Hála Istennek, péntek van - sóhajtott fel Alan 1965-ben, hogy azután nem sokkal egy hasonló nevű éttermet, sőt láncot nyisson Manhattenben. Azóta eltelt majdnem hatvan év, a fehér-piros logó pedig világszerte mindenhol ismertté vált, és természetesen Budapesten is található nem egy, hanem rögtön négy egység is, általában nem is egyedül, hanem például a Sushi Planet társaságában. Mi a nyolcszögletű téren lévőben jártunk.
Este hétre volt foglalásunk, belépés után a jobb traktusba, vicces, hogy ez valami karma lehet, mivel amikor pár évvel ezelőtt itt jártunk, akkor is ugyanerre ültettek le. A hely félig van teli, inkább kisebb társaságokkal, étlapot kapunk, válasszunk. Utána eltelik vagy tíz perc, amikor felénk se néznek, de nem baj, belefér, így jut időnk körbenézni is. A belső kialakítás átmenet a klasszikus amerikai boxok és a sima asztalok között, a falon különböző poszterek és bakelitlemezek találhatóak, tetszetős.
Miután leadtuk a rendelésünket, szintén egy kisebb várakozás következett, de ekkor már folyamatosan érkeztek körénk is az emberek, gondolom "a péntek esti buli előtt ugorjunk be valami enni" részről, de turisták is jöttek szépen. Körülbelül 30-35 perccel a check-in után érkeztek meg a burgerek, név szerint a Bacon Cheeseburger és a Jack Daniels Burger.
A JD burger külön szósszal is érkezett, melybe a krumplit tudtuk tunkolni, amit amúgy nem vittek túlzásba (kb. darabra meg lehetett számolni a szendvics mellett, oké, hogy válság van, de ha már adjuk, nem lehetne kicsit többet, főleg, ha már úgyis mirelit?). Ez a szósz amúgy nagyon adta, kicsit szójás-melaszos-karamelles jellegével, és ráadásként még a szendvicsbe is jutott belőle rendesen, amelybe amúgy először beleharapva (és itt fogok a marketingtől egy óriási csicskapofont kapni, de meg tudom magyarázni) a Big Mac került az ízmemóriámba, de valószínűleg csak azért, mert abban is rengeteg saláta van, mint itt is a burger alsó részén.
A szezámos zsemle kiváló, egyedi darab, remekül lehet vele tunkolni a szószt, és ha egészben toljuk be a szendvicset, nagyjából egyensúlyban vannak az ízek is, semmi sem nyomja el a másikat. A bacon is pont jó vastagságú (tökéletes átmenet a nagyon vékony és a császárszalonna jellegű közöttt, melyekkel gyakran találkozni), és az átsütöttségével sincs gond, szinte tökéletes. A hús pedig (a leírás alapján Angus hátszín és tarja) ránézésre medium well done, elvétve bukkannak fel benne minimálisan nem teljesen átsütött részek, de ez most nem is akkora gond. Érzésre csak só és bors van ízesítésnek, valamint nagyon omlós, majdhogynem krémes, a szájban szétolvadó jellege volt minden falatnak.
A baconos sajtburger is kb. ugyanezt tudta, csak JD szósz nélkül, viszont ott valahogy jobban átjött az egész szendvicsnek a karaktere, ami a másiknál nem volt annyira elmondható - lehet ez betudható a sajtok különbözőségének, nem tudom, mert a többi összetevő tényleg ugyanaz volt nagyjából.
A mellékhelységre is bekukkantottam, ott is minden rendben volt, viszont amivel még mindig nem bírok megbarátkozni, azok az árak. A legolcsóbb, sima sajtburger 2750 forinttól kezdődik, és a teteje pedig a 3150-es JD (illetve az asztalra terített alátéten voltak még burgerek ugyanilyen árban), szóval nem nagy a szórás, de a mi két burgerünk, két itallal 7000-be került. Ami nagyon sok, tekintve, hogy utána még kicsit éhes is maradtam (ugye a krumplinak kellett volna betöltenie az űrt...). Én jó szívvel ajánlanám a helyet, de ennyiért ez igazán túlzás, és a többi tétel sem olcsóbb ám az étlapon. A szállóigévé vált mondást ezennel kicsit átformálnám: addig nincs itt válság, amig a Friday's-ben péntek este teltház van. Más kérdés, hogy mi 50%-os kuponnal voltunk, szóval így megérte; amúgy nem lennék benne biztos, amig meg nem vizsgálunk pár más, hasonlóan magas árkategóriás helyet. Hamarosan...
Adatlap
Nyitvatartás: 11-24
Cím: Budapest, Oktogon tér 3.
Honlap: http://www.fridays.hu
Facebook: https://www.facebook.com/TGIFridaysBP
Telefon / asztalfoglalás: +36 1 321 87 39
4sq: http://goo.gl/TDm83