Burger Blog

Vendégpost: Burgerkalandok Krakkóban!

2018. június 05. Jancsa Jani

Lengyelország, és azon belül is Krakkó, nem az első város, ami eszébe jut a burger szerető közösségnek, pedig a burgerforradalom őket is elérte az utóbbi években. Tényleg úton-útfélen látni éttermeket és büféket, akik hamburgerekkel kínálják az éhes helyieket és a turistákat. (Cikkünket a Burger Blog aranykoszorús vendégírója, Révész Gábor küldte, ezúton is köszi neki! - a szerk.)

tao1.jpg

Tavalyi utam során is kóstoltam már burgert Krakkóban, de az nem hagyott bennem olyan mély nyomokat, de azért egy próbát a Momo is megér, ha arra jártok, de most először nem is egy klasszikus burgerről írnék, hanem egy remek pastrami szendvicsről.

Első este jártuk a belvárost kolléganőmmel és már nagyon éhesek voltunk, így végül hallgatva a női megérzésre a Hevre nevű helyet választottuk, és nem bántuk meg. Ettem már sok helyen pastrami szendvicset, volt szerencsém a Katz Deliben is kóstolni, de a Hevre minden szempontból felveszi a versenyt a legendás New Yorki hellyel.

hevre1.jpg

Házi kenyérbe rakták a lassan sült és apróra vágott marhanyelvet erre helyeztek némi savanyú uborkát és egy mustár alapú szószt. Sajnos a telefonnal készült kép nem adja vissza az élményt, de tényleg remek volt. A kép alapján azt gondolhatnánk, hogy a köret sima sült krumpli volt, de ez nem igaz. A már unalomig ismert krumpli helyett sült uborkát tálaltak a szendvicshez, ami remekül illett hozzá. Az ára 26 zlotyi, ami kb. 2000 Ft, így az ár érték arány is kiváló volt.

hevre2.jpg

Az étterem Krakkó régi zsidó negyedében a Kazimierzben található, nagyon hangulatos, kicsit hasonló, mint Budapesten a VII. kerületben található romkocsmák. Lengyel főnökeim, Anna és Piotr, vezetett be minket a helyi gasztronómia rejtelmeibe, amikor utolsó este elvittek minket a Tao Restaurant&Club nevű távol-keleti helyre. A hely egy régi gyárnegyedben található több másik vendéglátóipari egységgel együtt. A design nagyon modern és átgondolt.

tao4.jpg

A választék már-már zavarba ejtő, bár én is azt az elvet vallom, hogy a kevesebb több, de itt tényleg volt minden a sushin keresztül a pad thaion át a pho levesig. Amíg választottunk, ittunk egy remek wasabis dinnyés koktélt, ami megteremtette a jó hangulatot az estére. Mivel mégis csak burger a blog témája, így nem írnék a többi ételről de a kollégáim dicsérték az összes fogást, amit kóstoltak.

tao2.jpg

Én viszont rámentem egy tempura burgerre. A tempura japán étel, palacsintaszerű tésztában megmártott és olajban kisütött tengeri hal, garnélarák vagy zöldségféle. Esetemben most rák volt az alap, friss forró és ropogós volt. A burger zsemléje se hagyományos volt, mivel egy, az étlap szerint szénnel feketére festett buciban kaptuk a szendvicset. Voltak benne zöldségek és egy kellemes majonéz alapú szósz, ami nem nyomta el a rák karakteres ízét. Köretnek itt se a hagyományos hasáb burgonyát kaptuk, hanem tempurában sütött spárgát, ha már úgyis szezonja van, akkor miért ne. Szintén friss és ropogós volt, remek köret, persze adtak is hozzá egy kis mártogatós szószt.

tao3.jpg

A burger körettel együtt 49 zlotyi ami kb. 3600 Ft, szerintem egy ilyen színvonalú helyen ez abszolút belefér, szerintem Budapesten többe kerülne. A koktélok 24 zlotyiba kerültek, ami kb. 1800 Ft, amúgy az étteremben komoly távol keleti sör választék is van, ha valakinek ahhoz lenne kedve. Mindkét helyet abszolút ajánlom kipróbálásra, ha Krakkóban jártok. Legközelebb remélem a hagyományos burgerek között is találok olyat, amiről érdemes lesz írnom, de addig is egyetek egy jót a Hevrében vagy a Taoban ha Krakkóban jártok.

A bejegyzés trackback címe:

https://burger.blog.hu/api/trackback/id/tr413998338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása