a Zip's-ben, a sörök pedig pont annyi, amennyit megiszunk belőle. Ha Pestről jövünk, érdemes minimum egy éjszakát foglalni valahol odalenn, de ha az estét előtte itt töltjük, azt biztosan nem fogjuk megbánni!