Burger Blog

BpBurger (51) - Opus Jazz Club

2013. április 30. Jancsa Jani

Az Opus Jazz Club egy igazán sokszínű hely, lehet menni hamburgert enni, koncertet hallgatni, vagy éppen smart foodot menüzni - erről már írtam is, ha érdekel, itt megtaláljátok. Most jön azonban az, amire mindenki várt: kiderül, hogy milyen az a híres Fine Burger!

2013-04-19 19.03.14.jpg

Az étlapon, mely amúgy egy falapszerűségen érkezik az asztalhoz, kilencféle burger található, mind más és más, sőt, még lényegében sem találunk hasonlót egymáshoz. Amíg eldöntöm, melyiket fogom választani, rendelek egy jófajta epres limonádét, ami egyrészt most szezonális, másrészt nem szirupos, hanem valódi gyümölcsös, és ez érződik minden egyes kortyában.

2013-04-19 20.45.07.jpg

2013-04-19 19.05.04.jpg

A helyszínről már leírtam szinte mindent a fentebb említett postban, most csak annyit tennék hozzá, hogy a kiszolgálás minősége és informativitása is remek; valamint, hogy bár csak a próbán voltam ott, időnként a zene már ilyenkor is olyan hangos volt, hogy alig hallottuk egymást, szóval ha beszélgetős randit szeretnétek, akkor érdemes figyelni a programra, különben marad a jelnyelv party.

2013-04-19 20.44.28.jpg

Visszatérve a burgerekre, kértünk egy hátszínburgert libamájjal, valamint egy kacsaburgert. A honlapon már korábban kiszúrtam, hogy az Opus úgy hirdeti magát, mint az ország első Fine Burgerezője, és nem tudtam nem megérdeklődni, hogy akkor mi is ez valójában. Nos, a fine burger nem más, mint amiért eddig éltél, csak nem tudtál róla. A fine burger nem egy szendvics, hanem az élet, egy nagy deszkán tálalva. A fine burger nem a vacsorád, hanem egy ajtó, melyen keresztül hazatérsz. Na jó, ezeket igazából én találtam ki, úgyhogy nézzük, mi is ez valójában.

2013-04-19 19.57.50.jpg

 A fine burgerekre jellemző egyrészt, hogy minden alkatrészük házilag készül, lenn a konyhán még élő szárnyas és lábasjószágok is vannak, valamint a gabona is ott lengedezik (se). A hús 15 dekás mindegyikben, és a séf Ferencz Gábor (akivel sikerült pár szót is váltanom, és komolyan mondom, embert én még nem hallottam a zseniális minőségű burgeréről ilyen szerényen beszélni) külön odafigyelt arra, hogy minden tálon legyen valami plusz, amivel azt egyedivé teszi. Mindemellett azért láthatjuk, hogy milyen hosszú utat tett meg a street food az utcáról, mire beért egy jazzklub közönsége közé, egészen New Orleans fless.

2013-04-19 19.59.23.jpg

Végül megérkeztek a deszkák (nem poénból írtam ezt fentebb), és már amikor ránéztem, éreztem hogy ez nem lesz egyszerű. Mindkét burger egyedileg logózott papírban érkezett, a marha mellé petrezselymes jellegű steakburgonya járt, kétfajta mártogatóssal, és salátával, míg a kacsaburger gnocchival, lilakáposztával és paradicsom relish-sel érkezett. Szerencsére itt a tálalás nem holmi hú-de-trendi önigazolás miatt van így, hanem tényleg előzetes felmérés előzte meg a dolgot, sőt, még ha szétbontjuk a szendvicset, és disznó módjára nekiállunk turkálni benne, akkor is bőven elférünk, és nem kell a szalvétatartóba is kaját pakolnunk, hogy mindennek legyen helye.

2013-04-19 19.59.56.jpg

Kezdem az utóbbival: ugye azt már észrevehettük a leírásból is, hogy ez a klasszikus kacsafogás újradefiniálása egy burgeren belül: az eszméletlen mennyiségű lilakáposzta, és a köretként igen jól funkcionáló gnocchi biztosította azt, hogy ez bizony egyáltalán nem egy megszokott, unalmas, szerda délutáni burger.

2013-04-19 19.58.19.jpg

Kacsát most ettem először burgerben, de nagyon finom, ízletes volt minden egyes falat belőle. Arra figyeljetek, hogyha nem dekonstrukcionáljátok (van ilyen szó egyáltalán?), akkor előfordulhat, hogy a káposzta kicsit elnyomja a többit, én legalábbis így jártam vele. A köret zseniális, ezt már említettem, a kétfajta mártogató (a másik a házi ketchup, ami default mindegyikhez) is remek, szóval idáig háj fájv.

2013-04-19 19.58.09.jpg

A marhaburgerben a tréfa már ott elkezdődött, hogy (nem egyedülállóan a burgerek között) a hús nem darálva, hanem szeletelve volt. Erre természetesen nekem is rá kellett kérdeznem, hogy ezt mégis hogyan, mire az volt a válasz, hogy mivel a hús minőségi, inkább így akarták láttatni, nem csak daráltként, amiben ugye bármi lehet. Tetszik maga a koncepció, noha az tényleg fura volt, hogy egy hambiban nem húspogácsával találkozunk.

2013-04-19 20.09.19.jpg

Ha ezen túltettük magunkat, és beleharapunk, akkor jön az első meglepetés, ugyanis a zsemle tökéletes. 10/10 pont, 100%, 5*. Az állaga pont a megfelelő, eszméletlenül ropogós, és mégsem száraz, se nem túlpirított. Én itt a tökéletes buci keresését le is zárnám, ugyanis ennél jobbal egyszerűen nem hinném, hogy találkozni fogok. Tényleg, nincsenek szavak.

2013-04-19 20.11.13.jpg

A hús átsütését közepesre kértem, mi másra, és ezt sikerült is így prezentálni, szóval +1 az érlelt hátszínnek, minden szempontból. A fedlapon belül pihent két szelet máj, és az egész még egy löttyintésnyi jus-vel is meg volt lepve, így kapott egy kicsit komolyabb boros-kesernyésebb jellegű felhangot az egész szendvics, ami csak jót tett neki.

2013-04-19 19.59.12.jpg

A szendvicsben ezeken felül volt még paradicsom és saláta is, pont a megfelelő mennyiségben, hogy könnyítsenek kicsit az összhatáson, csakúgy, mint a hozzáadott saláta itt is. A steak krumpli engem inkább egy serpenyősre emlékeztetett, és bár ez is nagyon jó volt, az én ízlésem elbírt volna még egy kicsivel erősebb fűszerezést, és átpirítást is. A másik mártogatós itt egy savanykásabb jellegű gribich mártás volt, amiről bevallom, én is most hallottam először, és bár nem volt ez sem rossz, egyelőre nem vált a kedvencemmé.

2013-04-19 19.58.29.jpg

A vacsora végeztével sikerült a konyhába is bepillantanunk, ami egyrészt szép nagy volt, másrészt pedig hihetetlenül jól felszerelt, úgyhogy ki is élveztem a kukkolást, aminek aztán sajnos hamar vége szakadt, de mint a Kormányzó Úr, lehet mi is visszatérünk még...

2013-04-19 20.43.07.jpg

Külön tetszett a helyben, hogy mindenre elég nagy figyelmet fordítanak, a vacsi után még egy kis kérdőívet is kitölthetünk, hogy mi tetszett és mi nem, valamint a visszajelzéseket is igen komolyan veszik, és ha megalapozott, akkor megvan az a döntéshozói szabadság, hogy akár azonnal változtatnak is, ami egy ilyen gyorsan pörgő környezetben igencsak jó pontnak tűnik.

2013-04-19 20.31.51.jpg

Az árakról szólva már most mondom, hogy ez nem az olcsó kategória, viszont aki kommentben ezért rinyál, azt egy idő után törölni fogom, mert ez nem erről szól, ha nem tetszik, mennyibe kerül, akkor sem kell ám ideírni. Szóval a Klasszik burger 2490 (ebben mondjuk csalamádé is van, amit előtte kritizáltam volna, így viszont, látva a többit, tuti ebben is van valami kis csavar), a teteje pedig a Surf & Turf angus hátszínnel, és grillezett királyrákkal hétezerért (én meg nem halhatok meg anélkül, hogy ilyet egyek majd, szóval szeptemberben van a születésnapom, csak mondom). A kettő között van még kecskesajtos, vega, meg lazacos burger is, utóbbinak például (megőrülsz!) fekete a bucija, mint a már jól ismert francia Darth Vaderes verziónak.

2013-04-19 19.02.23.jpg

Az Opus Fine Burgerei nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak, de a helyszínt, a minőséget, és a kreativitást az alapanyagokban bizony meg kell fizetni. Ha ezeket felfogtuk, és komoly az érdeklődésünk, akkor mindenképp érdemes csekkolni a helyet, mert bizony a város egyik legjobbja lett, ami pár héttel a nyitás után nem gyenge teljesítmény.

Adatlap

Nyitvatartás: 9-22 / 9-24 (H szünnap)

Cím: 1093 Mátyás utca 8

Honlap: http://www.opusjazzclub.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/opusjazzclub

Telefon / asztalfoglalás: 36-1-455-8077

4sq: http://goo.gl/iPCdV

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr875245578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilah 2013.04.30. 06:29:22

A lilakáposzta tényleg sok.
A gnocchi mennyire illet össze a burgerrel? Fura így elsőre, de végre nem szokványos, s itt talán ez a lényeg.

"10/10 pont, 100%, 5*"
Nem kell ennyi, elég az egyiket is leírni. Így is értjük. (magánvélemény)
Bár nekem a Varieté Bisztróé is tökéletes. :-)

A saláta mivel volt lelocsolva?

Lilah 2013.04.30. 06:32:25

És náluk mitől lesz fekete a buci? Nem kérdeztétek meg?

bl4ze 2013.04.30. 09:01:13

érdekes, érdekes.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.04.30. 10:32:56

@Lilah: a gnocchi baromi jól ment hozzá! színezésre általában tintahal tintát szoktak használni, hogy itt is az volt-e konkrétan, arra nem kérdeztünk rá, de sanszos

Olmen 2013.04.30. 10:54:18

Szerintem nincs olyan szó, hogy dekonstrukcionál, de szerintem informativitás sem lehet, legalábbis ebben a szövegkörnyezetben :), na ennyit a cseszegetséből, imádom a blogot.

A marhaburgernél teljesen megértem a séfet, olyan gyönyörű és ikonikus húst, mint a hátszín, bűn lenne ledarálni (mint a legjbob viszkikbe kólát önteni). A májjal turbózva viszont lehet, hogy nekem már túl nehéz lenne a dolog.

gumirocker 2013.04.30. 14:14:42

Jaj, +5 kiló már attól is hogy ránéztem.... Ember, ilyeneket csak 18-as karikával és előzőleg felugró - "Fogyókúrások ne nézzék!" - figyelmeztetésablakkal mutogass!!! Nekem ilyet (bármelyiket!) ennem kell....

2013.04.30. 15:18:32

újabb gusztustalan káposztás fércmunka

protézisesh 2013.04.30. 15:21:30

epernek szezonja MOST? Hol B+, a Körúton belül, most jelent meg az áruházakban az ízetlen marokkói szar? Kishaver, az eperpalántákat mostanában ültetik ki a földekre, a gyümölcsfák most kezdenek virágozni, a magyar eper meg kb 5-6 hét múlva KEZD érni, szóval abból te még nem ittál limonádét...

A marhás burger viszont -talán először itt a blogodon- olyan, hogy rákívántam. A kacsásra nem annyira, kár a kacsapecsenyét így elb@szni.

A burger árát meg nem burgernek kell értelmezni, hanem libamájas-hátszínes főételnek, körettel. Úgy elmegy, úgy nincs vele gond. Ha darálthúspogácsa, meg egyben összefogva harapható szendvics lett volna, akkor hangosan üvöltenék, hogy "afff@szomennyipézé'?!", de így viszonylag rendben van.

Bélabácsi 2013.04.30. 16:08:25

Hát kéremszépen: 3.190-ért legyen is fájintos az a kacsaburger, ennyiért már nem kicsit jó kétfogásos vacsit lehet enni igencsak jó éttermekben, és az mégse egy hamburger, vazz'....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.30. 16:18:21

a hely jól néz ki, de a burger képek nem győztek meg, hogy ki kéne próbálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 17:07:07

a szxeletelt husos burger koncepcioval nem ertek egyet
onnantol az nem burger
akkor eszek steaket, vagy barmi mas tenyeros marhat
de jol neznek ki amugy

vittore 2013.04.30. 17:15:28

@Lilah: A varieté után, már képről is ő lesz nekem a második favorit. Na indulás!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:30:09

amugy elnezve a kepeket
az arakat
a nagy felszolgalo egyseget / a fatablat ugye/
nem tudom miert eroltetkik a hamburger vonalat
ezek foetelek
rendes tanyeron
pl kacsasult lilakaposztaval
emmelle persze adhatnak bucit is, de nem tudom minek kell beleeroltetni a buciba egy komplett kacsat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 18:41:48

a marhat meg ilyen formaban kifejezetten nem szeretem
legyen T-Bone, vagy legyen burger
a burgert azt daralni kell, es fuszerrel osszeallitani
komolyan nem ertem
ilyen vekonyra szeletelt marhat sosem rendelnek
nekem ne lattassak, hogy minosegi a hus, azt majd en tudom, mikor eszem
legkozelebb behajtanak egy argentin marhat, hogy ebbol lesz a burgere?
amugy nem kekeckedes, lathatoan igenyes a konyha es akaja is
csak ez nem burger

Pan Modry 2013.04.30. 21:52:34

@hagyma:
Igazad van, ez nem burger, inkabb olyan mintha philly cheese steak et buciba tenned. Egyebkent en szeretem a philly xheese steak sandwicheket, csak az nem burger.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.30. 22:06:10

@Pan Modry: igy van, ez az, ez egy philly szendvics
annyi az elteres, hogy en nem szeretem
en a burgert szeretem jobban:)
vagy az igazi baszott nagy steakeket:)

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2013.04.30. 22:39:25

A fotózásra odafigyelhetnétek, mert gusztustalan konstrukciókat raktok ki.

Valamennyi poszton átível az a feeling, hogy akár jók is lehetnek az ételek, de a legrosszabb szögben/pillanatban/fényben lövitek a képeket.

verjemanyádba 2013.04.30. 22:43:07

@protézisesh: Futi-futi be egy csarnokba (pl. Lehel), Magyar eper termelőktől szinte minden pultnál:)

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.04.30. 23:21:06

@drumlin: miért, mi a baj veluk? oké, a vaku nem a legszerencsésebb, de nem is divatmajmok vagyunk, hogy Canon 5D-vel rohangásszunk, ha mondasz konkrétumot, igyekszünk javítani, de így ez kevés az üdvösséghez.... a gusztustalant meg azért enyhe túlzásnak érzem :D

Kovács László György 2013.05.01. 00:07:31

Képek alapján nemhogy az étvágyam nem jött meg, hanem még el is ment. :D Élőben nem kizárt hogy étvágygerjesztőbb.

Az a lila káposzta hihetetlen mód nem illik oda, nem illik burgerba szvsz.

protézisesh 2013.05.01. 07:58:48

@verjemanyádba: cöcö... Lehet, hogy van fóliàs, bar az eper a viragzasatol,szamitott 30-32 napon erleli be a gyumolcsot. Ha ennyit visszaszamolsz, lathatod, hogy akkor itt még hó volt, nem lehetett palántázni.. Oké, hogy a lehelen árulják, de nem harapnám megbaz ujjam, hogy nem a teszkósat csomagolták ki....

pszichonauta 2013.05.01. 13:21:49

Nagyon jól néz ki, bár valóban, a darálatlan marha nekem is egy kicsit furcsa, de hát az újítások viszik előre a gasztronómiát. Mondanám, hogy kipróbálom, viszont ezt szinte minden bejegyzésnél elmondom, és még egyikből sem lett semmi.

OFF: Sloppy Joe burgert lehet kapni vhol Budapesten?

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.05.01. 14:20:14

@pszichonauta: nem igazán tudok rola, de most hogy igy mondod, felvesszuk az egyik kovetkezo burger blog tv-n :)
süti beállítások módosítása